Meraf Bahta är klar för VM – snabbaste 5 000 meter på sex år

Meraf Bahta gjorde sitt första lopp säsongen – och sprang hem en VM-biljett direkt på 5 000 meter.
– Det är skönt att ha klarat det. Man vet aldrig det, även om man är i bra form, säger Meraf Bahta.

ANNONS
|

Meraf Bahta kom trea på en gala i franska Montreuil. Hon gjorde tiden 15,06,48 på 5 000 meter, det snabbaste loppet på sträckan sedan hon satte svenskt rekord för sex år sedan med 14,49,95. Fast det viktigaste av allt var att hon gick under VM-kvalgränsen på 15,10,00.

– Det är bra att börja säsongen med en sådan bra känsla. Det gläder mig. Jag hade kunnat springa bättre, men jag har nya skor och jag är inte van vid dem. Jag vill under 15 minuter och jag vet att jag kan det. Fast det känns bra att klara VM-gränsen, säger Meraf Bahta.

ANNONS

Hon jämför med förra året, då hon jagade en startplats i OS på 5 000 meter.

– Då var det jobbigt och jag försökte många gånger.

Meraf Bahta klarade OS-gränsen till slut, men väl i Japan prioriterade hon 10 000 meter. Nu har hon klarat kvalgränsen och fått besked från förbundskaptenen Kajsa Bergqvist att både Meraf och Sara Lahti kan börja ladda för VM i Eugene 15-24 juli.

– De har visat mycket god form redan i säsongsupptakten och levererat riktigt starka resultat. Nu är de uttagna på 5 000 meter, men sedan tar vi en diskussion om även andra distanser kan bli aktuella, säger hon till friidrott.se.

I helgen reser Meraf Bahta till Nederländerna för att testa formen på 10 000 meter, dit många VM-kandidater kommer för att försöka göra bra tider.

LÄS MER:Meraf Bahta klar för inomhus-VM – springer 3 000 meter

LÄS MER:Meraf Bahta i rekordform

ANNONS