Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Nicander i rött kommer från Marstrand och har tävlat för Kungälv men representerar numera Banzai Karate Kai i Göteborg. Hon tog guld i sin klass med Ellen Ekström från Huskvarna till höger som tvåa. Bild: Tony Balogh
Emma Nicander i rött kommer från Marstrand och har tävlat för Kungälv men representerar numera Banzai Karate Kai i Göteborg. Hon tog guld i sin klass med Ellen Ekström från Huskvarna till höger som tvåa. Bild: Tony Balogh

Medaljregn över Kungälv när klubben genomförde karatecup

Av ganska exakt hundra medaljer kom till slut cirka en fjärdedel att stanna kvar hos Kungälv Kyukushin Karate som i dagarna två arrangerade Okawa Cup. Klubbens tävlande tog bland annat hem elva guldmedaljer där Melvin Dikanda dessutom belönades med domarnas pris.

Tävlingen arrangerades i den egna dojon belägen i lokaler mellan Skarpe Nord och simbadet. Det gemensamma för de två sistnämnda anläggningarna är att det inte finns något fungerande vatten på någon av platserna det vill säga ingen is och inget badvatten.

i dojon var det trångt om saligheten där hemmaklubben hade en bra helg. Förutom de elva gulden tog man också hem åtta silver och tre brons.

Ett guldhopp kunde dock inte vara med. SM-silvermedaljören Henny Hedlund kunde inte delta på grund av sjukdom.

Långväga gäster

Det är inte första gången som Kungälv Kyokushin Karate arrangerar en tävling av Okawa Cups storlek där just storleken – deltagare, domare samt publik i kombination med lokalerna – är en ekvation att räkna med och på.

– Det är jättemånga faktorer och variabler. Man vill ha en attraktiv tävling som gör att folk vill ta sig till Kungälv, säger Mikael Andersson, ordförande i klubben, som kan räkna in långväga gäster.

– Vi har deltagare från Norge men också Umeå och Luleå, ja från alla hörn egentligen. Det måste finnas en attraktivitet, säger han.

– Man ska också ha en tävlingsledning som får ihop alla de här delarna med domare och ett reglemente som vi måste följa.

Principen i kyokushin karate är att de tävlande i början, när de är barn och unga, har mycket skydd och tillåter ingen kontakt, medan man högre upp i åldrarna plockar av skydd.

– Till slut kör man i stort sett fullkontakt, säger Andersson.

”Fantastisk delaktighet”

I helgens tävling fanns 150 tävlande på plats vilket ställer krav på såväl lokaler som logistiken kring arrangemanget.

– Det innebär att det säkert är cirka 500 personer som på ett eller annat sätt kommer hit för att titta, säger Andersson.

Att Okawa Cup fungerar tillskriver Andersson ”en fantastisk delaktighet från våra medlemmar”.

– Det är nog 20-30 personer involverade på olika sätt i arbetsgrupper, ledningsgrupp och så vidare, säger Andersson som för egen del är domare och har ansvar för själva tävlingsdelen.

Hälsar med ”osu”

Kyokushin karate bygger på en respekt för såväl motståndare och domare som mot sporten.

– Innan vi i domarlaget startar upp tävlingen bugar vi oss mot publiken och åt varandra. Det är en god sed när man ska starta upp något, säger Andersson.

– När de tävlande kommer in får de göra samma sak. Det är ganska tufft att tävla i karate. Det är viktigt att ha kvar den formaliteten, så att man är goda vänner efteråt.

Hälsningen åtföljs av ordet ”osu” – uttalas oss – och är en förkortning av ett ord som betyder ”vilja till tålmodighet”.

– I det här fallet betyder det att ”jag lovar att jag ska göra mitt bästa”. ”Osu” är ett universalord för att säga hej, hej då och att buga för varandra, säger Andersson.

Pris utöver det vanliga

Bland alla priser som delades ut under söndagsförmiddagen fick Melvin Dikanda ett speciellt pris.

Förutom att han tog guld i sin klass (kumite 45-50 kilo) fick han också domarnas pris. Han fick det bland annat för att han hade en överlägsen teknik, men också för att han använde den med omsorg om sina motståndare.

– Det är något utöver det vanliga. Av alla grupper som tävlat under förmiddagen, så var det bara ett sådant pris och det gick till honom, säger Andersson.

Okawa Cup

Här är alla lokala medaljörer i Okawa Cup som avgjorde helgen den 6-7 november.

Guld: Walfrid Wexell (barn 7-9 år), Therese Wigerstedt (ungdom 12-13), Felicia Ljung Andersson (senior 18 plus), Christoffer Eriksson (senior 18 plus), Tim Jensen (senior 18 plus), Dea Kumnova (flickor 2007-06), Nova Magnusson (2008-08), Isabelle Lindell (2009-08), Ellen Dahlberg (2009-08), Melvin Dikanda (2008-08) och Hugo Tibblin (2009-09).

Silver: Inez Nordin (barn 7-9 år), Axel Pettersson (junior 16-17 år), Elliot Dahlberg (2007-06), Tuva Nilsson (2007-06), Therese Wigerstedt (2009-08), Nellie Wiklund (2009-08), Saga Berggren (2009-08) och Felix Orreus (2009-08).

Brons: Erik Pettersson (junior 161-7 år), Linus Schmidt (2007-06) och Marcus Mikulic (2007-06).

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.