Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matilda Spårman, Petter Axelsson och Sören Mann vässar formen i Drake inför SM och Dragon gold cup. Bild: Niklas Ohlson
Matilda Spårman, Petter Axelsson och Sören Mann vässar formen i Drake inför SM och Dragon gold cup. Bild: Niklas Ohlson

Matilda styr på männens skepp – seglar Drake i SM och Dragon guld cup i Marstrand

Marstrandsseglaren Matilda Spårmans plan var att sätta ihop en besättning för Drake, en båttyp där seglarna domineras av salta manliga seglarrävar. Det projektet lades på is när de inte hittade en lämplig båt. Men hon skulle hitta ett nytt team – och bli rorsman.

MSS-seglarna Matilda Spårman och Ella Blomberg hade stora planer i höstas. De skulle sätta ihop ett team med bara tjejer för att segla Drake. Målet var den öppna klassen i Dragon gold cup i Marstrand i augusti. Tyvärr sprack den drömmen.

– Vi hade en båt men den var inte i riktigt skick för kappsegling, berättar Matilda Spårman, som har fortsatt att leta, men ännu inte fått napp på någon egen båt.

I och med att Dragon gold cup kommer till Marstrand har efterfrågan ökat på Drake-båtar. Det är helt enkelt svårt att få tag på något bra.

Hon fick i stället kontakt med Petter Axelsson och Sören Mann, två Drake-seglare från Karlsborg, när de tränade i Göteborg. De har tidigare seglat CB66 och tagit två SM-guld i den klassen, samt varit fyra i Mästarnas mästare. Sedan fem år verkar Axelsson och Mann i stället inom den mycket entusiastiska kretsen kring Drake.

Fångade Drakeduon på träningslägret

– De var på träningsläger. Jag hade ingen båt, men ville försöka segla lite. Sedan har vi bara fortsatt segla tillsammans. Jag har hoppat in i deras team, konstaterar Matilda Spårman.

Det funkade så pass bra att Petter Axelsson med varm hand lämnade över rodret till sitt 19-åriga nyförvärv och bytte syssla ombord till trimmer, där Sören Mann agerar fördäcksgast. En i besättningen hoppade dessutom av i den vevan och en plats var vakant.

Matilda Spårman styr på Draken.
Matilda Spårman styr på Draken.

– När Matilda hörde av sig var det perfekt. Och hon är fantastiskt duktig och van med att styra. Därför släppte jag pinnen till henne. Det är jättekul att ungdomarna, och framför allt tjejer, kommer med. Jag har lobbat för det i Drakklubben. Drake är en förhållandevis gammal klass där medelåldern bland seglarna är hög. Båten utvecklades på 40-talet och är en speciell båttyp jämfört med dagens snabbgående, planande båtar. Det behövs en helt annan ”boat handling”, säger Petter Axelsson.

Tack vare sponsorstöd finns ett ungt Drake-team i Stockholm. Framöver kan det bli ett på västkusten också. Då lär Matilda Spårman få en nyckelroll.

– Jag har utvecklats jättemycket och blir bättre för varje pass. Jag var ringrostig i början av året. Men vi har ett bra samspel i båten och kompletterar varandra väldigt bra. Det har varit väldigt lätt att komma in i gänget. De är väldigt välkomnande i teamet, säger Matilda Spårman om att dela fokus och intresse med några som är runt 40 år äldre än henne själv.

– Vi tror att vi är unga fortfarande. Det är jättekul med ungdomar som är med, det gäller alla typer av båtar. Det är viktigt att inte tappa dem, tycker Petter Axelsson.

Han fortsätter:

– Det är en jättestyrka att ha Matilda i båten. När vi går in i dueller med stora tunga båtar, så gör hon det jättebra. Det är bra för oss att få andra positioner ombord och lära oss av varandra. Det är viktigt att vi tänker framåt i liknande banor.

– Nu ligger vi i och tränar, vi försöker bli bättre i våra positioner. Vi ska utveckla starten och framför allt fokusera på att få bra fart i båten, säger Matilda Spårman.

Långsammare tempo – mycket tanke

Som gammal Laserseglare behöver hon också ställa om.

– I en Laser manövrerar man på liten yta och det kan gå hur snabbt som helst. I Drake måste jag tänka på att båten behöver mer plats, den är lite segare och jag måste tänka steget före hela tiden. Det var också svårt i början att inte behöva tänka på allt, utan enbart fokusera på att styra. Det var den största omställningen, säger Matilda Spårman, som har släppt Laser helt och bara seglar Drake.

Hon ser också fördelar och styrkor från jolleklassen som går att ta med sig till Draken.

– Jag är van vid tighta situationer. Det är en styrka att jag vågar gå in i de situationerna, tycker Matilda.

Petter spinner vidare på de tankarna.

– Hon är lugn och behärskad, hon vågar gå in i situationer där man tror att båtarna ska krocka – och hon kommer ut på rätt sätt. Hon är jättebra på det. Vi kan sjäbbla sinsemellan medan Matilda är lugn och behärskad. Hon vet vad hon ska göra och styr båten optimalt, säger han.

Matilda Spårman styr, Petter Axelsson är trimmer och Sören Mann är fördäcksman på Draken. Bild: Niklas Ohlson
Matilda Spårman styr, Petter Axelsson är trimmer och Sören Mann är fördäcksman på Draken. Bild: Niklas Ohlson

6-8 augusti är det SM i Drake i Marstrand. Då ska teamet vara trimmat och inkört i hemmavattnen för Dragon gold cup 12-20 augusti. Det mesta hänger på besättning, mindre på båten.

– Fartskillnaden är minimal, fast båten ligger nära vatten och upplevs som om den går fortare än den gör. Vår boat handling måste vara optimal och på ett energisnålt sätt, menar Sören Mann.

– Det gäller att ha fri vind i starten. Det är svårt att hämta hem det man är efter i starten. Båtarna ska vara exakt likadana, vi måste ha rätt trimning, ställa seglen rätt och hantera båten rätt. Minsta miss och du kommer efter, säger Petter.

Siktet inställt på VM

Det blir träning på start och manövrar fram tills dess.

I Dragon gold cup deltar glada amatörer jämte proffs från bland annat Europa, Australien och Japan. Peter Gilmour, som gjort sig känd som en extremt skicklig match-seglare och med sju segrar i Marstrand, är med och styr den japanska båten. Proffsen och amatörerna startar samtidigt, men tävlar strikt i två olika klasser.

– Vi pratar inte om placeringar utan är med för att utvecklas, göra vårt bästa och komma så bra som möjligt. Och man kan alltid utvecklas, man blir aldrig fullärd, säger Matilda Spårman.

Teamet har i varje fall ett konkret mål. Det är att kvala in till nästa års VM.

Finns Matilda vara med i båten då?

– Hon måste vara med, slår Petter fast.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.