Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anton Arvidsson (i mitten) och hans ungdomar i Kungälvs SS Mathias Behre, Frej Andersson Öberg, Svante Tjernström, Axel Ekdala, Oliver Behre och Axel Wigstrand ska tävla i SM i hindersim. Bild: Niklas Ohlson
Anton Arvidsson (i mitten) och hans ungdomar i Kungälvs SS Mathias Behre, Frej Andersson Öberg, Svante Tjernström, Axel Ekdala, Oliver Behre och Axel Wigstrand ska tävla i SM i hindersim. Bild: Niklas Ohlson

Mästarsimmaren ser inga hinder för nytt guld – KSS skickar åtta till ett udda SM

Sim-SM i Halmstad avgörs i helgen, utan Kungälvs SS-inslag. Men i grenen hindersim skickar KSS åtta simmare, varav en storfavorit.

Anton Arvidsson i Kungälvs simsällskap har varit i flera SM-finaler på korta distanser. Men han hade också i princip nått in i kaklet så snabbt han hade förmåga till.

– För att kunna bibehålla farten måste jag lägga ner än 20 timmar i veckan till träning. Det är svårt med jobb att också kunna träna på den här nivån. Däremot passade hindersimmet bättre. Det är så mycket mer än bara simning, säger Anton Arvidsson.

Han fortsätter:

– Jag kände att hindersim lockade mig. Hindersim kräver att man är akrobatisk, rörlig, spänstig smidig och explosiv. Jag visste att den kombinationen skulle passa mig, redan innan jag hade testat. Frågan var hur bra jag skulle vara på det. Jag är också snabb på 50 meter.

Anton Arvidsson under SM 2020. Bild: Privat
Anton Arvidsson under SM 2020. Bild: Privat

Anton inspirerade ungdomarna

Han hade onekligen fallenhet för grenen. 2020 tog Anton Arvidsson SM-guld i hindersim på nytt svenskt rekord. Hans framgångar gav ringar på vattnet i Oasens bassäng. Flera av klubbens ungdomar testade.

– Det gick så pass bra som det gjorde och det fanns inga andra tävlingar under pandemin. Då passade det bra att sprida hindersim för att öka glädjen och motivationen. Det är kul att ha fått till en liten grupp som gör det som en rolig sidogrej. Det ger dem en möjlighet att tävla på SM-nivå och ta medaljer där, säger Anton Arvidsson.

Svante Tjernström, snart 14 år, är en av de som har hoppat på hindersim och fanns med vid ett klubbläger i SM-staden Halmstad nyligen.

– Anton hade tävlat, då tog vi upp det också. Det kändes kul att prova något nytt. Kul och samtidigt väldigt jobbigt, tycker han.

Vad tror du om SM i Halmstad?

– Helst vill jag komma etta. Men jag har inte hört något om motståndet, jag vet inte vilka det är. Jag känner bara de från Kungälv, säger Svante Tjernström.

Guld enda som gäller

Anton Arvidsson har sitt mål klart inför helgen.

– Jag går för andra raka SM-guldet. Ingen tvekan om saken. I Halmstad för två veckor sedan gjorde jag ett träningslopp. Den tiden hade räckt till en andra plats vid förra SM …efter mig själv, säger han.

Hans tränarkollega i Kungälvs SS Martin Isaksson och Mölndals ASS veteran Robin Andréasson är det enda han känner till om motståndet.

– Man vet aldrig vilken kapacitet som motståndarna har i den här idrotten. Robin är den starkaste simmaren av hela startfältet. Frågan är om han är tvåa eller trea efter mig, säger Anton Arvidsson, aningen kaxigt.

Martin Isaksson tänker inte ge upp på förhand.

– Jag tror att jag ska kunna utmana bra, lovar han.

Hindersim

• Banan är 50 meter lång. Första hindret är ett dubbelhinder efter förs nio meter, där simmaren tar över en stock, sedan strax efter under en stock. Efter 20 meter simmar de under en tre meter lång brygga. Efter 31 meter kommer ett bord en halvmeter över ytan de ska upp på. Och till slut, efter 44 meter, väntar sista stocken som ska simmas under.

• Det är ingen stor sport ännu och det finns bara ett fåtal banor i Sverige. Ursprunget är en av grenarna i militär femkamp. När det blev en individuell sport öppnade det för flera simmare att börja tävla.

• SM i hindersim räknas som en egen gren, men avgörs parallellt med vanliga SM.

• Kungälvs simsällskaps trupp till SM i hindersim: Anton Arvidsson (senior), Martin Isaksson (senior), Svante Tjernström, Frej Andersson Öberg,, Axel Wigstrand, Axel Ekdala, Mathias Behre och Oliver Behre (samtliga tävlande ungdomsklass).

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.