Ex-landslagstjejen Marie Wall har en hel försäsong i kroppen kan blir mycket viktig för sitt unga Kungälvs HK.
Ex-landslagstjejen Marie Wall har en hel försäsong i kroppen kan blir mycket viktig för sitt unga Kungälvs HK. Bild: Niklas Ohlson

Mästarens återkomst i Kungälvs HK – lika stort som landslaget

En extrem vinnarskalle som ger ett mervärde till gruppen på fler sätt än en massa mål. Det tycker tränaren Hamed Khazrai om Marie Wall, som är tillbaka i Kungälvs HK fullt ut efter tio år i Sverige-toppen.
– Gamla minnen och ansikten kommer upp igen. Det här var mitt andra hem innan jag stack. Att få dra på sig Kungälvs-tröjan är nästan större för mig än landslaget, säger Marie Wall.

ANNONS
|

Hon gjorde ett enstaka inhopp i truppen i vintras. Nu är Marie Wall med som ett nyförvärv att räkna med.

– Det känns jättekul. Det är skönt att få den startsträckan och vara med på samma villkor, med försäsong och allt, säger Marie Wall.

Hon var en lovande höjdhoppare i Sverigeeliten i sin åldersklass. Sedan satsade Marie Wall bara på handbollen, med snabbheten som främsta spetskompetens. Det tog henne från allsvenskt spel med Kungälvs HK till SHE med H43/Lundagård och sedan H65 Höör. Där blev hon EHF challenge cup-mästare 2013 och svensk mästare 2017. Framgångarna i H65 Höör ledde till en landslagsplats, EM-spel och 34 landskamper.

ANNONS

– H65 Höör är utan tvekan den bästa handbollstiden för mig. Jag fick uppleva allt och vara skadefri, säger Marie Wall.

Danskt handbollsklimat ingen lek

Det var inget färdigt topplag hon kom till, utan hon fick vara med på en resa från att kämpa kring de nedre strecken till att vara en självklar medaljkandidat varje säsong, i något som liknade en trång liten gympasal i Höör.

– Det var inte optimalt, men vi älskade att spela i Höör-hallen, ungefär som här i Idrottshallen i Kungälv. Måtten är en katastrof, men känslan att träna här … vi älskar det.

Marie Wall värvades sedan till Köpenhamn och en av världens bästa handbollsligor. Hon inledde den sejouren med en korsbandsskada och avslutade med graviditet. Däremellan gick det hyfsat.

– Det ett helt annat klimat i Danmark än i svensk handboll. Här rår vi mer om spelarna, där är man en bricka i spelet. Presterar man inte är man inte värd något. Och med all rätt. Det är en högre nivå på ligan och vi spelade mot internationellt motstånd nästan varje match.

Hon går nu från yttersta toppen i Skandinavien till ett lag som troligen kommer att få kämpa på den nedre halvan av SHE. Ändå är det åldern som är den största skillnaden. Marie Wall, 29 år, Linnea Rundberg, 25 år, Kristina Zubonja och Mia Lagumdzija, 24 år, är de som varit med längst i elithandbollen. Resten av tjejerna hamnar runt 20-strecket.

– Det är ingen större skillnad i inställning och vilja. Det är fortfarande elitserien SHE, den högsta nivån i Sverige.

Mognare på plan och utanför

Marie Walls sociala situation med familj, jobb och barn är naturligtvis väsensskild från tiden när hon flyttade söderut som tonåring. Hennes inställning till idrotten har också mognat.

– Jag har gjort det mesta och känner att jag vill spela på mina egna villkor just nu. Inte ha prestationsångest inför matcherna, utan vara lite mer avslappnad. Visst, matchkänslan är den samma, men jag går inte och ältar misstag utan tänker mer ”skit samma, jag gör det bättre nästa gång”. Förr kunde jag ligga sömnlös för ett missat läge. Nu tar jag nästa läge och gör mål.

Hur ser du på dagens Kungälvs HK?

– Jag tror på oss. Vi har haft en bra försäsong tillsammans och laget har spetskvalitet som kan ta oss till slutspel. Men vår lägsta nivå måste upp, för den är inte bra. Många av tjejerna håller med mig. Försvaret kan vara en spets i vårt spel. Sedan Charité (Mumbongo) lämnat har vi ingen utpräglad skytt, säger Marie Wall innan permissionen från fysträningen är över och hon får kliva ner i källaren för att bli starkare.

Kungälvs HK

Handboll

SHE dam

Hemmaplan: Mimershallen.

Dräkter: Gröna tröjor, svarta byxor, vita strumpor.

Tränare: Hamed Khazrai, Fredrik Simonsson (assisterande).

Nya spelare: Alva Söderbom (Kristianstad), Agnes Åseskog (Sävehof, Ella Barne (Torslanda), Anna Carlsson (J-laget), Sarah Thorngren (J-laget), Marie Wall (Köpenhamn).

Förluster: Charité Mumbongo (Fleury Loiret), Emma Wigsforss (Kärra), Linnéa Holmberg (Torslanda), Victoria Strålman (slutar), Amanda Borgström (klubb ej klar), Elin Sige (slutar), Linnéa Björkman (klubb ej klar).

Placering 2020/21: 10:a i SHE.

Premiärmatcher: BK Heid (hemma 18 september), Lugi (borta 23 september).

Tränarkommentar: ”Vi bör vara ett år bättre med mer erfarenhet och mer träning. Vi var fem poäng från slutspel förra säsongen. Det låter inte mycket, men det är det. Vi behöver bli jämnare över hela säsongen och hela matcher för att ha en chans på slutspel. Där ligger det stora arbetet. Marie Wall är erfaren, men hon kommer inte göra tio mål varje match, utan hon är beroende av andra som ska vara bra. Vi behöver vara fler som gör mål och måste spela för varandra. Målvakt och försvar behöver fungera bättre för att vi ska bli skarpare och göra fler mål. Fysiken tycker jag att vi har. Vi är inte positivt tippade, men jag skulle ljuga om jag sa att vi skulle vara topp fem. Vi får slåss om plats åtta och undvika kval. Men jag tror att vi kommer vara bättre än förra året. Det finns oerhörd kvalitet i gruppen” säger Hamed Khazrai.

ANNONS