Lovisa Lindh pustar ut efter ett av sommarens bästa lopp, det på Bauhaus-galan på Stockholm stadion i början av juli.
Lovisa Lindh pustar ut efter ett av sommarens bästa lopp, det på Bauhaus-galan på Stockholm stadion i början av juli. Bild: JESPER ZERMAN

Lovisa Lindh får stöd internationellt efter OS-nobb

Kritiken mot Sveriges Olympiska kommitté (SOK) har varit massiv efter att ha nobbat en OS-biljett för Lovisa Lindh. Nu får Ytterby-löparen stöd även från amerikanskt håll.

ANNONS

Lovisa Lindh har varit i sitt bästa slag på fyra år och varit under två minuter på 800 meter mer än en gång. Hon är rankad 22:a i världen, och har visat en stigande form under hela juni och början av juli. Därför kom beskedet från SOK om att det inte skulle bli något OS i Tokyo som en käftsmäll, särskilt som att hon hade fått sin OS-ackreditering dagen innan. Kommitténs verksamhetschef Peter Reinebo menade att Lovisa Lindh inte skulle kunna komma bland de åtta bästa.

Så här lät det när Lovisa Lindh kommenterade det på sin Facebook-sida.

ANNONS

– Jag har aldrig känt en så stor besvikelse. Tokyo har varit min största motivation i fem år, jag har gått igenom skador och enorma bakslag men alltid trott på denna dröm. Men, att nu bli sviken av min egen federation / kommitté orsakar mig värre smärta än alla stressfrakturer tillsammans. Jag är nummer 22 i insläppslista (48 tjejer kommer tävla i Tokyo).

Tråd igång på stort löparforum

Hanteringen av Lovisa Lindh har väckt reaktioner runtom i idrottsvärlden, bland annat i USA. Aftonbladet uppmärksammade till exempel hur den amerikanske coachen Steve Magness som lade ut en tweet om det orimliga i beslutet

”Hon kvalificerar sig för OS, men trots det får hon inte åka då hennes land inte ”tror” att hon kan sluta topp åtta”, skriver han.

Tweeten ledde i sin tur till en Lovisa Lindh-tråd i det mycket välbesökta löparforumet Lets Run.

”Overkligt. Sverige säger nej till att ta med en 1,58-löpare till OS eftersom hon sannolikt inte skulle ta sig till final” och ”Om hon åker ur i försöksheaten …vem bryr sig … om hon går till final är det en stor vinst för Sverige. Det är så helt igenom dumt och inte bra för sporten” lyder två kommentarer.

En annan undrar hur Sverige ställer sig till den klassiska OS-devisen om att delta.

”I Sverige kanske de inte tror på trofén i att delta” och syftar på OS-valspråket ”I OS är det inte viktigast att vinna utan att delta, det viktigaste i livet är inte att segra utan att kämpa väl”.

OS-friidrotten drar igång nästa vecka, med långdistanslöparen Meraf Bahta som enda inslag med Kungälvsanknytning.

ANNONS