Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Laddat för drakfest i Marstrand

I veckan kommer Dragon Gold Cup till Marstrand för första gången sedan 2010.
– Det är väldigt roligt att kunna visa upp Marstrand och Kungälvs kommun under det här glada formerna, säger projektledare Anders Östlund.

I veckan inleds Dragon Gold Cup i Marstrand. Över 78 båtar från 17 länder väntas delta i tävlingarna som håller högsta internationell nivå.

– Vi har jobbat med det i ett och ett halvt år. Under veckan kommer det vara 45 funktionärer som är inblandade varje dag, säger projektledare Anders Östlund på MSS och fortsätter:

– Klassen seglas året om i framförallt Medelhavet men också i andra delar av världen. Det kommer båtar från Japan, Australien, Förenade Arabemiraten och Europa. Det är massor med OS-medaljörer och VM-vinnare i olika klasser som samlas i drakbåten efter sina karriärer.

Anders Östlund beskriver att Dragon Gold Cup håller samma rank som VM. Skillnaden är framförallt att vem som helst kan anmäla sig till Dragon Gold Cup. Det är därför tävlingen lockar så många båtar.

Marstrand var kravet

Dragon Gold Cup har genomförts årligen sedan 1937 och senast tävlingarna var i Marstrand var 2010.

Återkomsten till Marstrand blir en återkomst till båtens historiska rötter. Det var här på västkusten i Sverige som båten en gång började byggas och spridas till resten av världen. Dessutom lockar Marstrands segelvatten alltid lite extra.

– När svenska drak-klubben presenterade idén om att ha tävlingarna i Sverige för internationella förbundet hade de bara ett enda krav. Att det var Marstrand som gällde, säger Östlund och tillägger:

– Marstrand är ett av topp fem ställen att segla på i världen. Sen är har vi bebyggelsen och historian på det. Sverige är ett trevligt land att segla i, det kanske varmare och skönare i Barbados men det tråkiga vatten, haha!

Svensk seger för 42 år sedan

Senast en svensk stod som segrare var 1979 när Bengt Palmqvist vann i Edinburgh. I år finns flera svenskhopp på startlinjen, bland annat hemmahoppet Matilda Spårman.

LÄS MER: Matilda styr på männens skepp – seglar Drake i SM och Dragon guld cup i Marstrand

Tävlingarna avgörs under sex dagar med start på söndag.

– Den första dagen är alltid den bästa. Under veckan händer det alltid saker och de som inte har chans att komma topp 40 åker ofta hem, säger Östlund och tillägger:

– Men sen är det ju alltid strid på kniven sista dagen, men då är det eliten som avgör.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.