Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungälvs Eirik Seljelid under MOS-VM på hemmabanan 2019. Så mycket mer spel har det inte blivit utomhus. Bild: Niklas Ohlson
Kungälvs Eirik Seljelid under MOS-VM på hemmabanan 2019. Så mycket mer spel har det inte blivit utomhus. Bild: Niklas Ohlson

Långt spelstopp för bangolfen – ”Har inte varit i en tävlingssituation på 1,5 år”

Kungälvs bangolfare väntar på att kunna komma ut och spela tävlingar. Det har inte hänt sedan förra vintern.

– Lagspelet har frusit inne. Elitserien utomhus och seriespelet inomhus har ställts in. I juli kan det börja arrangeras nationella tävlingar, sanktionerade av förbundet. Vi vill komma igång, det är många som inte har spelat alls under den här perioden, säger Björn Dinau, ordförande och (för närvarande vilande) elitspelare i Kungälvs bangolfklubb.

Kungälvs BGK är ett stabilt elitserielag, men det var två år sedan det spelades bangolf på den nivån. Sedan dess har finske stjärnan Aki Sillman bytt till mästarklubben Uppsala.

– Aki är ett tungt tapp för oss. Min tanke var att börja spela mer när han försvann, men så kom coronan. Det har inte blivit verklighet ännu, konstaterar Björn Dinau.

Björn Dinau, ordförande i Kungälvs bangolfklubb.
Björn Dinau, ordförande i Kungälvs bangolfklubb.

Nu har också restriktionerna lättats.

Hade elitserien lika gärna kunnat ha spelats?

– Det har varit många turer och för vår del var det nog bra att den ställdes in. Elitserien ställdes in sent. Vi har en norrman i laget, Erik Hovind Fause, och det hade varit en stor osäkerhet, säger Björn Dinau.

I övrigt består Kungälvs lag av den tidigare stommen med Marcus Andersson, Torgny Kjellström, Jimmy Svärd, Mattias Ståhl och landslagsmannen Eirik Seljelid.

– Det har inte blivit mycket spel alls. Jag har tränat lite grann, men mycket mindre än vanligt. Det brukar vara mer träning i samband med tävlingar. Då är vi på plats några dagar innan tävlingen och tränar med högre intensitet, säger Eirik Seljelid.

Hur spelsugen är du?

– Jag är sugen på lagspel. Det är roligast och det jag saknar mest. Formen? Den är svår att avgöra. Det känns ok, men ovant. Jag har inte varit i en tävlingssituation på 1,5 år, säger Eirik Seljelid.

När tävlar du igen?

– Framåt sensommaren. Det faller sig så att många av tävlingarna i närheten på västsidan av Sverige är planerade tidigt på säsongen. Det brukar vara så, men jag vet inte varför. De har ställts in i år och det blir långt till de andra nationella tävlingarna. Kanske blir det någon tävling framåt augusti.

Är du fortfarande landslagsaktuell?

– Jag var med i bruttotruppen inför vintern, sedan blev alla kommande turneringar inställda. EM i Österrike och VM på MOS-bana i Finland skulle ha spelats, men blev uppskjutet (igen). Nu skulle det bli ersättningsturneringar på platserna där det skulle ha spelats EM och VM, men då fick jag inte ihop det. Jag kunde inte flytta semestern en gång till. Jag hoppas verkligen att vi kan spela som vanligt i vinter och nästa säsong.

Vad är ditt favoritunderlag?

– Fortfarande betong. Jag kan också uppskatta MOS-bana (äventyrsbana likt Golfoasen i Kungälv där VM gick 2019) nuförtiden. Vi var tidiga med MOS-spel i Kungälv och var med i British open, men då var det inte lika seriöst. Men nu har vi flyttat våra Europabanor till Golfoasen och kan träna där inför elitserien, säger Eirik Seljelid.