Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Defensive mittfältaren Frida Persson (fd Nilsson), lagkapten i Ytterby IS, är spelsugen. Bild: Linus Olsson
Defensive mittfältaren Frida Persson (fd Nilsson), lagkapten i Ytterby IS, är spelsugen. Bild: Linus Olsson

Lättnader från 1 juni – men damtvåan skjuts upp

Lättnader är på väg, men det blir ingen seniorfotboll förrän tidigast 1 juni. Då kastar Bohusläns FF in handduken och stryker första halvan av serien.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) öppnar för en stegvis tillbakagång till ett normalt länge. Restriktionerna mot smittspridningen av covid-19 förlängs visserligen till 1 juni, men därefter kan både barn, ungdomar och vuxna tävla eller spela matcher i mindre skala utomhus. En publik på max 500 personer på anvisad plats utomhus kan bli verklighet, medan max 100 personer gäller om det inte finns möjlighet med anvisade platser (läs ståplats).

1 juni är också smärtpunkten för många förbund att kunna genomföra en dubbelserie. Därför väljer nu Bohusläns fotbollförbund att göra division 2 nordvästra Götaland, där Ytterby IS dam spelar, till en enkelserie med att helt enkelt kapa första halvan av spelprogrammet.

Inga garantier

– Vi förhåller oss till det som vi gjort hela tiden. Nu hoppas vi verkligen att det kommer igång i augusti, men det finns ingen garanti för det, säger Ytterbys luttrade tränare Oscar Marek.

Med det upplägget har Ytterby sin seriepremiär efter midsommar i ett derby mot Vallens IF.

– Den är planerad till sista juni och sedan är det sommaruppehåll. Vi har kontaktat Vallen för att få den flyttad till hösten. Det är dumt att spela en match och sedan gå på sommarledighet. Vi har föreslagit att vi kör en träningsmatch i stället, men inte fått svar ännu, säger Oscar Marek.

Det är möjligt att skjuta på matcher om bägge klubbarna är överens. Kan de inte enas ska matchen spelas på utsatt datum.

– Förhoppningsvis kan de – som anser att utomhusidrott är en stor smittspridare – släppa på det. Men jag har slutat att hoppas, utan vi förhåller oss till det som faktiskt är, menar Marek.

Han vittnar om bra fart på träningarna och skarp konkurrens i laget. Det är något som lagkaptenen Frida Persson (fd Nilsson) kan skriva under på.

Spelsugen efter mammaledighet

– Vi tjejer tillsammans håller motivationen uppe. Det är mycket folk på träningarna. Vi sliter och köttar på som vanligt. Det gör att vi håller goet' uppe och får till bra träningar, säger hon.

Frida Persson har varit mammaledig och missade förra säsongen. Hon om någon är sugen på att spela.

– Det glöder under dojorna. Samtidigt förstår jag det här med smittspridning. Men det skjuts upp hela tiden och då blir det en besvikelse. Det är det vi tränar för, att gå ut och spela. Man tänker att det borde vara dags snart nu när vaccinet har kommit, tycker Frida Persson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.