Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Östlings team firar segern i Nordea Womens trophy. Det är Annie Wennergren på storskot, Linnéa Wennergren som trimmar, Marie Grusmark är trimmer och Annika Carlunger på fördäck. Bild: Niklas Ohlson
Anna Östlings team firar segern i Nordea Womens trophy. Det är Annie Wennergren på storskot, Linnéa Wennergren som trimmar, Marie Grusmark är trimmer och Annika Carlunger på fördäck. Bild: Niklas Ohlson

Kungen och drottningen regerar på Marstrand

Det var fem år sedan senast han körde Match cup i Marstrand och sex år sedan senaste vinsten. Men The King of Marstrand Björn Hansen visade vem som bestämmer i finalen mot de senaste årens dominant Phil Robertson.
I Nordea Womens trophy var det som vanlig – Anna Östlings team Wings vann igen.

Det hade varit fina dagar under Match cup-veckan, som i pandemin bantats ner till ett veckoslut och med i princip bara svenska seglare. Phil Robertson från Nya Zeeland, samt australiensarna Sam och David Gilmour är numera bosatta i Göteborg. Och så Björn Hansen, stockholmare från Åland, för inte så långe sedan en notorisk segerseglare i Marstrand.

När finalen skulle avgöras var det ett lätt men ihärdigt regn från första stund.

I herrarnas Match cup Marstrand hade Björn Hansen slagit ut den ständige trean Nicklas Dackhammar i semifinalen, medan Phil Robertson vunnit över Sam Gilmour. Det skulle blir ett race mellan de senaste årens kung Robertson, och hans företrädare Hansen.

Björn Hansen vann första efter dramatik på sista länsen. Phil Robertson svarade och vann andra racet ganska ohotad. Till sist visade Hansen sin rutin gled in som överlägsen segrare i tredje rundan.

Team Björn Hansen jublar på prisutdelningen efter segern i Match cup Marstrand. Bild: MATHIAS BERGELD
Team Björn Hansen jublar på prisutdelningen efter segern i Match cup Marstrand. Bild: MATHIAS BERGELD

– Det helt otroligt vi såg den här veckan lite som en reunion för att träffas igen med grabbarna. Vi har inte seglat tillsammans sedan januari 2016. Då sa vi att vi hör med Mattias (Rahm hos GKSS) om fick komma hit, efter lite tjat fick vi en inbjudan. Träffa grabbarna är det roligaste givetvis. Men efter att vi kommer i båten och börjar segla, känner man ”fan, det är sex år sedan, men det känns precis som vanligt”, säger Björn Hansen.

Segern var en skräll, inte minst för Björn Hansen själv. Motståndet var ju av internationell toppklass i Phil Robertson.

– Det var pricken över i:et. Det var inget vi hade räknat med. Vi hoppades att vi skulle ta oss vidare från sprintracing-delen. Det har jag ändå seglat en del de senaste åren. Men att vi skulle hänga med så bra i matchracingen trodde vi inte. Sällan jag känner att jag inte kommer på någonting som vi kunde göra bättre. Det var fantastiskt. Himla kul att slå Phil. Honom ser man ju på tv och vi tampades mot honom för fem-sex-sju år sedan och nu har han tagit steg vidare och är en riktig stjärna. Det var kul att få slå honom, tycker Björn Hansen.

Om Phil Robertson varit de senaste åren seglarkung, så är kronan tillbaka hos Hansen igen.

– Han har haft tronen ett tag tillbaks. Skönt att få sno tillbaks den och visa var skåpet ska stå, säger Björn, som passar på att ösa beröm över seglarmetropolen som han trivs alldeles utmärkt i.

– Det finns inget ställe i världen som är bättre än Marstrand på att arrangera match race, med den här naturliga arenan. Folk är så kunniga här. Man har varit med i 27 år och kikat och förstår det taktiska spelet. Oslagbart. Kul att vara här, menar han.

Blir det en återkomst igen nästa år?

– Hoppas att jag kan lura med dem en gång till. Det är lättare när man vinner. Fast det var någon som sa att man måste sluta på topp. Vi får se hur det blir.

Björn Hansen försvann från Marstrands arena efter 2016 då tävlingarna kördes med katamaraner.

– Otroligt roliga båtar att segla. Men vi sa om vi ska satsa på det så måste vi: 1. Ha råd att köpa en båt. Och råd att lägga 100 dagar på träning. De pengarna fick vi inte ihop. Då valde vi att stiga åt sidan. Nu är vi tillbaka på mammas gata, tycker skipper Hansen.

Anna Östling har dominerat på damsidan i flera år. Nu förlorade hon första finalracet mot Johanna Bergqvists team.

– Vi gjorde ett litet misstag som vi fick äta upp. Vi bjöd in dem i matchen. Det blev tändvätska i nästa race. Det är tufft och man har inte råd att göra några misstag. Vi tog med oss det som energi in i race två och tre, berättar Anna Östling.

Nu är du drottning av Marstrand?!

– Låter väldigt bra. Vi kan ta den titeln!

Hur har veckan varit i övrigt?

– Vi har seglat stabilt och det har roligt att vara här. Vi har förberett oss noggrant. Det har varit en lång försäsong för det har inte varit några andra tävlingar. Mycket träning. Och vi har definitivt toppat formen till den här veckan, menar Anna Östling och fortsätter:

– Säsongen har blivit förskjuten. Det mesta händer i september och oktober. Det här var den första tävlingen och det var ovanligt. Nu ser vi fram emot att det lättar lite och att vi får ge oss ut igen.

Regnet sänkte en del av festen och inramningen som brukar prägla finaldagarna.

Påverkade det er på båten också?

– Inte under race. Härligt att se folk på klipporna och det var många tappra supporters i regnkläder. Men vi märker inte av vädret. Vi vill ha vind och det hade vi.

Vad händer härnäst?

– Vi åker till Frankrike om två och en halv vecka och seglar i en open-tävling där. Annika sa när vi gick i mål att ”det här känns bra inför Frankrike”, säger Anna Östling, som passar på att ge cred till övriga teamet:

– Det är Annie Wennergren på storskot, Linnéa Wennergren som trimmar, Marie Grusmark är trimmer och Annika Carlunger är på fördäck.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.