Kungälvs Roddklubb har flyt med bidrag – får en kvarts miljon för en ny robrygga

Kungälvs Roddklubb får cirka en kvarts miljon kronor av Leader Södra Bohuslän för att kunna bygga en ny robrygga vid föreningens anläggning. Ambitionen är att bryggan ska komma på plats i sommar.

ANNONS

Från klubbens sida har Mattias Carlsson och Claes Hugoson arbetat med projektet.

– Vi har ju vår verksamhet vid Fästningsholmen i Kungälv. Den nuvarande bryggan har sin konstruktionsform sedan 80-talet med trästomme och träbeläggning och frigolit under, säger Carlsson.

– Det är mycket som är lappat och lagat och byggt och ersatt på den. Under de sista åren, med alla vattenskotrar som går där, är det mycket frigolit som frigörs av alla vågor, säger han.

I sitt beslut skriver Leader Södra Bohuslän att ”Kungälvs Roddklubb satsar på en ny, mera tillgänglighetsanpassad brygga där man enklare kan sjösätta även den tyngre och stabilare typen av båt som man använder vid kustrodd” och fortsätter:

ANNONS

”På så vis möjliggör man en breddning av verksamheten och kan attrahera fler utövare, såsom vuxna nybörjare och personer med olika typer av funktionsvariation.”

Bidrag från två håll

En stor fråga har givetvis varit hur den gamla och slitna bryggan ska finansieras.

Leader Södra Bohuslän hjälper till med cirka 250 000 kronor. Klubben fick nyligen också ett bidrag på 50 000 kronor från Thordénstiftelsen i Uddevalla.

– Bryggan är ju unik i sin flythöjd eftersom det är låga båtar. Den ska ju vara ungefär två decimeter ovanför vattenytan, säger Carlsson.

– De 15 meter stora båtarna väger 800 kilo. Om det är herrar väger varje person i snitt 80 kilo. Det innebär att nästan ett ton går ut och ställer sig på kanten. Det är inte vilken konstruktion som helst som klarar av det här.

Räcker pengarna för att täcka kostnaderna för en ny brygga?

– Vi ska få verifierat alla priser – det har ju hänt en del på världsmarknaden, säger Carlsson som för egen del arbetar inom fastighetsbranschen.

Klart i sommar

En del av komponenterna till bryggan ska byggas i egen regi för att hålla nere kostnaderna.

Hoppas ni blir klara i år?

– Ambitionen är att göra detta under sommaren! Jag har inte riktigt koll på leveranstider och annat än för att vi ska kunna trycka skarpt på beställarknappen, säger Carlsson om den brygga som ska ligga på exakt samma plats som den nuvarande.

– En kranbil lyfter ur den gamla och lyfter i den nya. Ambitionen är att vi ska kunna göra det på en dag. Bryggan kommer i moduler som lyfts i och skruvas ihop.

ANNONS