Kungälvssupportrar laddade inför mötet med ärkefienderna

Slaget om älven. Klassikerderbyt mellan Surte BK och IFK Kungälv spelas varje annandag jul. På Älvsmagasinet laddade Kungälvssupportrar Skarpa upp inför bandyfesten med öl, pyttipanna och trevligt umgänge. En och annan bandyportfölj syntes också bland borden.

ANNONS
|

Klockan 11 på förmiddagen slog Älvsmagasinet upp portarna för Kungälvs bandysupportar i Skarpa. Som traditionen bjuder stod pyttipanna på menyn innan gemensam transport till Ale arena där den prestigefyllda drabbningen mot ärkefienden Surte väntade.

Förutom ”röda nystanet”(benämning på bandyboll) klubbor och iskyla är sporten också förknippad med supporterkulturens bandyportfölj- en medhavd tjänstemannaväska innehållande alkoholspetsad varm dryck eller annan rusdryck att dricka under matchen.

Öl och vin i portföljen

– Man behöver något som värmer inifrån, skojar några vänner runt ett av borden när supportern Stefan Arnesson visar upp sin portfölj med öl och vin i.

Stämningen är hög.

– Det brukar den alltid vara när vi träffas. Vi värmer upp med sång och quiz, säger Magnus Carlsson som är är kassör i IFK Kungälv.

ANNONS

Att slopa släktmiddagar och gå på annandagsbandy är en tradition som många inte tummar på.

– Jag går alltid på annandagsbandy, säger supportern Monika Arvidsson som är Älvstranden med sambon Kenneth Behrendt.

”Självklart vinner Kungälv”

– Det är en sport med fart och fläkt. Jag spelade själv i Kareby under 70- och 80-talen, säger hon.

Att matchen går inomhus är hon inte helt nöjd med. Hon tycker att is och vinterkyla hör sporten till.

– Bandy är utomhus! Men som vädret är idag går det inte, säger hon och pekar mot fönstren där regnet står som spön i backen utanför och kvicksilvret landar högt över nollan.

Vad tror du om resultatet?

– Självklart vinner Kungälv.

Sambon Kenneth inflikar:

– Jag tror på 5-2 till Kungälv.

”Bandyn är hjärtat i Kungälv”

Mellan supporterklubbarna pågår en ständig styrkedemonstration. Senast belägrade några Surtesupportrar ett grund i älven med blå-gula Surteflaggor, vilket vredgade Kungälvssupportrarna. men Kenneth tonar ned det hela.

– Den där upptrissade stämningen är med glimten i ögat. Bandypubliken blir inte större så vi bandyfolk måste hålla ihop.

Supporterklubben Skarpes ordförande Jonny Carlsson försäkrar att stämningen mellan klubbarna är god

– Det är bara på skoj som vi bråkar, säger han och nämner att supporterklubben har cirka 200 medlemmar men att den samlar och förenar betydligt fler Kungälvsbor.

– Bandy är den sport i Kungälv som drar mest publik. Bandyn är hjärtat i Kungälv.

LÄS MER:Här är KP-sportens julklappar – hemvävt, återanvänt och gubbrockigt

LÄS MER:Ingen kul julklapp, IFK Kungälv – ”För mycket individuella misstag”

LÄS MER:Derbyhets inför klassiska bandyslaget om älven

ANNONS