Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Philip Hofvenström i roddtagen vid SM i funktionell fitness – crossfit. Bild: Privat
Philip Hofvenström i roddtagen vid SM i funktionell fitness – crossfit. Bild: Privat

Kungälvsatleten Philip Hofvenström 17:e i SM-debuten – ”Är supernöjd”

Philip Hofvenström har SM-debuten i crossfit avklarad. Kraftpaketet från Kungälvs atletklubb slutade på 17:e plats och är helt nöjd med det.

SM i funktionell fitness, eller crossfit som det kallas i folkmun, avgjordes under två dagar i Linköping. Kungälvs atletklubbs Philip Hofvenström var kvalificerad redan till förra årets SM, men det ställdes som de flesta andra arrangemang in och han fick sikta mot 2021 i stället.

Han åkte till SM med ambitionen att tävla främst mot sig själv och mot klockan. Med tanke på att han var rankad 24:a innan SM, måste en 17:e plats ses som att han har lyckats med det.

Steg i rätt riktning

– Det var ett steg i rätt riktning. Jag är supernöjd med prestationen. Allt var väldigt nytt. Det var de tredje tävlingen totalt jag gjorde. Det kändes som ett studiebesök för att se hur de stora grabbarna gör, säger Philip Hofvenström.

Han fick en bra start på tävlingen.

– Jag vann mitt heat i min grupp i första testet. En kalasstart, tycker 29-åringen.

Var det som förväntat?

– Lite som jag förväntat mig. Det var mycket tuffare motstånd än de jag tränar med i vanliga fall. Alla här var superjämna, det var ingen ”walk in the park” direkt. Och så ska det vara.

Kroppsvikten en styrka

I funktionell fitness finns flera olika moment som deltagarna ska behärska. Det är tunga ryck med skivstång ena stunden, uthållighet och burpees den andra, för att sedan gå på händer och göra konster i riggen. Philip Hofvenström ser sig själv som att ligga närmare gymnasten än tyngdlyftaren, men klarar såklart både och.

– Det jag är bra på är kroppsviktsgrejer, där vi använder kroppen. Det var någon som kallade mig Burpee king.

Crossfit-säsongen pågår i princip året runt. Om en månad är det tävling igen för Philip Hofvenström.

– Det blir en partnertävling i Halmstad där vi tävlar två och två. En kompis och jag ska vara med.

Kungälvs atletklubbs styrkelyftare var också i gång i helgen. Benny Mattsson, som tävlar i klassen M3 viktklass -93 (60-69 åringar), och junioren Daniel Arvidsson i klass -74 kg. Benny Mattsson satte alla sina nio lyft och fick med sig totalt 405 kilo. Men någon placering blev det inte, utan Mattsson fick sikta in sig på att förbättra sin ranking eftersom den ordinarie serien är inställd i coronatider.

För Daniels Arvidssons del blev det ett lyckat JSM kval med en total på 532,5 kg och får därför representera Kungälv vid mästerskapet i Nässjö senare i höst.