Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

William Falkenström och Storm Sivebrant från Kungälvs kanotklubb i ett av många lyft under maraton-SM. De vann H14 i shorttrack, Bild: Privat
William Falkenström och Storm Sivebrant från Kungälvs kanotklubb i ett av många lyft under maraton-SM. De vann H14 i shorttrack, Bild: Privat

Kungälvs kanotister medaljörer även i maraton

Kungälvs kanotklubbs unga kanotister håller även i det långa loppet. Klubben tog med åtta medaljer i vid maraton-SM på sjön Måsnaren i Södertälje.

På maratondistanserna i kanot gäller inte bara att kunna paddla fort, utan också springa snabbt, samtidigt som de lyfter och bär kanoten. Maraton har två discipliner: dels paddling på längre sträckor mellan åtta och 35 kilometer, dels shorttrack på en 800 meter lång varvbana och lyft på varje varv.

– Maraton kräver förutom att kan ska kunna paddla snabbt och långt också ett stort mått av taktiskt kunnande och bra balans för att kunna göra säkra lyft. Lyften tillför en parameter som kan grusa en säker ledning eller som vid ett snabbt och säkert lyft kan ge en liten lucka och möjlighet till ett ryck. Lyften är lite som skyttet i skidskytte kan vända upp och ner på ställningen, rafflande och spännande, berättar Johan Nilsson, tränare i Kungälvs kanotklubb.

Första juniormedaljen

Kungälv var på plats på Måsnaren med sex ungdomar alla med mer eller mindre goda chanser på medan. Första dagen ägnades åt shorttrack i K1 och K2. Storm Sivebrant och William Falkenström inledde SM med att bli tvåa i respektive fyra i K1 i H14-klassen. Det sporrade klubbkamraten Rut Stening till ett silver i D14-klassen.

Förstaårsjunioren David Nilsson visade att han håller även i äldre konkurrens.

– David Nilsson avslutade K1 loppen genom att ta ett säkert brons i juniorklassen, endast en sekund från silvret. Det är första SM-medaljen i juniorklassen för David som är förstaårsjunior. Starkt, tycker Johan Nilsson.

David Nilsson följde upp det med ett brons i K2 för juniorer i par med Sandro Lacko.

– Det kom efter en stökig tävling men grabbarna höll sig coola och satte de 2 sista lyften klockrent och höll undan för Södertälje på sista varvet, förklarar Johan Nilsson.

När William Falkenström och Storm Sivebrant satte sig en K2 blev eftermiddagens shorttrack ännu roligare. Det tog revansch på Katrineholmskillarna från morgonen och vann guld efter fina lyft. För Rut Stening och Emilia Nilsson blev det brons i D16 efter ett dramatiskt spurtvarv mot Waxholm.

Guldmakaren Rut Stening, Kungälvs kanotklubb. Bild: Privat
Guldmakaren Rut Stening, Kungälvs kanotklubb. Bild: Privat

Vid maratonsträckorna dagen efter var det Rut Stening som svarade för guldglansen, med seger i D14. Storm Sivebrant slutade tvåa i H14 efter åtta kilometers paddling.

Jerker Olsson kan än

I de äldre klasserna lyckades Sandro Lacko bäst som fyra i H16 efter 12 kilometer i kanoten.

– Ett fantastiskt resultat för våra ungdomar som lägger ytterligare åtta medaljer (två guld, tre silver, tre brons) till de 17 som vanns på sprint-SM i somras. Ett fantastiskt resultat av ett grymt ungdomsgäng som inte backar för att träna, stöttar varandra och har väldigt rolig tillsammans, tycker Johan Nilsson.

Det var inte heller bara Kungälvs unga som gläsnte. Veteranen Jerker Olsson vann guld i maraton och silver i Shorttrack i klassen H60.

Nu återstår två tävlingar för säsongen: DM i Lidköping och finalen av Svenska Ungdomscupen i Katrineholm!

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.