Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Kungälv tog silver när SM i funktionell fitness avgjordes

SM-finalen i funktionell fitness för lag i Kungälv stod mellan hemmaklubben och Vagnhallen. Till slut blev det laget från Göteborg som tog hem guldet med Crossfit Kungälv på andra plats.

Det var jämnt hela vägen inför söndagens femte och sista event om vem som skulle få lyfta den minst sagt ståtliga bucklan.

– Vagnhallen är extremt bra och det var var jämnt, som en final ska vara, men vi kom på en andraplats, säger Philip Hofvenström som uttryckte en glädje över att få tävla.

– Det var extremt roligt och dessutom i den egna hemmaboxen. Man hade ju lite extra stöd, säger han och syftar på den lilla publik som kunde följa finalen.

– Just när man är där är man helt slut men efteråt känns det väldigt bra. Man är stolt!

Tre av fyra lag på plats

Det var första gången i föreningens historia som Crossfit Kungälv var med i en SM-final.

Förutom Philip består laget av Jenny Boltzius, Sophia Thielen och lagkaptenen Johan Svensson. Kvartetten har tränat och tävlat sedan drygt ett år tillbaka.

– Det är en öppen anmälan där poängen slås ihop för lag. Det är de fyra bästa som får slåss i en final, säger Philip.

I finalen deltog förutom Kungälv två lag: Spiro från Halmstad och Vagnhallen från Göteborg.

Ett fjärde lag, också de från Vagnhallen, skulle ha varit med men fick lämna återbud på grund av brist på tävlande. En av anledningarna är att VM i funktionell fitness just nu pågår i Egypten.

Vass på det gymnastiska

På samma sätt som ett fotbollslag är man bra på olika saker även i funktionell fitness.

– Jenny är mer specialist på de tunga lyften liksom Johan medan Sophie och jag är mer gymnastiskt lagda, säger Philip som menar att man, förutom den rent sportsliga delen i funktionell fitness, även ska kunna trivas tillsammans.

– Det är fyra tävlingslystna personer som är med i laget! Och om någon skulle bli sjuk eller skadad, så har vi tre avbytare som är med i laget om det skulle krisa.

Vilken av de fem test som ni gjorde uppfattar du att ni är bäst på?

– Det var nog test tre som vi vann. Där är det mycket gymnastiska övningar. Överlag är vi väldigt vassa på det. Det finns många gummor och gubbar som är bra på tunga lyft, men när det gäller det intensiva är vi, tycker jag, snäppet vassare än de flesta, säger Philip.

”Pussel för att få ihop”

När lagen samlades vid tiotiden på söndagsförmiddagen hade man av tävlingsledningen precis fått ta del av det skriftlig upplägget för de fem olika eventet.

– Man får reda på det bums och det är det som är tjusningen. Vi vet ju vilka som är våra styrkor och fördelar. Då får man lägga upp det därefter. ”Du kör det, du kör det”, säger han.

– Det är ett litet pussel för att få ihop de olika bitarna.

Ibland måste man tänka om helt ifall någon skadar sig. Där är det lagkaptenen Johan Svensson som har bäst koll. ”Man litar på hans omdöme för han kan alla våra styrkor” säger Philip.

Skada i armbågen

På finalen var det just han som skadade sig i event två i samband med en så kallad ovehead squat med tung skivstång.

– Han fick stången lite långt bak, så armbågen fick sig en törn. Det var tur att han släppte där för annars hade det kunnat gå väldigt illa, säger Philip om Johan som för säkerhets skull uppsökte sjukhus för en undersökning.

– Men han slutförde tävlingen och var med på sista eventet. Han fick väl hålla inne smärtorna...

Kungälvs lag har just nu ingen mer tävling att se fram emot.

– Men om det kommer någon mer tävling för fyra deltagare och dam herr, dam herr, så gärna. Det är vi absolut öppna för, säger Philip.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.