Kungälvs roddklubbs Wilma Öhman,  Anki Carlsson, Tyra Carlsson, Maja Wennroth, AnnLouise Johansson, Stina Bujalla, Elin Brischewski, Annie Nyman och sittande AnnTherese Johansson tog guld i damåttan vid SM i olympisk rodd på Ryrsjön.
Kungälvs roddklubbs Wilma Öhman, Anki Carlsson, Tyra Carlsson, Maja Wennroth, AnnLouise Johansson, Stina Bujalla, Elin Brischewski, Annie Nyman och sittande AnnTherese Johansson tog guld i damåttan vid SM i olympisk rodd på Ryrsjön. Bild: Privat

Kungälvs roddare skrev klubbhistoria på SM

Kungälvs roddklubb gjorde det igen – och nu med en historisk seger. Totalt blev det sex guld vid SM för 2 000 meter olympisk rodd på Ryrsjön i Lilla Edet.

ANNONS
|

Kungälvs RK, som gjort succé på flera SM under sommaren, kom till Ryrsjön med till vissa delar sargad trupp, särskilt på herrsidan. Två av killarna hade drabbats av covid-19 för ett par veckor sedan och var avstängda från tävlingarna. Deras ersättare hade sedan åkt på vanliga förkylningar och kunde inte vara med. Kungälv siktade på att vara med i herråttan, men gav upp det efter alla avhopp. Sedan kom tanken på att ställa upp med en herrfyra, men då var det för sent att anmäla sig.

På tjejsidan var det desto friskare och det var där medaljerna ramlade in, med bland annat två dubbelsegrar där KRK var både etta och tvåa.

ANNONS

– Det var en lyckad tävling. Vi visste att vi hade ett starkt lag på damsidan. Det var många andraplatser vid SM 2019. Sedan dess har vi hållit ihop gruppen väldigt bra. Det gick lite över förväntan … men inte mycket. Vi hade tre-fyra som vi visste var stabila och räknade med åtta medaljchanser. Det blev sex guld, varav fyra kändes rätt trygga, säger huvudtränaren Mattias Carlsson.

Kungälvs RK:s medaljer:

Singel junior dam: Stina Bujalla, guld.

Singel lättvikt, senior dam: Annie Nyman, guld. Ann-Louise Johansson, silver.

Tvåa, senior dam: Tyra Carlsson, Stina Bujalla, guld. Elin Brischewski, Maja Wennrot, silver.

Dubbelsculler, junior dam: Märta Carlsson, Moa Lundqvist, silver.

Dubbelculler, senior dam: Annie Nyman, AnnLouise Johansson, guld.

Fyra utan, senior dam: Tyra Carlsson, Stina Bujalla, Maja Wennroth och Ann-Louise Johansson, guld.

Sculler fyra, senior dam: Annie Nyman, Wilma Öhmna, AnnLouise Johansson, Elin Brischewski, guld.

Åtta, senior dam: Annie Nyman, Elin Brischewski, Wilma Öhman, Ann-Kristine Carlsson, Tyra Carlsson, Stina Bujalla, Maja Wennroth , AnnLouise Johansson, men AnnTherese Johansson – tidigare elitgymnast med flera SM-guld på meritlistan – som styrman, guld.

Stina Bujalla var den stora vinnaren. Hon var med rodde hem fyra av gulden: juniorsingel, damer seniortvåan ihop med Tyra Carlsson, samt damfyran och damåttan. Tyra Carlsson, Annie Nyman och AnnLouise Johansson tre guld vardera.

Tyra Carlsson och Stina Bujalla, två guldtjejer i Kungälvs RK.
Tyra Carlsson och Stina Bujalla, två guldtjejer i Kungälvs RK. Bild: Privat

– Det var historiskt. Det var första gången vi tog guld i damåttan, säger Mattias Carlsson, efter att ha nagelfarit gamla resultatlistor ända tillbaka till 60-talet.

Men i båten fanns hustrun Ann-Kristine Carlsson, som fick hoppa in som reserv.

– Det var hennes första guld på 20 år …

LÄS MER:Succé-SM för Kungälvs roddklubb

LÄS MER:Nytt guld för Kungälvs roddklubb

På herrsidan rodde två ungdomar, Adam Wallberg och Jacob Åbjörn, in som sexa i A-finalen.

– Ett fint resultat med sina förutsättningar.

På torsdag åker Mattias Carlsson och Annie Nyman, svensk singelmästare i senior, till Polen för nästa stora uppdrag – U23 EM.

ANNONS