Kungälvs HK har tagit en timeout – den första av två i första halvlek – för att hitta sätt att kunna göra mål på Redbergslid i kvalet om en plats i Handbollsligan 2022/23. Bild: Tony Balogh

Kungälv samlade sig men det blev ny förlust mot Redbergslid – David Larsson briljant i målet

En stundtals storspelande David Larsson i Kungälvs mål och en bra andra halvlek räckte inte hela vägen när de gröntröjade förlorade den andra kvalmatchen i bäst av fem mot Redbergslids IK med 26–30.

|

Match två och tre i kvalmatchandet mellan Kungälvs HK och Redbergslids IK om en plats i Handbollsligan säsongen 2022/23 spelas i Prioritet Serneke Arena belägen i Kviberg.

Sedan Lisebergshallen revs för några år sedan har RIK varit en aning husvilla och hoppat runt bland olika hallar i Göteborg.

Den nya hall som just nu byggs ett utkast från dagens matcharena blir dock inte morgondagens hemmahall då den saknar så kallade evenemangsytor.

David Larsson briljerade...

Efter förlusten i onsdags hemma i Mimershallen med 18–27 i den första kvalmatchen i bäst av fem låg trycket på lördagseftermiddagen på Kungälv att replikera.

Då gällde det bland annat att få hål på Redbergslids EM-guldhjälte Andreas Palicka – han fick största jublet när lagen presenterades – som i första kampen hade en så bra dag i målet som man på förhand hade kunnat befara.

RIK startade med ett 5–1-försvar för att störa Kungälvs spelfördelare Daniel Wester – RIK valde att störa oavsett vem som senare var spelfördelare – men det hindrade inte KHK från att sätta matchens första mål i första anfallet.

När Emil Lennartsson senare kunde sätta en straff till ledning 2–1 och ännu senare 3–2 genom Isak Hahne efter en retur var målvaktsspöket i alla fall tillfälligt skrämt på flykt.

I Kungälvs mål inledde David Larsson med tre räddningar på drygt fem minuter. Därmed var det upplagt för en mer spännande kamp än i onsdags.

...men KHK:s anfall fallerade

Men när Kungälvs huvudtränare Pontus Ward Wiklund valde att ta en timeout efter 12.55 var matchbilden förändrad.

Från ställningen 4–2 efter knappt fem minuters spel vann RIK de kommande sju minuterna med 5–1 och ledde därmed med 7–5.

David Larsson fortsatte att vara bra för Kungälv – han radade upp den ena räddningen efter den andra – men KHK kunde inte omsätta anfallen som följde i mål framåt. Ramträffar eller Palicka satte stopp för detta. När knappt fem minuter återstod hade RIK utökat sin ledning till 12–7.

När Ward Wiklund tog Kungälvs andra timeout efter 24.52 hade KHK på ganska exakt tolv minuters spel bara mäktat med två mål...

KHK kröp närmare...

Kungälv fick inleda andra halvlek med underläge 9–14 vilket ju så klart var en utmaning.

Återigen fick KHK en bättre start och hade snabbt hämtat in två måls underläge med momentum på att kunna göra fler. Men laget lyckades så att säga lägga fälleben på sig själv. Dels genom Adam Jöhnssons utvisning efter 2.48 dels när Simon Örtelind tappade bollen i en halvkontring.

Men det kom att förändras. När RIK:s tränare Magnus Johansson begärde timeout efter 10.27 låg Kungälv under med bara två bollar – 18–20 – och hade ryckt upp sig betydligt i jämförelse med avslutningen på den första halvleken.

När halva andra halvlek spelats ledde RIK med 21–20. Minuten senare kvar det kvitterat till 21–21. Hannes Rybo gjorde fyra mål under den andra halvleken och kunde på egen hand ta sig igenom RIK:s försvar.

...men inte tillräckligt

Därmed var det upplagt för en rafflande och svettig sista fjärdedel där Ward Wiklund fick ta av sig överdragströjan.

KHK fortsatte att hålla jämna steg men låg hela tiden antingen en eller två bollar efter. Laget gav helt enkelt inte tappt. Kungälv fick, vid underläge 25–27, Simon Örtelind utvisad efter 25.08 samtidigt som RIK fick en straff som David Larsson räddade.

Men i det efterföljande anfallet tappade KHK bollen och Redbergslid satte 28–25 i tomt mål. Det var händelser som Kungälv inte kunde resa sig ifrån och laget förlorade till slut med 30–26.

Den tredje kvalmatchen spelas i Prioritet Serneke Arena kommande fredag den 8 april.