Tränaren Filip Lundgren och veteranen Sebastian Marcusson sammanfattar vad som krävs för Kungälv hockey i stundande alltvåan i ett ord: disciplin.
Tränaren Filip Lundgren och veteranen Sebastian Marcusson sammanfattar vad som krävs för Kungälv hockey i stundande alltvåan i ett ord: disciplin. Bild: Niklas Ohlson

Kungälv hockeys kravspec inför alltvåan: disciplin i 60 minuter – varje match

Filip Lundgren tog över som huvudansvarig tränare i Kungälv hockey när kollegan Hannes Eriksson tvingades kasta in handduken. Nu står han inför ännu en utmaning: att coacha laget i alltvåan.

ANNONS
|

Han tog över successivt efter att tränarkollegan Hannes Eriksson hade förlorat energin efter flera krassliga perioder och tvingades avstå att leda laget, först sporadiskt under oktober, sedan fullt ut i november. Filip Lundgren känner sig bekväm i den utökade, men bara delvis nya rollen.

– Hannes och jag jobbade tillsammans, men han hade lite större uppgifter. Som huvudansvarig är har jag hand om laguttagningar, träningar och hur verksamheten ska skötas. Det har fungerat bra, säger han.

Chef över taktiken. Filip Lundgren axlade huvudansvaret för Kungälv hockey tidigare i vinter.
Chef över taktiken. Filip Lundgren axlade huvudansvaret för Kungälv hockey tidigare i vinter. Bild: Niklas Ohlson

Kungälv hockey har haft alltvåan som stående mål i flera säsonger, men det var fyra år sedan KIK verkligen lyckades ta sig dit.

– Det är ett delmål vi har satt upp inför säsongen med hela truppen och ledarstaben. Nu är siktet på att bli topp sex. Det blir väldigt tufft, det är den svåraste alltvåan på många år som väntar. Många lag har rustat och plockat in spelare, säger Filip Lundgren.

ANNONS

Kungälv nöjer sig med truppen som redan finns. Det har varit aningen tunt på målvaktssidan efter skadebekymmer, men nu är alla fall Tobias Falkenstedt tillbaka, medan Hannes Ratkovic-Berntsson fortsatt rehabtränar. Falkenstedt backas upp av någon från J20 elit-laget.

– Vi har tränat på bra under julledigheten. Fokus har varit på kamp, hjärta och lunga, med mycket tävling. Vi har finslipat på vårt powerplay, för att få till ett vasst sådant spel, säger KIK-coachen.

Han fortsätter:

– Vi har fått tillbaka spelare från skador och sjukdomar under juluppehållet. Men en spelare har testats positivt för covid-19, en annan negativt. Men de har umgåtts och smittan kunde härledas till ett visst tillfälle. Och de har inte varit här sedan dess. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, förklarar Filip Lundgren.

Sebastian Marcusson, veteran till erfarenhet, men inte till åldern, är i alla fall frisk och träningsduglig igen efter en skadefylld höst.

– ”Sebbe” är den kille med mest rutin i laget. Han vet vad som gäller i kommande alltvåan. Det är en stor röst i omklädningsrummet och på isen. Med sitt spel och sin röst kommer han att bli nyttig för oss, säger Filip Lundgren.

Sebastian Marcusson har varit med i alltvåan tidigare. Nu gör han sin andra comeback på mindre än ett år. Först efter uppehållet 2020/21, sedan efter skadan han ådrog sig tidigt på säsongen.

– Jag spelade 3,5 matcher. Det var en olycklig situation, en motspelare ramlade över mitt knä och inre ledbandet gick av. Jag har gjort några träningar och har kommit en bra bit på vägen, säger han.

Det är inte första gången som Sebastian Marcusson åker på smällar.

– Jag är med där det händer, då är det svårt att undvika. Allt går fort och då kan det bli olyckligt emellanåt, menar den spelsugne KIK-anfallaren.

Han vet vad som krävs för att ta sig an alltvåan, där alla lagen lika bra som topplagen från grundserien, Grästorp och Vänersborg, som Kungälv knep en seger från på totalt sex försök. Men den trepoängaren mot Vänersborg var desto viktigare efter som den betydde en säkrad topp tre-plats.

– Disciplin, framför allt. Det går inte att ha några dippar. Lagen är för skickliga för att ha dippar i matcherna. Det krävs jämnhet och disciplin över hela matchen. Om man får dippar gäller att de blir korta och att man spelar enkelt under de situationerna, säger Sebastian Marcusson om vad som blir nödvändigt att plocka fram i alltvåan.

Filip Lundgren har också varit där flera gånger som spelare i Hanhals och på ännu högre division 1-nivå med Vita Hästen och Kungälv. Han har inte scoutat sina blivande motståndare minutiöst, men vet att det bara är bra lag på andra sidan.

– Det blir tuffare motstånd, vi möter topplagen i sina respektive serier från hösten. Det gäller att hålla disciplinen och tålamodet i 60 minuter. Och att vara ödmjuka inför uppgiften. Vi måste tävla i varje närkampssituation, om vi ska bryta ner det till vad som gäller i slutändan, säger han.

Kungälvs skulle ha startat hemma mot Borås på fredagen, men den matchen är uppskjuten till 2 februari eftersom Oasen är upptagen av SM-kval i synkroåkning i helgen. Men det spelar mindre roll för hela omgången blev inställd på grund av pandemin, likaså premiären mot H74 Sävsjö, som skulle ha spelats på söndagen.

Om det blir något möte med Alvesta i första hemmamatchen på onsdag 12 januari återstår att se.

ANNONS