Hannes Asp och Isac Tonsjö är tillbaka i Oasen och moderklubben Kungälv.
Hannes Asp och Isac Tonsjö är tillbaka i Oasen och moderklubben Kungälv. Bild: Niklas Ohlson

Kungälv hockey lockade hem elitlirarna till Oasen

De har varit på flerårsäventyr i elitklubbarnas akademier. När det var dags för seniorspel vände Hannes Asp och Isac Tonsjö hem till Kungälv hockey.

ANNONS

Hannes Asp har varit i Frölunda, Almtuna och senast Rögle. Isac Tonsjö gjorde några säsonger ihop med Hannes Asp i Frölunda och Almtuna, innan han sökte lyckan i Färjestad.

– Det har blivit många minnen, nya vänner och så har jag blivit bättre på hockey, hoppas jag, säger Isac Tonsjö.

KIK-sönerna Isac Tonsjö och Hannes Asp vandrar in i Oasens omklädningsrum efter tre respektive fyra år i elitklubbar.
KIK-sönerna Isac Tonsjö och Hannes Asp vandrar in i Oasens omklädningsrum efter tre respektive fyra år i elitklubbar. Bild: Niklas Ohlson

Hannes Asp har också mest roliga minnen och god sportslig utveckling med sig hem.

– Det är duktiga spelare i lagen och bra möjligheter som klubbarna har kunnat erbjuda. Antalet instruktörer har varit fler, man har fått hjälp med allt, som fysbiten, kosten och det man behöver, säger han.

Moderklubben har betytt mycket

Nu flyttar 20-åringarna hem till Kungälvs IK och gör debut som seniorspelare i division 2.

ANNONS

– KIK har betytt mycket. Klubben har varit grunden, med alla vänner här. Hjärtat dunkar mest för Kungälv. Sedan ville jag satsa på den civila karriären och hitta en trygghet. Här vet jag att det finns en stor trygghet, säger Hannes Asp.

– Det är har vi har fått vår grundutbildning i hockey. Jag fick inte kontrakt med någon division 1-klubb och var inte sugen på att leta klubbar, säger Isac Tonsjö om sitt val att flytta hem.

De är desto mer sugna på riktiga matcher, eftersom deras juniorserier stängde ner under pandemin och ersattes med träning. Och ännu mer träning. Det var bra för fysiken, men sämre för glöden och motivationen.

Nu har de kört med Kungälv hockey sedan i somras.

– Det har varit en positiv överraskning. De är bra förutsättningar ismässigt, bra spelare och hög konkurrens, tycker Hannes Asp.

– Det är bra fart. Vi är bra på rören, menar Isac Tonsjö.

Som alltid när Kungälv är på isen?

– Ja. Och det blir vi inte sämre på i år, tror Hannes.

Sex 01:or i A-laget

Nu återförenas de med Hannes Ratkovic Berntsson, William Jacobson, Erik Tönder och Emil Gref från samma årskull som de spelade ihop med under ungdomsåren.

Hur är stämningen i laget?

– Vi är ett riktigt gott gäng, tycker Isac.

– Det var lite det som lockade mig tillbaka, säger Hannes.

Är det någon som har imponerat på er hittills?

– Rasmus Hultfelt. Han är en riktigt duktig spelare, men det visste vi sedan innan, säger Isac och får medhåll av Hannes.

Vad vill ni själv bidra med på isen?

– Med tvåvägsspel, stabil defensiv och att bidra mycket offensivt, där jag använder mitt spelsinne för att hitta bra lösningar. Jag är en trovärdig tvåvägsspelare, lovar centern Hannes.

– Jag är en spelförande back som spelar för laget, säger Isac.

Vad betyder det att KIK har ett så ungt lag?

– Stor glädje, lite mer kreativitet och fartfylld hockey. Vi är många som vågar. Jag tror vi ska bygga vidare på det från förra säsongen. Vi är ett lag att räkna med, ett topplag. De äldre spelarna (tre är över 25 år) bidrar med bra tankar som de fått med sig under alla år. De är förebilder, säger Hannes.

Tränaren Hannes Eriksson är mer än nöjd med att kunna räkna in Hannes Asp och Isac Tonsjö i truppen.

– De bidrar med kompetens rent sportsligt. De har den ungdomliga entusiasmen och brinner för ishockey. Sedan är det bra PR för klubben att de här killarna kommer från högsta nivå för juniorspel och väljer Kungälv för att utvecklas och ta nästa steg.

Kungälvs IK

Ishockey

Hockeytvåan södra A herr

Hemmaplan: Oasen.

Dräkter: Röda tröjor, svarta byxor, röda strumpor.

Tränare: Hannes Eriksson (huvudtränare), Filip Lundgren och Andreas Pietilä (assisterande).

Nya spelare: Isac Tonsjö (Färjestad), Hannes Asp (Rögle), Arwid Johansson (Bäcken), Oscar Thor (Bäcken), Emil Gref (J20), William Jacobson (J20).

Förluster: Joel Wiklund (Stenungsund), Wilhelm Nilsson (Boston nr. Rangers).

Placering 2020/21: Trea i hockeytvåan, som avbröts efter nio omgångar.

Premiärmatcher: Bäcken (borta 3 oktober), Stenungsund (hemma 6 oktober).

Tränarkommentar: ”Vi har en spännande trupp som är fortsatt yngst i serien. Men de unga killarna har mycket erfarenhet från seniorspel, de brinner för ishockey och för träning. Det finns absolut potential att vara med och kriga uppåt i tabellen. Jag gillar att vi lyckats behålla stommen och fått in sex killar som absolut bidrar med spets. Kom till hemmapremiären 6 oktober. Det blir en hockeyfest” säger Hannes Eriksson.

ANNONS