Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Ytterby och Kongahälla möttes i juni var det första derbyt sedan 2008. Då vann Ytterby. Revanschdags för IKK på lördag? Bild: Linus Olsson
När Ytterby och Kongahälla möttes i juni var det första derbyt sedan 2008. Då vann Ytterby. Revanschdags för IKK på lördag? Bild: Linus Olsson

Krassliga lag i derbyslaget om Kungälv

Kongahälla och Ytterby laddar för säsongens andra derby i division 3 mellersta Götaland. I slaget om Kungälv på Kongevi på lördag är tabellplaceringen ointressant.

Kungälvs största fotbollsklubbar inledde säsongen med derby direkt, det första på 13 år mellan lagen. Då vann Ytterby klart med 3–0. Idag är YIS trea, men med åtta poäng upp till serieledaren Tölö. Kongahälla är sexa med åtta poäng ner till nedflyttning, men har nio pinnar upp till Ytterby. Inget kval spelas heller i år. Men allt detta spelar mindre roll när äran står på spel.

– Processen är i full gång. Det kanske är mer derbykänsla hos oss ledare än våra spelare. De har tyvärr inte samma historia, säger Kongahällas tränare Muataz Hayek, mångårig spelare och ledare i IKK.

Muataz Hayek, tränare i Kongahälla. Bild: Linus Olsson
Muataz Hayek, tränare i Kongahälla. Bild: Linus Olsson

Det pratas ofta om att ha ett bra lag på pappret. Om det pappret vore ett sjukintyg, så kunde dagens Kongahälla vara en av seriefavoriterna.

– Vi har fortfarande bekymmer med skador och avstängningar. Det har varit tufft de senaste matcherna att få ihop en bänk. När vi hade sista träningen inför Tölö förra veckan – de 16 som stod vid sidan hade varit ett stabilt division 3-lag om de kunnat spela, säger Muataz Hayek.

Spelare som Tobias Mikaelsson, Arvin Shojaee, Johan Kaage, Daniel Larsson och Edvin Skoglund är skadade. Lagkapten Skoglund opererades för en avsliten baksida i veckan och är inte aktuell förrän nästa säsong. Elvedin Mujkanovic har flyttat till Kina, där sambon har fått jobb, Ola Eriksen har gått tillbaka till Kareby och Douglas Montonen slutat. Philip Sundgren är avstängd. Så där har det sett ut, inte bara senaste månaden, utan hela säsongen. Rehab-gymmet har varit fullt, spelare har kommit och gått.

Frustrerat i IKK-ledet

– Frustrerande, speciellt på mittfältet och i backlinjen. Samma gubbar får inte ha mer än två matcher ihop, sedan måste vi kombinera ihop ett nytt mittlås, konstaterar Muataz Hayek.

På plussidan finns i alla fall Jonathan Hartwig, som rehabtränat under hela våren. Anfallaren har fått fler och fler minuter. Mot Tölö gjorde han säsongens första start och första mål.

Inför säsongen lämnade Florian Llullakaj och Iset Thoma Hajrizaj. De har dock varit klubblösa sedan dess och är nu tillbaka i Kongahälla när tuppen varit alldeles för tunn.

– Jag hade inte dem förra året, men har haft personliga samtal med dem. De ville tillbaka. Det har inte varit några konstigheter, utan funkat superbra.

Robert Tartagni, tränare i Ytterby IS. Bild: Niklas Ohlson
Robert Tartagni, tränare i Ytterby IS. Bild: Niklas Ohlson

Ytterby är inte heller förskonat från skador. Stjärnkvartetten Tim Stolt Hermansson, Felix Stengarn, Mattias Thornberg och Arvid Sigurdsson är indisponibla. Hermansson och Stengarn har börjat träna försiktigt med boll, Thornberg behöver några veckors rehab till, medan Sigurdssons korsband är av och där får vi räkna runt ett års frånvaro från fotboll.

– Vi har förkylningar i laget, men har coronatestat och de flesta är vaccinerade. Annars är vi i ganska gott mod. Vi har vår sista träning idag (läs torsdag) och förbereda oss inför matchen. Vi vill fortsätta med den positiva trenden från senast, med noll insläppta mål och gedigna laginsatser, säger Ytterbys tränare Robert Tartagni.

Ytterby har öst på framåt, men ibland tappat bakåt. Nu har de i stället hållit nollan.

– Vi ska försöka få en bättre balans och bli effektivare i straffområdet. Det är en bra combo, tycker YIS-coachen och fortsätter:

– Derbymatcher brukar leva sitt eget liv, med annat som påverkar, som känslor och mer folk – med familj, vänner och gemensamma kompisar. Och det ska bli sol och 17 grader. Det blir en härlig fight.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.