Sofia Fröström och Agnes Scheutz redo för spel med Kode damer, om tre veckor eller tre månader.
Sofia Fröström och Agnes Scheutz redo för spel med Kode damer, om tre veckor eller tre månader. Bild: Niklas Ohlson

Kodes tjejer lever ut på Lunnevi

Kodes damer har en fördel med vara ett ungt lag. I stort sett hela truppen är juniorer och får därför spela matcher.

ANNONS

Vårvärmen lyser med sin frånvaro på Lunnevi när Kungälvs-Posten är på besök. Samtidigt är det en plats som sprudlar, både på konstgräset och den del av naturgräset som går att spela på. Här samlas unga med lite mindre unga, rutinerade rävar från herrarnas A-lag med knattar, jämte varmt slående klubbhjärtan vid sidan av.

Sofia Fröström siktar på första-tröjan som målvakt i Kode.
Sofia Fröström siktar på första-tröjan som målvakt i Kode. Bild: Niklas Ohlson

– Jag längtar till träningarna. Då får vi träffa annat folk. Annars sitter vi bara hemma, säger Sofia Fröström, 17-årig målvakt i Kode IF:s division 3, som likt de flesta andra gymnasieelever får ägna dagarna till att plugga hemma.

Hon är född -03, Hennes lagkamrat Agnes Scheutz är född -04. Åldersgrupperna gick samman för några år sedan och har sedan kamperat ihop som juniorlag och A-lag i Kode IF. Nu finns även 05-tjejer med på samma planhalva, samt några 06:or. En spelare är född -01 och portad från matchspel. Hon får bara träna än så länge.

En överårig för matcher

– Det är lite synd om henne. Vi har tappat några 01:or som tog studenten och började plugga i andra städer, konstaterar Agnes Scheutz.

– Fast vi är samma lag i grunden. Det är inte mycket variation. Vi har en bra gemenskap. Vi vet var vi har varandra, våra löpvanor, hur vi brukar springa. Vi har utvecklat vårt passningsspel och blivit bättre på att rulla bollen. Kode har satsat mycket på damlaget och vi ska jobba oss uppåt, säger Sofia Fröström, som tycker att hon som spelare blir de bättre både fysiskt och psykiskt med åldern.

Agnes Scheutz jagar bäst som ytterback.
Agnes Scheutz jagar bäst som ytterback. Bild: Niklas Ohlson

Agnes Scheutz är ytterback. Och en modern ytterback är med mycket i uppspelen och attackerna framåt.

– Grundtanken är att vi ska spela bollen. Lyckas vi med det är det en styrka, säger hon.

Vad har ni gjort under den långa försäsongen?

– Vi började fokusera på den främre tredjedelen. Sedan har vi successivt jobbat oss bakåt. Först var det mycket avslut, nu satsar vi mer på försvar, säger Sofia.

– Vi har kört snabbhetsträning. Det har varit mycket sådana övningar, säger Agnes.

Bra grundträning för färre skador

Den fysiska träningen har också fått sin tilltagna dos, dels genom stretch och långa uppvärmningar, dels genom rena fyspass. Om någon blir skadad ska det förhoppningsvis inte bero på att de inte är tillräckligt bra tränade.

– Vi har satsat på att bygga upp kroppen inför våren. Varje måndagspass har varit fys med förebyggande träning. Jag känner resultatet att min kropp är starkare. Vi har inte haft några större skador. Jag tror att det beror mycket på vinterträningarna, säger Sofia.

– Sedan är svårt att jämföra träningar med matcher. Det är lite lugnare på träningarna, tycker Agnes.

De hoppas att även A-laget ska komma igång med matcher, men det kan ta allt från tre veckor till tre månader. Det skulle ge en extra dimension till fotbollen.

– Det skulle verkligen höja stämningen och träningarna. Det taggar att prestera bättre på träningarna, menar Agnes.

– Det ger motivation och utveckling. Klart att det blir segare om jag inte ser matcherna framför mig. Drivkraften blir inte lika stor, tycker Sofia.

Vill ha fler äldre lagkamrater

Kode-damerna har ett ungt lag. Och så har det varit i ett par säsonger. Det har varit svårt att få tjejerna att fortsätta spela även efter 20-årsåldern. Både Agnes och Sofia hade gärna sett fler äldre lagkamrater. Det kan öka konkurrensen ge ännu bättre kvalitet på träningarna.

– Det hade varit positivt med fler äldre. Jag hoppas vi bryter den trenden med de som tar studenten, att de inte lägger av, som de har gjort innan. Många vill spela med jämnåriga, säger Agnes.

– De som har åldern inne för damlaget brukar vara med stabila. Jag tror att många kommer att stanna kvar i Kode för vi har bra kompisskap, säger Sofia.

Kode har tränat på utan uppehåll under försäsongen och det lär fortsätta i och med att juniorernas serie är i gång. Tjejerna ska skapa ett eget mål inom laget och jobba för det tillsammans.

– Vi satsar på att komma så högt som möjligt i division 3. Helst vill vi vinna. I spelet ska vi behålla våra styrkor med bollinnehavet. Vi är bra individuellt och tekniska, säger Sofia.

– Blåvitt ”ska” upp. Men vi ska se till att de är kvar och vi går upp i stället, ler Agnes.

Men en match väger tyngre än alla andra.

– Kongahälla/KFF. Dem vill vi slå. Det är den viktigaste matchen, slår Agnes fast och får medhåll av Sofia.

– Alla derbyn är viktiga i sig och Kongahälla/KFF är duktiga, säger hon.

Kode IF

Division 3B Göteborg dam

Tränare: Carl Blixt.

Hemmaplan: Lunnevi.

Klubbdräkt: Gula Tröjor, svarta byxor gula strumpor.

Nyförvärv: Ida Ström, Johanna Hamp Larsson, Victoria Andersson (samtliga Romelanda).

Spelarförluster: Hanna Henriksson (Ytterby).

Placering säsongen 2020: Sjua i division 3B.

Målsättning säsongen 2021: Laget har en intern målsättning som de behåller inom gruppen.

Premiärmatcher: Ej fastställt.

ANNONS