KIK:s Ludvig Anderström om domarbrist i hockeyn

Det råder domarbrist i Göteborgs ishockeydistrikt. Det säger Ludvig Anderström, domaransvarig i Kungälv Hockey och även domare på distriktsnivå. En av många anledningar är enligt Ludvig en dålig arbetsmiljö för domarna som ofta får möta ett dåligt beteende från ledare och spelare.

ANNONS

Påföljden har blivit att det kommit nya direktiv från Göteborgs Ishockeyförbund om att föreningarna själva nu får tillsätta linjedomare till U16 serierna.

– Vi i vårt förbund har länge sett att det funnits en generell brist på domare, men nu är det så pass få att klubbarna själva måste tillsätta linjedomare för vissa serier säger Ludvig Anderström, som har en bakgrund som ungdomsspelare i Kungälv hockey, men numera mest agerar domare.

– Domare som ibland kan vara spelande själva i klubben eller till och med laget.

Han menar att det domare kan möta ute på isen ibland är oacceptabelt från såväl spelare som ledare, och att det kan göra att färre väljer att döma ishockey.

ANNONS

– I vissa ishallar har det blivit värre. Det finns vissa lag som kan vara riktigt svåra att döma, säger han

I Kungälv däremot vittnar Ludvig Anderström om en i jämförelse bra kultur vad det gäller interaktioner mellan spelare, ledare och domare. Föreningsdomarsituationen i Kungälv ser också ganska bra ut men han berättar att det finns klubbar runt om i distriktet som har det skralt med domare.

– Jag skulle våga påstå att Kungälv är en ganska populär klubb för domare från distriktet att döma. Klubben har ett ganska bra rykte om sig, säger han.

Framöver kommer därför Kungälv själva få tillsätta en föreningsdomare i U16 serierna för att få ihop domarteamet. Det blir därför Kungälv Hockeys ansvar att utbilda och se till att det finns bra domare på plats för att döma vissa matcher. Det är ett ansvar som ligger på domaransvarige Ludvig Anderström.

– Vi ser till att utbilda föreningsdomare löpande och håller även andra utbildningar för spelare och ledare. I klubben ser vi hela tiden till att hålla kontakt mellan klubbledningen och domaransvarig samt tränare för att försöka fånga upp spelare som har ett dåligt beteende, just för att undvika dålig arbetsmiljö för domare, säger han.

Ett dåligt bemötande på planen påverkar inte bara domarna, utan även den sportsliga verksamheten, menar Ludvig Anderström . Om inte domarna får göra sitt jobb ordentligt förlorar alla på det. Men han vill även belysa att Kungälv tar ett stort ansvar i denna frågan och tror på att det kommer ljusna framöver.

– Det är kul att döma. Jag själv gör det för att jag tycker om att hänga i ishockeymiljöer och det är dessutom ett bra sätt att tjäna pengar, säger han och uppmanar fler till att utbilda sig till domare.

– Jag tror att om vi blir fler domare så kommer situationen att ändras, säger han

ANNONS