Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

KHK:s damer har gruppsegern inom räckhåll – för herrarna väntar ”måstematch”

Dubbla derbyn avgör gruppspelet i svenska cupen. KHK:s damer är redan vidare och har gruppsegern inom räckhåll, men för herrarna är utgångsläget tuffare.

Under lördagen är det dags för säsongens första stora handbollsfest i Mimershallen. Dubbla derbyn står på schemat när Önnereds damer och Sävehofs herrar kommer på besök under eftermiddagen.

"Inga rejäla utmaningar”

Kungälvs damer har hittills haft en ganska enkel resa i svenska cupens gruppspel. Två segrar på två möjliga och +16 i målskillnad är resultatet såhär långt för SHE-laget.

Under lördagen väntar på förhand tuffast motstånd hittills när SHE-kollegan Önnered kommer till Mimershallen.

– Vi ser den här matchen som en värdemätare. Var står vi och var är vi på väg. Önnered har rustat upp sig ordentlig. De är definitivt på pappret ett topp fem lag i SHE, säger tränare Hamed Khazrai och fortsätter:

– Vi kommer från en seger mot Önnered senast. Så de är nog sugna på att spöa oss så det gäller för oss att stå emot. Vi är förväntansfulla och vill veta var vi står, Önnered borde veta var de står. Framförallt ska det bli kul att spela i Mimershallen med lite publik.

Vinner Kungälv matchen vinner de också gruppen. Då kommer de lottas mot tvåorna från de andra grupperna inför åttondelsfinalerna.

Hamed Khazrai tror lördagens match kan bjuda på lite derbykänsla. Dessutom ser han framemot fler derbyn under kommande säsong.

– Lite derbykänsla blir det allt. Sen har vi alltid bra matcher mot Önnered. För mig är det lite personligt eftersom jag varit där innan, säger han och fortsätter:

– Nu blir det ännu fler derbyn i och med att Kärra gått upp. Det blir en spännande säsong med flera roliga matcher.

Herrarna illa ute

Kungälvs herrar har istället en tuffare position inför gruppavgörandet. Laget måste vinna mot Sävehof och ta ikapp tio måls målskillnad på laget från Partille.

– Vi ska bli friska framförallt. Igår (tisdag) var vi fem gubbar på träningen. Vi är lite sjuka, det är ingen corona, men lite sjuka allmänt, säger tränare Pontus Ward Wiklund och fortsätter:

– Det blir mer individuell träning då. Men vi hoppas att alla är tillbaka på torsdag. Det är inga stora grejer och det är bättre det kommer nu än när säsongen börjar.

Släppt in 68 mål

KHK:s herrar inledde svenska cupen med en förlust mot Amo, 30–34, som följdes upp av en vinst mot Torslanda, 37–34. Det innebär att laget gjort 67 mål på två matcher, men också att man släppt in 68.

– Målen från shootouten kan man ju räkna bort. Men vi har inte fått till försvar och målvaktsspel som vi har velat, säger Pontus Ward Wiklund.

– Däremot gör vi en massa mål så det är positivt. Men vi behöver hitta en stabilitet i både anfall och försvar på ett bättre sätt. Hitta roller för alla i laget, det är många nya som ska in i vårt spel. De behöver hitta varandra och komma in vårt spelsätt. Så det är väl en blandning av allt egentligen.

”Bra för svensk handboll i stort”

Svenska cupen i handboll är ny för i år och upplägget innebär en förändring i försäsongen. Från att tidigare ha spelat vänskapsmatcher i augusti har tävlingssäsongen börjat redan nu.

– Det är bra att det finns tävlingsmatcher istället för att bara spela träningsmatcher. Det är positivt att man får möta bra motstånd. För svensk handboll är det väldigt bra att även de mindre klubbarna kan vara med, säger Ward Wiklund.

Hamed Khazari är inne på samma linje:

– Jag är en av dem som inte ska gnälla. Jag har efterlyst fler matcher på damsidan. Sen kan kvalitén variera, och det kommer den göra när mindre lag är med. Men jag tycker det gynnar och främjar handbollen som helhet.

Shoot-out inleder matcherna

Unikt för svenska cupen är också att matcherna inleds med ”shoot-outs” (frilägesstraffar). Tanken med dem har varit att jämna ut oddsen mellan lagen som möts. Möts två lag i samma division har lagen tre shoot-outs var. Men spelar lagen i olika division är det bara laget i lägst division som får skjuta. I sådana fall får laget i lägre division skjuta tre shoot-outs per division som skiljer. Det innebär att Kungälvs herrar kommer få inleda matchen mot Sävehof med tre shoot-outs eftersom de ligger en serie under. För damerna blir det istället tre var eftersom Kungälv och Önnered båda ligger i SHE.

– Shoot-out är trevligt och unikt inslag i år. Sen om det är på samma villkor vet jag kanske inte. Det är ett trevligt inslag i år men sen kanske man kan utvärdera för nästa år, säger Hamed Khazrai.

Kungälvs herrar är först ut under lördagen. Deras match mot Sävehof börjar 15.00 och sedan följer damerna 17.15.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.