Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Karebys trial-trio är redo för SM: ”Ska bli spännande”

För Kareby-hoppen Linus Almtén och Daniel Andreasson innebär SM i trial en ny möjlighet att jaga det efterlängtade guldet. Bakom dem jagar redan nästa generations trialåkare från Kareby, Casper Andermård, 10 år.
– Det roligaste med SM är nog att få tävla mot de som är lite bättre, säger Casper.

I helgen inleds SM-tävlingarna i trial med de två första deltävlingarna. Från Kungälv och Kareby är Linus Almtén, 19, och Daniel Andreasson, 23, med som vanligt. Dessutom kommer ytterligare en Kareby-åkare finnas med, tioårige Casper Andermård i ungdomsklassen grön.

– Det blir spännande med SM. Det ska bli sköj att tävla igen, det var länge sedan, säger Daniel Andreasson.

– Det känns roligt att vara med, säger Casper Andermård.

Få tävlingar sedan förra SM

Det har varit en lite längre väg till SM än tidigare år. Så som många andra idrotter var det på grund av corona-restriktioner länge osäkert när, hur eller ens om SM-tävlingarna skulle kunna avgöras. Men när restriktionerna har lättat har det också stått klart att SM kan genomföras. Om än något senare än vanligt.

Det innebär också att trial-åkarna från Kareby inte haft några större tävlingar att köra sedan SM förra året.

– Det har varit lite småtävlingar innan sommaren men annars var det SM senast som vi tävlade. Det har inte blivit något sedan dess, säger Andreasson och fortsätter:

– Det kan vara lite svårare med motivationen när man inte tävlar.

Linus Almtén håller med:

– Man tränar ju i princip för att tävla. Sedan måste ju träna för att säsongen kommer nu, men det har varit lite sisådär. I början visste man ju inte heller när man skulle få tävla igen, fyller han.

”Guldet är målet för oss båda”

När Kungälvs-Posten träffar Karebyåkarna är det på Klevebergsbanan i skogen i Surte. Där har deras klubb, Ale trial klubb, sin hemmabana och där samlas åkarna för att träna tre gånger i veckan. Trots regn under stora delar av dagen är det ganska många åkare ute på bergen och stigarna kring klubbstugan under tisdagskvällen.

Det är också just där på banan i skogen i Surte första deltävlingen av SM kommer att gå. Både Daniel och Linus har varit med på pallen förut, men guldet har uteblivet. Vassast av alla har Eddie Karlsson från Fjärås varit. Men i år hoppas både Linus och Daniel att det ska var en Kareby-kamp i slutändan.

– Man hoppas man vinner och vill köra så bra som möjligt, säger Linus.

– Guldet är målet för oss båda skulle jag gissa på, säger Daniel.

Ganska liten sport

Trial går ut på att man kör motorcykel kring en bana. Sporten är populär i Spanien och Storbritannien men relativt liten i Sverige. Målet är att ta sig runt banan inom en utsatt tid och med så lite felpoäng som möjligt. Att missa tiden, ramla eller att sätta ner fötterna ger felpoäng. En skillnad mot andra motorsporter är att det inte är så höga hastigheter, istället är fokus på förarnas teknik och fysik för att klara banorna.

– Det gäller att vara bra förberedd och ha psyket på plats. Allt ska funka på tävlingsdagen. Sen gäller det att man orkar med hela tävlingen också. Att man inte känner att man inte orkar mer efter första varvet, säger Linus Almtén.

Även om både Daniel och Linus är unga har de tillsammans upp emot 30 års erfarenhet av trial.

– Jag har kört i femton år. För min del var det mina föräldrar som tyckte det var lite för farligt med cross. Trial är lite lugnare och inte lika mycket skador. Det var anledningen från början, och sedan har man fastnat. Det är en väldigt trevlig och rolig sport. Det går inte så fort utan det är mer teknik och tajming som gäller, säger Daniel Andreasson.

– Samma här. Pappa kände att det går för fort i crossen nu för tiden så då fick det bli trial istället. Jag började med cross när jag var tre kanske. Sen bytte jag till Trial när jag var fem-sex, säger Linus Almtén.

Casper ser fram emot SM

En som inte riktigt kört så länge ännu är Casper Andermård. Han är nästa generations trialåkare från Kareby och ska även han tävla under SM. Casper är tio år gammal men har redan kört trial i fem år.

– Det ska bli roligt med SM. Det bästa är nog att få tävla mot andra som kanske är lite bättre, säger han.

Casper var med i SM redan förra året. Men då blev det bara en deltävling, mest för att få testa på. I år siktar han på att det ska bli fler.

– Jag ska köra en klass högre nu, grön. Förra året körde jag vit-klass. Det ska bli kul att få köra mycket i år. Jag hoppas det går bra, säger Casper och fortsätter:

– Det roligaste med trial är att komma upp hit och köra med sina vänner. Vi är ganska många som kör i min ålder.

– Det är mycket unga som kommit in i klubben och börjat köra nu. Det är riktigt sköj, fyller Daniel i.

Trial i Kareby

Tre SM-åkare i trial från Kareby står alltså på startlinjen när tävlingarna drar igång i helgen. Kanske är det så att det går att tala om en viss trial-kultur i Kareby. I alla fall verkar det finnas ett visst arv ifrån Kareby MK kvar i skogarna kring Kareby.

– Det är många föräldrar och bekanta som har kört förr. Det har gjort att man testar trial, säger Daniel Andreasson och fortsätter:

– Alla som är motorsport-intresserade i Kareby alla fall känner ju till trialen.

– Det är ett grymt bra träningsområde där också. Där har vi kört mycket, i alla fall jag och Daniel, när vi var lite mindre, säger Linus Almtén.

SM inleds på lördag i Ale. Därefter följer nästa deltävling redan på söndag i Kinna. Sedan dröjer det ytterligare några veckor och deltävlingar innan Linus Almtén, Daniel Andreasson eller Casper Andermård kanske tar med sig SM-guldet hem till Kareby.

Kanske får vi se en Kareby-duell i slutändan?

– Det är målet, säger Daniel Andreasson och Linus Almtén i kör.

Så avgörs SM i trial

14 augusti: Deltävling 1, Ale TK

15 augusti: Deltävling 2, Kinna TK

25 september: Deltävling 3, Sotenäs

2 oktober: Deltävling 4, Tiger MK

23 oktober: Deltävling 5, Partille

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.