Jonas Björk ny tränare i Ytterby IS herr: ”För bra för att ligga i division 4”

Ytterby IS har hittat en ersättare till Anders Senften. Jonas Björk blir ny tränare för herrlaget.

ANNONS
|

Det blev ingen rolig säsong för Ytterby IS i division 3 sydvästra herr. Laget hade väldigt svårt att plocka poäng, samtidigt som många skador ställde till det och lagledningen fick laborera en del i startelvan. I slutet av säsongen fick ett gäng juniorer göra sina första matcher i A-laget. Till slut räckte inte Ytterby till och hamnade näst sist i tabellen. Efter det fick tränaren Anders Senften tacka för sig och lämna laget.

Ytterby börjar om i division fyra efter två år i trean, med Jonas Björk som ny tränare. Han är 42 år, född och uppvuxen i Ljungskile där han bor kvar med sin familj. Jonas Björk nådde som spelare upp till Superettan med Ljungskile SK i början av 2000-talet. Han har också representerat lag som IK Oddevold och Stenungsunds IF.

ANNONS

– De senaste 13-14 åren har jag varit ledare på olika nivåer, som tränare och sportchef. Jag tränade Stenungsund i två år (2016 ledde han SIF till den första topplaceringen på många år med en fjärdeplats) och sedan var jag tränare för Ljungskiles U19 i ett år, berättar Jonas Björk.

Ömsesidigt uppbrott i Grebbestad

Han kommer närmast ifrån Grebbestads IF i division 2, där han fick lämna laget i augusti efter knackiga resultat. Grebbestad är just nu i färd med att försöka kvala sig kvar i tvåan och vann första mötet mot Adas United borta i Norrköping.

– Jag var i Grebbestad i 1,5 år, fram till sommaruppehållet. Då kom vi fram till att skiljas åt, det var bra för alla att vi kom till en punkt. Det var tvunget att hända något.

Vad vet du om Ytterby?

– Lite grann. Jag är god vän med Anders Senften och vi har haft kontakt. Jag var utlånad till Ytterby från Ljungskile under en halv säsong när Johan Bertilsson var med. Sten och Niklas (Åkerström och Wennberg i styrelsen) presenterade ett bra upplägg. Jag gillar förutsättningarna på Yttern, som ska få ett nytt konstgräs. Det är en bra organisation i klubben och truppmässigt hoppas jag de flesta blir kvar. Ytterby är för bra för att ligga i division 4, det finns kvalitet i laget. Jag har sett matcher från i år på video och det blir spännande, tycker Jonas Björk.

Vad vill du göra med Ytterby?

– Utveckla det jag har sett. Ytterby vill vara ett spelande lag, ibland lite för mycket, på gott och ont. Ett bollförande lag som också kan svara på det motståndaren erbjuder, ett starkt kollektiv som jobbar hårt tillsammans.

7 november är det träningsstart för Ytterby. Hittills har det inte varit någon större ruljangs på spelare in eller ut. Den nye coachen är nyfiken på vad som redan finns i klubben, särskilt i de yngre leden.

– Ytterby har duktiga juniorer, dem får jag kolla på ordentligt, lovar Jonas Björk.

LÄS MER:Årets succéer och besvikelser – KP summerar fotbollssäsongen

LÄS MER:Ytterns A-plan får konstgräs: ”Vi behöver mer ytor”

LÄS MER:Skakade seriesegraren – sedan åkte Ytterby IS ur

ANNONS