Jämnt i derbyt mellan Ytterby och Kode i Ytterby Cup: ”Cupen är en viktig del i klubben”

Ett derby vill varje fotbollsspelare vinna. Det gäller även när Kodes och Ytterbys pojklag födda 2012 möttes i Ytterby Cup. Lagen delade dock broderligt på målen då matchen slutade 2–2.

ANNONS

Under två dagar med start i lördags var Ytterns IP platsen för den traditionsrika Ytterby Cup. Konstgräset var uppdelad i fyra planer där kampen mellan Kode och Ytterby spelades på Yttern 4.

– Vi har bara spelat idag och vi har hunnit med fyra matcher, säger Denis Salltun som är huvudledare för Kodes lag.

– Det har gett lite blandat resultat men det har varit jämna och tuffa matcher. Ytterby hade en lite starkare första halvlek, men så kom vi igen i andra, säger han om matcherna som var två gånger 15 minuter långa.

– Vi hade ett lag anmält. Alla som hade möjlighet var med men några var sjuka eller bortresta.

ANNONS

”Ska inte snacka”

Två av spelarna i laget är Theo Johansson och Alessandro Salltun – den senare påpekar att han är född 2013 och att förnamnet är efter Alessandro del Piero.

Alessandro satte ett av Kodes mål efter en hörna. Han firade genom att springa ett kortare ärevarv och, likt storspelarna gör, hyssja publiken med ett pekfinger framför munnen.

– De ska inte snacka! Jag hörde att det andra lagets publik snackade, säger han.

Båda tycker det är kul att spela cup och kanske är det också extra kul att spela derby.

– Det är viktigt att vinna, slår Alessandro fast medan Theo tycker det är roligt att laget gör mål.

81 lag på två dagar

Ytterbys och Kodes lag var två av väldigt många lag vilket Sten Åkerström, ordförande i YIS och cupgeneral, kan berätta mer om.

– Det är 81 lag på två dagar. Ena dagen 42 och den andra 39, säger han om Ytterby Cup.

– Lagen kommer från framför allt Göteborgsområdet men vi har några långväga som Kungshamn igår och Stala idag, säger han.

Cupen arrangeras vid ungefär samma tidpunkt i slutet på mars precis innan seriestarterna. Just den här helgen bjöd på bra vårväder

Brukar ni ha tur med vädret?

– Nej! Fast den här helgen har det varit kanonfint, säger han.

– Jag brukar säga att det är tre grejer som kan fördärva cupen: lag som inte kommer, domare som inte kommer eller vädret. Resten har vi kontroll på ha ha!

Två syften för YIS

Självfallet har Ytterby Cup en stor betydelse för YIS rent ekonomiskt.

– Men det finns två syften där ekonomin är en, men också att skapa ett föreningsengagemang, säger han.

– Massor av föräldrar hjälper till med försäljning i kiosker och liknande. De lag som är äldre hjälper till som domare eller med andra saker.

ANNONS