Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Kungälvs fall och uppgång – fem år sedan kraschen

IFK Kungälv klarade sig kvar utan kval i elitserien. Sedan kom den ekonomiska kraschen. I dagarna är det fem år sedan föreningen hamnade på botten.
– Vi pratade aldrig om varför, men alla fattade att det var kaiko i ekonomin, säger Stefan Strand, klubbens ordförande mellan 2016 och 2020.

När Stefan Strand, då ledamot, och kassören Magnus Carlsson kom till ett styrelsemöte våren 2016 med IFK Kungälv hade halva styrelsen lämnat sina uppdrag med omedelbar verkan. IFK var en förening i fritt fall.

”Vi hade i flera år lovat att siffrorna skulle bli bättre, men hela tiden underpresterat. Varför skulle de tro på oss?”

– Vi satt kvar i styrelsen, vi lade mycket kraft på en handlingsplan för hur vi skulle rädda IFK och hur vi skulle ha kvar vår elitlicens. Magnus och jag hade en bra presentation för Svenska bandyförbundet, det tycker jag fortfarande, men vi blev snabbt nedtagna. Det var kalla handen, berättar Stefan Strand.

– Vi hade i flera år lovat att siffrorna skulle bli bättre, men hela tiden underpresterat. Varför skulle de tro på oss? undrar Magnus Carlsson.

Konsekvensen av den nekade elitlicensen blev nedflyttning från elitserien till allsvenskan.

IFK Kungälvs förre ordförande Stefan Strand unnar ingen annan den sömnlösa tillvaron som följde efter den ekonomiska kraschen, nedflyttningen och rekonstruktionen. Bild: Niklas Ohlson

Stefan Strand valdes – eller tog på sig rollen – till ny ordförande, kanske inte det mest eftertraktade uppdraget vid den tiden. Magnus Carlsson var kvar som kassör.

– När vi åkte hem från mötet med bandyförbundet bestämde vi oss för att göra en kontrollerad konkurs. Vi träffade jurister vid Maqs (advokatbyrå med stor idrottsanknytning) som menade att man sätter inte en förening som startade 1940 i konkurs. Vi måste göra en rekonstruktion, säger han.

Sommaren 2016 gick åt att gräva under varenda sten, hitta allt som var lovat och alla fakturor, för att bena ut hur saker och ting hängde ihop.

– Vi insåg då att vi hade väldigt stora skulder. 4,7 miljoner kronor, säger Stefan Strand.

Det var i ungefär samma storlek som IFK:s hela årsomsättning.

– Vi hade 22 spelare i truppen. Det var en alldeles för stor kostym. Och våra egna produkter, de spelade inte här (läs: i Frillesås). Vi bestämde oss för att göra en rekonstruktion för att vinna tillbaka förtroendet för bandyn och vår förening. Det här påverkade hela vår värdegrund. Samtidigt fanns medlemmar och ett antal andra människor som hjälpte till att få ihop pengar till rekonstruktionen, säger Stefan Strand.

Det var inte bara halva styrelsen som tackat för sig efter säsongen. Även en stor del av spelartruppen hade lämnat skutan. Trots det var nyckelspelare som Mikael Lindberg, Lukas Persson, Hampus Kärnman och Victor Lindblom kvar i laget. IFK gjorde en bra säsong, kom fyra i allsvenskan. Fast om det hade blivit serie- eller kvalseger så hade det inte varit till någon större nytta. Med nära fem miljoner i negativt eget kapital finns det ingen elitlicens i världen som kan rädda en.

”Jag lärde mig mycket, men jag unnar inte någon annan det här. Det var inte roligt.”

I april 2017 gick IFK Kungälv matchen i tingsrätten om rekonstruktion, med över fyra miljoner kronor i skulder till 88 olika fordringsägare, däribland Ale och Kungälvs kommuner, Skatteverket, före detta tränare, spelare och andra anställda, samt flera företag. I ackordsuppgörelsen ingick att IFK Kungälv skulle betala tillbaka 25 procent av skulderna.

Lättade. Stefan Strand, ordförande i IFK Kungälv, och vice ordföranden Magnus Carlsson, vandrar ut från tingsrätten efter att rekonstruktionen och ackordsförslaget har gått i genom våren 2017. Bild: Niklas Ohlson

Klubben fick ja från en klar majoritet av fordringsägarna och IFK Kungälv kunde börja om, fast med ett rätt sargat rykte.

– Jag lärde mig mycket, men jag unnar inte någon annan det här. Det var inte roligt. Jag vill ge en stor eloge till alla som varit med och hjälpt till att rädda IFK. Det hade aldrig gått annars, anser Stefan Strand, som hade haft en del öppna möten med både medlemmar och sponsorer under året.

Det var en del strategin, att vara öppen med vad som hände.

– Att tigga pengar är inte det roligaste, men det gällde föreningens överlevnad, säger Stefan Strand.

Nuvarande ordföranden Ola Dagliden fanns också med i styrelsen, som en innovativ kraft med inriktning på finansiering. Han hade tidigare tackat nej till att ingå i styrelsen när IFK fortfarande var en elitserieklubb. Men när läget var som värst hakade han på.

– Jag kommer inte ihåg varför jag gick med, skrockar han.

– Du trodde på det, flikar Stefan Strand in.

– Troligen kunde det inte bli värre och vi trodde att vi löser det. Vi gör det här ideellt, men vi har ett personligt ansvar för ekonomin och kan få gå från hus och hem. Det är absurt egentligen. Det är lätt att ha synpunkter på en styrelse om man inte tar en risk, säger Ola Dagliden.

Det kunde bli värre. I alla fall på isen. Säsongen 2017/18 höll på att sluta med degradering till division 1. Efter ett darrigt kval säkrade IFK kontraktet i sista matchen borta mot Blåsut. Anders Uhlin hade gått in som sidekick till tränarna Anders Liw och Hampus Kärnman under vintern. Efter säsongen blev Uhlin engagerad som huvudtränare och ett år senare även projektledare för återuppbyggnaden av föreningen från grunden.

– Varken jag eller Stefan kan ta åt oss äran fullt ut. Det var helt avgörande att Anders Uhlin kom in i det läget. Uhlin ställde krav mot oss och sa rakt av att ”så gör vi med spelartruppen”. Att gå in och ta den rollen är inte friktionsfritt. Han drog ner budgeten för spelare och ledare vansinnigt mycket, ner till minimum. En sänkning med 85 procent, som ingen trodde var möjlig, säger Ola Dagliden.

Han fortsätter:

– Och det var total acceptans bland spelarna för den modellen. Ändå fick vi ihop ett bra lag. Det fortsatte även säsongen efter. Spelarna visade att till Kungälv kommer ingen för att tjäna pengar, utan för att det är en utvecklande miljö. Det här är den enskilt största faktorn att vi fick koll på ekonomin. Det var slut på alla undantag, säger Ola Dagliden, som samtidigt skänker en god dos tacksamhet till kassören Magnus Carlsson, för ett hårt jobb i skymundan.

– Det går inte att göra en satsning som inte går ihop. Leder det till att vi inte har ett A-lag, så får det vara så, konstaterar Magnus Carlsson krasst.

”Vi kan inte vika oss för yttre påtryckningar om att det sportsliga måste går före”

– Vi får driva det som ett företag, menar Stefan Strand.

– Vi kan inte vika oss för yttre påtryckningar om att det sportsliga måste går före, säger Ola Dagliden.

En grundläggande tanke med IFK:s organisation är att få med många fler som jobbar för klubben.

– Folk som tror på det och som tar ansvar. Det är så man är med och bidrar, inte att man kommer ner med 1 000 idéer och pekar på en som ska göra det. Det går inte att vara några få som fixar allt själva. Vi måste få in fler som hjälper till ideellt. Och när det gäller det ekonomiska tänket ska det vi investerar i nu ska antingen generera intäkter eller minska kostnader säger Ola Dagliden.

IFK Kungälv gick in i säsongen 2019/20 med 1,9 miljoner kronor i negativt eget kapital. När det verksamhetsåret var över hade föreningen gjort 547 000 kronor i vinst, pengar som gick till att förbättra det egna kapitalet till mindre negativt. Den här säsongen går IFK mot en vinst på runt miljonen. Stram budget, aktiv försäljning av Bingolotter, försäljning av 80-årsboken och en gåva från Skarpa som har bidragit till resultatet.

”Håller vi budgeten kommande säsong kommer vi att ha ett positivt eget kapital till vintern” säger Ola Dagliden, ordförande i IFK Kungälv Bild: Niklas Ohlson

– Vi kommer att att ha 300 000-400 000 kronor i negativt eget kapital. Håller vi budgeten kommande säsong kommer vi att ha ett positivt eget kapital till vintern. Dock kan vi få vår elitlicens redan nu i september. Om vi kvalificerar oss får vi gå upp i elitserien. Varje poäng kommer betyda något på riktigt. Men att få bort skuldberget är inte bara viktigt för elitlicensen, utan för att rädda föreningens framtid, hoppas Ola Dagliden.

”Vi kan teoretiskt stå där i mars och vara klara för elitserien och känna att det vi gjort betyder något, även om planen är först inom tre år.”

IFK Kungälv har begärt en omprövning av elitlicensen och har skickat in material appellationsnämnden, instansen över licensnämnden.

– När nämnden gjorde bedömningen senast valde vi en defensiv prognos, med bara det vi var 100 procent säkra på, knappt ens det. Vi ville inte göra en positiv prognos – och så blir det inte så, utan tvärtom. Sanningen är att vi hade ett track record på över en halv miljon och i år går vi fram ännu mer. Vi räknar med att vid nästa tillfälle är chansen god att få elitlicens, säger Ola Dagliden och fortsätter:

– Flera elitserieklubbar har betydligt större negativt eget kapital än oss, så nu måste vi få det. Använder man mer pengar än man har råd med så dopar man sitt lag. Och snacket går ju. ”Hur kunde de få elitlicens. Hur illa ställt är det då inte med IFK Kungälv?” Vi måste får upprättelse, sådant förstör vårt anseende.

Ola Dagliden, Magnus Carlsson och Stefan Strand kan se en framtid för IFK Kungälv med balans i ekonomin och sportsliga framgångar som betyder något. Bild: Niklas Ohlson

För föreningen gäller att inte vika av från linjen, göra jobbet även nästa säsong för att beta av resten av skulderna. Ola Dagliden hoppas att den dagen kommer snart.

– Då avgörs det på isen. Vi kan teoretiskt stå där i mars och vara klara för elitserien och känna att det vi gjort betyder något, även om planen är först inom tre år. Att det inte finns någon begränsning hur långt vi kan nå sportsligt, att den är borta, säger han.

– Då måste vi ha en bra organisation och jobba på ett annat sätt. Det kostar mer att gå upp i elitserien när spelarna måste vara lediga från jobbet för matcherna, säger Stefan Strand som lämnade klubban förra året efter fyra slitsamma år.

– Jag är stolt över det vi gjorde!