IFK Kungälv och Hugo Andersson har alla anledning att jubla efter 5–4-seger borta mot Tillberga – TB Västerås. Bild: Linus Olsson

IFK:a sköna moralhöjare i Västerås – ”Fantastiskt starkt”

IFK Kungälv var bäst i starten – och i slutminuterna. Det gav segern i ställningskriget mot TB Västerås.

Matchen i ekande coronatomma ABB arena i Västerås var försenad med 30 minuter. Återigen var det en inomhushall med isproblem, likt Boltic borta tidigare på säsongen.

– Vi sa att i kväll åker vi inte härifrån. Men de fick ordning på det, säger IFK Kungälvs tränare Anders Uhlin.

När den väl blåstes i gång satte IFK Kungälv full fart, ackompanjerade av några tappra Skarpa-supportrar som gav sina stödröster från läktaren. Det tog knappt fem minuter så hittade det patenterade radarparet varandra igen, likt de gjorde så ofta i säsongsinledningen. Patrik Sunnanängs spelade fram Lukas Persson till första målet för kvällen. I mitten av första halvlek kom tvåan när Joel Emanuelsson fick drömträff på hörna.

Tillberga reducerade, men IFK Kungälv svarade när 16-årige P19-spelaren Hugo Nilsson hittade fram till namnen Hugo Andersson till 3–1. Lill-Hugo fick debutera när fyra spelare var uppsatta på sjuklistan och Gustav Ek är långtidsskadad efter ett benbrott

– Hugo fick göra ett antal byten och kul för honom att få en passningspoäng. För att vara första matchen så gjorde han det jättebra. Det var bra fart i matchen, så det var en enorm utmaning för honom. Det är inte lätt, tycker IFK-coachen.

TB Västerås reducerade innan paus, medan IFK sumpade två frilägen i slutet. Kungälv tog lärdom av missarna och ökade på ledningen i 48:e minuten. Till andra halvlek hade IFK strukturerat om i defensiven.

– Vi var försvarsmässigt betydligt bättre i andra halvlek.

Efter IFK-målet blev det ändå bättre effektivitet hos hemmalaget, som även fick med sig ett tveksamt domslut.

– Surt. De gör mål på en helt feldömd hörna, menar Uhlin.

Med drygt 20 minuter kvar var det 4–4 och det såg ut som det skulle stanna vid det. IFK Kungälv hade inte orken för någon frejdig spurt, utan fick gå på de lägen som bjöds. Till exempel ett läge nio sekunder från ordinarie fulltid. Patrik Sunnanängs spelade fram Hugo Andersson till segermålet 5–4.

– Fantastiskt starkt av laget att reda ut det här, med tanke på förutsättningarna där vi fortfarande är inne i det med sjukdomar. En otrolig moralhöjare. Vi har inte kunnat träna med full grupp på länge. Och vi möter ett lag som bara kör och pumpar på.

IFK fick ta nattbussen hem och ladda om för uppskjutna derbyt mot Gripen på fredag och hemma mot Nässjö söndag. Och de kan göra det med två segrar i ryggen.

– Vi vilar och tränar lätt inför det. Gripen är också sargat efter covid, men jag vet inte hur de mår.