IBK Kungälvs tunga start – ”Vi släppte dem hela tiden”

IBK Kungälv var tillbaka i sin hemmaborg, där även gästerna Vänersborg hade gott stöd från sina supportrar. Och det var de tillresta fansen som fick jubla högst och flest gånger i en målrik match.

|

IBK Kungälv rivstartade och dominerade totalt i några intensiva tio minuter. Marcus Björsander gjorde första hemmamålet i serien för säsongen efter 2.11, framspelad av rutinerade nyförvärvet Tony Bromé. Det var två backar i anfallssamarbete. Knappt tre minuter senare sköt Hannes Andersson in 2–0. IBKK fortsatte att trycka på ordentligt, men utan att visa samma skärpa och effektivitet som i starten.

Vänersborg, som kommer från division 2, stack sedan upp i sin första riktiga press för kvällen och satte reduceringen. Det skulle förändra matchbilden helt.

Johan fick briljera

Marcus Björsander åkte sedan på matchens första tvåminutare. Det gav Vänersborg chansen att flytta upp ännu en gång. Det tog inte lång tid tid innan kvitteringen låg bakom Johan Svensson i IBKK-målet. Det gav än mer energi till gästerna som hann sätta både trean och fyran innan perioden var över. En mindre kollaps för Kungälvs del.

Kunde det bli nytändning i andra perioden? Nja, men svängigt blev det. Det tog en och en halv minut innan Vänersborg fortsatte att ta för sig av gästfriheten i Mimershallen. Femte projektilen small till bakom Svensson. I momentet innan hade IBKK haft ett friläge utan att få till något riktigt avslut.

När Vänersborg gick för hårt fram och fick värma upp utvisningsstolen tog Kungälv chansen att ta sig in i matchen igen. I andra anfallet under det numerära överläget hittade Oscar Olsson snyggt fram till Hannes Andersson, som bara kunde peta in bollen i öppet mål från nära håll. I ännu ett powerplay minuterna senare spelade Oscar Olsson fram Hannes Andersson igen, som fullbordade sitt hattrick till 4–5.

– En ny Oscar (Liberg försvann till SSL och Mullsjö), han funkar jättebra. Man får anpassa sig. Jättefina assist, säger Hannes Andersson, som samtidigt krasst fick konstatera:

¬ Det spelar ingen roll om man gör poäng, tyvärr, om vi inte vinner.

När jublet precis hade lagt sig svarade Vänersborg nämligen med 4–6.

Kungälv slarvade sedan några gånger på egen planhalva, då fick Johan Svensson i alla fall briljera med några svettiga räddningar som höll kvar IBKK i matchen.

Ryck i tredje perioden

15.10 in i mittperioden visade nyförvärven vad de kan. Felix Uusitalo styrde in Sebastian Dahlboms inspel till 5–6. Lagens målvakter fick sedan visa klassen några gånger till, innan det var dags att trycka på paus igen.

I slutperioden gjorde Vänersborg ett ryck direkt med tre raka mål och tog musten ur all spänning. Ett av målen kom dessutom när Kungälvs hade en man mer i powerplay. Det hjälpte inte att Kungälv putsade siffrorna och tangerade premiärens förlustsiffror 7–9. Det var det tyngre och mer rutinerade Vänersborg som tog med sig alla poäng hem.

– De har många gamla bra spelare som har rutin. Vi har många unga spelare.

Målet är att spela kval mot allsvenskan. Det är en långt bit kvar dit efter att IBK Kungälv har inlett med två raka förluster.

Vad är det som inte stämmer?

– Försvarsspelet i mitten. Vi släppte in dem hela tiden. Det var där vi var starka förra året, men där vi är svaga i år. Det är tvärtom mot förra året, vi behöver hitta tillbaka till det. Bra att vi gör mål i alla fall, tycker Hannes Andersson.

Vad kan ni ta med er?

– Att vi rycker upp oss och hämtar tillbaka flera gånger, men så släpper vi det helt i sista. Vi spelar på söndag igen (borta mot Fristad). En träning, sedan får vi ladda om.

Innebandy

Division 1 västra Götaland

IBK Kungälv – IBK Vänersborg 7–9 (2–4, 3–2, 2–3)

Mål: Hannes Andersson 3, Marcus Björsander, Felix Uusitalo, Erik Andreasson, Sebastian Dahlbom.

Bra: Hannes Anderssons samspel med Oscar Olsson.