Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

IBK Kungälvs derbynerver höll bäst – ”Extra spännande och pirrigt”

Derbynerv och spetsad energi. Fyran IBK Kungälv mötte nian Stenungsunds IBK i innebandyns division 1 hemma i Mimershallen.

När två klubbar blivit en i IBK Kungälv är derbyt mot Stenungsund den stora grejen, särskilt som de har ett gemensamt föreningsöverskridande JAS-lag, med spelare som är lagkamrater ena dagen och rivaler nästa.

– Extra spännande och pirrigt när det är derby, såklart. Man vill ju vinna, konstaterar Linnéa Gustafsson, anfallare i IBK Kungälv, som skulle få en nyckelroll i matchen.

Stenungsund skapade första läget när Ellen Hedberg kom fri efter en knapp minut. Den gången gick skottet utanför. Tre minuter senare gick det bättre när Ella Andersson snodde bollen från ett slarvigt IBK Kungälv-försvar och drog in ettan.

Linnéa och Jonna hittar varandra

Fem minuter senare var det Stenungsunds tur att bjuda tillbaka. Linnéa Gustafsson tackade och tog emot ett felpass och hittade fram till Jonna Svensson, som retligt rullade in bollen sakta i öppen bur. Ytterligare två minuter senare hade Kungälv vänt genom Irmeli Wikström. 2–1 stod sig till första periodpausen.

Stenungsund kom ut med ny energi till mittperioden. SIBK-tjejerna hade mycket boll, men var tunna när det gällde att skapa chanser. Och då kan det lätt bli tvärtom när motståndarna är mer kyliga i sitt bollinnehav, som när Amanda Borg ökade på Kungälvs ledning efter drygt åtta minuter. När IBK Kungälv åkte på en utvisning fick Stenungsund ny energi. Den höll i sig en stund efter att IBKK blivit fulltaligt, men inga mål kom från blåsvarta laget och det stod 3–1 efter två perioder.

I slutperioden inledde Stenungsund piggt igen, med flera heta lägen och noll fullträffar. Och nu gick det ännu snabbare för Kungälv att svara. Jonna Svensson tackade för passningen till 1–1 och spelade fram Linnéa Gustafsson till 4–1 för hemmalaget.

– Det är väldigt enkelt att spela med Linnéa. Man hittar henne väldigt lätt i mitten. Det handlar om hur man rör sig i samspelet, säger Jonna Svensson.

Det är lätt att tro att de har spelat ihop länge. Så är det inte.

– Den här och halva förra säsongen, säger Jonna Svensson, som anslöt från skånska Munka-Ljungby och har FBC Engelholm som moderklubb.

Proppen ur i tredje

Det gäller inte bara Gustafsson och Svensson. Hela IBK Kungälv ser samspelt ut och har tagit stora steg som lag under 2022.

– Vi är ett ganska nytt lag. Vi har inte spelat ihop så länge. Förra och förrförra säsongen var vi en ny grupp, men nu har vi spelat ihop oss en längre tid, tycker Linnéa Gustafsson.

– Det handlar att genom träningarna så hittar man varandra. Det handlar bara om att träna och försöka hitta ett spel som alla kör på, menar Jonna Svensson.

Linnéa Gustafssons fullträff var proppen ur för matchen och för IBK Kungälv.

Det går heller inte många matcher utan att Ebba Ohlsson gör mål och 5–1 var hennes bidrag den här kvällen. Emilia Wentzel ökade sedan på till 6–1 och 7–1. Stenungsund var inte ofarliga, Ellen Hedberg kom till flera avslut, men Frida Ljungberg stod i vägen i IBK Kungälvs mål.

– Vi har svårt att göra mål, det tar ett tag innan det släpper för oss. Till slut gjorde vi det, säger Linnéa Gustafsson, som noterades för ett mål och två assist.

– Vi får chanser och håller tätt bakåt. Så länge chanserna kommer och vi håller tätt bakåt, så ska det gå bra. Vi kämpar som ett lag. Det är därför vi vinner idag, lyder Jonna Svenssons analys.

IBK Kungälv har en värdemätare var laget står i nästa omgång söndag 19 oktober. Då möter IBKK serietvåan FBC Lerum borta.

Innebandy

Division 1 västsvenska dam

IBK Kungälv – Stenungsunds IBK 7–1 (2–1, 1–0, 4–0)

Mål: Emilia Wentzel 2, Jonna Svensson, Irmeli Wikström, Amanda Borg, Linnéa Gustafsson, Ebba Ohlsson.

Bra: Emilia Wentzel, Ebba Ohlsson, Jonna Svensson och Linnéa Gustafsson stack ut i en stark laginsats.

LÄS OCKSÅ: Längtan är snart över för spelsugen Ebba Ohlsson – ”Det bästa jag vet”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.