Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Historisk åttondel väntar Sofie Sjöberg och Sverige

Sofie Sjöbergs EM-debut har blivit en succé. Nu väntar Bulgarien i en historisk åttondelsfinal.
– Det är lite pirrigt och något man inte varit med om förut. Vi är nöjda med att ha avancerat, säger Sofie Sjöberg.

Sverige och Sofie Sjöberg, från Kungälv, är klara för Sveriges första EM-slutspel i volleyboll på damsidan.

– Vi är nöjda med att vi har avancerat. Vi visste att vi hade det i oss, men allt kan hända på mästerskap. Det är superkul att få chansen att möta ytterligare en stornation, säger Sofie Sjöberg.

I åttondelsfinalen väntar Bulgarien.

– Jag själv har inte så mycket koll på dem. Jag tror våra internationella spelare har lite bättre koll, säger Sjöberg.

– Vi trodde att det skulle vara Polen som tog första platsen i den gruppen. Både Bulgarien och Polen är bra lag, men Bulgarien passar nog oss lite bättre. Det ska bli kul att se hur vi mäter oss mot dem.

Två segrar och tre förluster i gruppen

Sverige avslutade visserligen gruppspelet med tre raka förluster, mot Turkiet, Ukraina och Nederländerna. Men de inledande två segrarna, mot Finland och Rumänien, var tillräckligt för att Sverige skulle gå vidare till en historisk åttondelsfinal.

– Vi har spelat förhållandevis bra. Det har varit lite upp och ner, några bra matcher och några lite sämre matcher. Det visar på att vi har lite kvar att jobba på. Utifrån förutsättningar gör vi det bra, säger Sjöberg och fortsätter:

– Vi har visat att vi har potential och att ingen ska ta en seger mot oss för givet. Vi ska göra vårat bästa och så får vi se hur långt det räcker men Bulgarien ska få kämpa för att vinna.

Firade i korridoren

Sverige blev klara för slutspel redan innan den sista matchen i gruppen. Under tisdagskvällen, när Finland slog Rumänien, stod det klart att Sverige skulle sluta minst fyra i gruppen och därigenom gå vidare.

– Vi fick jättegod hjälp av Finland och det tackar vi för. Men utan våra vinster mot Finland och Rumänien hade det ju inte gått. Vi bäddade upp för avancemang och fick lite hjälp, säger Sjöberg.

– Vi hade tidig match dagen efter (på onsdagen mot Nederländerna) så alla låg och sov på sina rum. Men jag tror alla kikade på den (Finland–Bulgarien) för när matchbollen slogs in blev det party i korridoren.

På väg till Bulgarien

När Kungälvs-Posten pratar med Sofie Sjöberg under torsdagen är hon på flygplatsen. Laget ska flyga från Rumänien, där gruppspelet spelats, till Bulgarien och åttondelsfinalen.

– Vi har fått reda på att planet chartrat bara för oss så det är lite kul. Vi får se om vi tränar ikväll när vi kommer fram. Sedan blir det nog träning under fredagen för att känna in arenan och lite videogenomgång och scouting av Bulgarien, säger Sofie Sjöberg.

Matchen mot Bulgarien sänds på SVT och spelas på lördag.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.