Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir mycket handboll för KHK-tränaren Pontus Ward Wiklund, med flera landslagsuppdrag. Det tycker han är toppen. Bild: Linus Olsson
Det blir mycket handboll för KHK-tränaren Pontus Ward Wiklund, med flera landslagsuppdrag. Det tycker han är toppen. Bild: Linus Olsson

Hektisk handbollssommar för KHK-tränaren

Pontus Ward Wiklund ligger inte på latsidan för att den allsvenska handbollen är slut. Kalendern är fylld med landslagsuppdrag.
– Det blir en hektisk sommar. Men det passar mig väldigt bra. Det är bättre med mycket handboll än ingen alls, säger han.

Kungälvs handbollsherrar tränar på fram till midsommar. Men KHK är inte de enda bollar tränaren Pontus Ward Wiklund ska hålla i luften. Han är förbundskapten för F17-landslaget och samtidigt videoanalytiker för damlandslaget.

F17-landslaget har inte varit helt lätt att coacha sedan han tillträdde förra året. I början av augusti är det EM i Montenegro, med ett lag han ansvarar för men knappt har sett.

Höga krav på spelare och ledare

– På grund av coronan har vi inte kunnat ha den utbildning som vi skulle ha haft, med läger och sådant. Det blir väldigt kort tid innan EM. Vi samlas dagarna innan mästerskapet. Det ställs höga krav på mig och gruppen. Vi får lösa det efter bästa förmåga med ett späckat schema och göra det bästa av situationen, säger Pontus Ward Wiklund.

Tjejerna har inte spelat handboll utanför skolan det senaste året. Inget seriesystem har varit i gång, inte heller träningar med respektive klubblag.

Pontus Ward Wiklund har mycket att stå i under sommaren. Bild: Linus Olsson
Pontus Ward Wiklund har mycket att stå i under sommaren. Bild: Linus Olsson

– Det har varit lättare i vissa länder att bedriva ungdomsverksamhet. Det har vi i de nordiska länderna inte kunnat göra. På Balkan har de nog tränat på ett bättre sätt. Vi har bara träffats en gång och det var för 1,5 år sedan. Det blir en utmaning och kommer bli jätteroligt att vara i en internationell miljö, utbildande för både spelare och ledare.

Hur har du kunnat plocka ut spelare till truppen?

– Jag har ringt runt till de som är på skolorna och har handboll, inom både NIU och riksgymnasium, och kollat med deras tränare. Sedan har jag haft en egen uppfattning innan och vet vad jag tycker och tänker. Fast jag har aldrig pratat så mycket i telefon.

Läktarbaserat bollplank

Damlandslaget har däremot varit i full gång. Pontus Ward Wiklund finns med i bakgrunden som analytiker och stöttar förbundskaptenen Tomas Axnér.

– Nu pinnar vi vidare med OS. Vi ska vara här på läger i Kungälv i tre dagar innan. Jag hjälper till med att förbereda spelare och ledare för det motståndet vi ska möta, säger Pontus Ward Wiklund.

Han sköter delar av jobbet antingen från läktaren eller via en tv-skärm, beroende på vad förbundet kan lägga pengarna på och vad de vill få ut av samlingarna. Han har hela tiden kontakt med bänken under match.

– Jag ger dem tips från längre avstånd, mer övergripande. Det kan vara taktiska saker och missar.

Blir det OS för dig då?

– Det är inte helt klart. Men jag har mitt mästerskap med F17 ungefär samtidigt. Det troliga är att jag är kvar hemma och koncentrerar mig på det mästerskapet.

Pontus Ward Wiklund missar en del av försäsongen med KHK-herrarna. Det är inget som bekymrar nämnvärt.

– Det finns folk hemma som kan hålla laget i rullning. Jag får också ut väldigt mycket som tränare, saker som jag kan bära med mig till laget i efterhand.

Kungälvs HK har fler ledare ute på olika uppdrag på förbundsnivå. Akademins Göran Karlsson, välkänd tränarprofil i KHK, och Emma Forsell, ex-spelare i damlaget och tränare, basar även över Bohuslän/Dals distriktslag för flickor födda -05. Där väntar ett läger ihop med lag från Göteborg, Västergötland och Värmlands distrikt.

– Det skall bli kul att få träffa tjejerna igen och både spelarna och vi ledare längtar efter att få spela matcher. Även om det inte blev någon SverigeCupen i stort format är detta ett bra alternativ där vi får träna ihop och även mäta våra krafter mot andra distrikt, säger Emma Forsell till KHK:s hemsida.