Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Andersson i matchen mot gamla vännerna i Häcken på nationaldagen. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Hanna Andersson i matchen mot gamla vännerna i Häcken på nationaldagen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hanna hemma igen – men hon stortrivs i Piteå

Hanna Andersson hamnade mitt i turbulensen kring Kopparberg Göteborg FC. Snart drog hon 116 mil norrut för spel med Piteå IF.
Det har hon inte ångrat.

Över en natt gick Göteborg FC från att vara regerande svenska mästare till att lägga ner verksamheten. Nu redde det ändå upp sig till slut, när laget blev en del av BK Häckens organisation. Då hade Hanna Andersson från Romelanda hunnit lämna skeppet för Piteå IF, svenska mästare så sent som 2018.

– Jag hade ett år kvar med Göteborg FC, men hade inte fått den speltid jag ville och konkurrensen var supertuff. Jag tänkte jag ville testa något nytt och då hörde Piteå av sig. Det var några andra klubbar som var intresserade, men det blev Piteå, som kändes mest intresserat. Det är ett tufft och hårt arbetande lag. Det är det jag vill identifiera mig med. Så Piteå är ett bra steg, säger Hanna Andersson.

Hur var det att befinna sig mitt i turbulensen?

– Konstigt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Alla var väldigt chockade. Ingen visste var de skulle spela. Jag gick två veckor efter att det satte igång. Men det löste sig bra för tjejerna, jag är glad för deras skull. De har fått bra förutsättningar. Jag har kontakt med vissa av dem som jag umgicks mycket med, berättar Hanna Andersson.

Stor omställning

Det har varit en omställning på flera plan. Flytten norrut innebär att det är första gången som 19-åringen bor hemifrån på heltid.

Och så var det kylan hon möttes av i vintras …

– Miljön och klimatet är annorlunda. Snön försvann för en månad sedan. Det är några i laget som jag hänger mycket med. En av dem har en stuga i fjällen, där har jag åkt snöskoter. Det var kul att upptäcka det.

Har du varit vid Pite havsbad och/eller testat pitepalt?

– Jag har varit där, men inte badat. Det ska vara det som drar mest turister. Palt har jag testat innan, det är gott. Jag har varit på Paltzerian med massa olika palt. Spännande, tycker hon.

Sportsligt har det sett har det fungerat lika bra. Hanna Andersson har snart gjort fler allsvenska matcher under våren , än på sina tre säsonger med GFC. Hon har startat i sju och hoppat in i en, av åtta möjliga matcher.

– Jag trivs verkligen superbra. Och det har gått bättre än väntat. Jag har fått starta matcherna. Det var därför jag bytte klubb, för att få speltid. Jag tycker verkligen om tränarna, det känns som att det går i rätt riktning, säger Hanna Andersson.

Det är många nya spelare i årets Piteå. Men inga fler Göteborgare eller Kungälvsbor. Utöver Hanna är Maja Green från Falköping det närmaste någon lagkamrat kan komma för att kallas västsvensk. Målet är att bli bättre än förra året, då Piteå säkrade kontraktet i sista omgången. Laget ligger just nu tia i allsvenskan.

Hanna har varit en hårt arbetande mittfältare under tiden i GFC. I början av serien hade hon en liknande roll i Piteå, men har sedan fått prova andra positioner.

Gillar offensiven

– Det senaste har jag varit forward, för vi har haft lite småskador. Det känns gott att få förtroendet. Jag har spelat forward i Romelanda, så helt främmande är det inte. Jag vill gärna vara offensiv och forward är den mest offensiva roll man kan ha.

Hanna gjorde två mål på försäsongen, men väntar fortfarande på första fullträffen i allsvenskan.

– Jag vill göra mål och assist. I matcherna mot Häcken (0–0) och Rosengård (0–1) har vi fått försvara oss mycket. Vi hade ett jättebra försvarsspel, men det finns fortfarande delar i anfallsspelet som vi kan utveckla.

Hanna Andersson med sin mamma Karin, pappa Johan och lillebrodern Hugo efter matchen mellan Häcken och Piteå i söndags. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Hanna Andersson med sin mamma Karin, pappa Johan och lillebrodern Hugo efter matchen mellan Häcken och Piteå i söndags. Bild: MICHAEL ERICHSEN

På nationaldagen var Hanna Andersson tillbaka i hemtrakterna för första gången sedan flytten till Piteå, för matchen mot BK Häcken på Bravida arena på Hisingen. Där mötte hon både sin familj och sina gamla lagkamrater.

– Det var konstigt och skönt, såklart. Jag hade några familjemedlemmar och vänner på plats. Nu får vi ha publik. Det var underbart att har en liten Piteå-klack där. Men på plan var det bara en match.

Hanna och laget fick däremot snabbt åka norrut med vändande flyg, så mycket samkväm hanns inte med. Det är bättre nu. Hon är hemma igen i Romelanda för ett halvlångt stopp.

– Allsvenskan har landslagsuppehåll, säger hon,

Senast 20 juni måste hon vara tillbaka i norr. Då är det match hemma mot Hammarby.