Carin Strömberg och de andra i svenska handbollslandslaget laddar upp inför OS i Mimershallen.
Carin Strömberg och de andra i svenska handbollslandslaget laddar upp inför OS i Mimershallen. Bild: Niklas Ohlson

Handbollslandslaget på plats i Kungälv – ”En härlig omgivning”

Handbollslandslaget har startat sin OS-uppladdning. Under träningslägret i Kungälv kom äntligen bollen fram.
– Förra veckans samling hade fys- och uttagningsfokus. Nu är det gott att vara i gång med match- och handbollsfokus, säger Carin Strömberg, lagkapten Sveriges OS-landslag.

ANNONS
|

Det är full aktivitet i Mimershallen. Inget konstigt i sig och Kungälv HK-tränaren Pontus Ward Wiklund är som brukligt på plats och coachar. Men den här gången är det finbesök. Svenska damlandslaget har lagt sitt träningsläger till Kungälv och där ingår Pontus Ward Wiklund som en i förbundskaptenen Tomas Axnérs ledarstab. Vid det här passet är det spel sex mot fem, samt individuell teknik som står på programmet, där KHK-coachen har särskilt fokus på försvarsspel med en spelare kort.

Pontus Ward Wiklund på landslagsuppdrag.
Pontus Ward Wiklund på landslagsuppdrag. Bild: Niklas Ohlson

Till helgen väntar en miniturnering i Holland, med Holland och Ryssland som motstånd. Lite senare i sommar är det OS.

– Det känns bra. Vi har haft en nedträningsperiod som har varit tuff, så man har inte de piggaste benen. Men vi är glada för att dra i gång handbollssatsningen. Nu är vi här som ska till OS och det är inspirerande och härligt, säger Carin Strömberg, mittnia med över 100 landskamper i bagaget.

ANNONS
Carin Strömberg och Skuru-kamraten Elin Hansson på gott humör.
Carin Strömberg och Skuru-kamraten Elin Hansson på gott humör. Bild: Niklas Ohlson

Vad är din roll i laget?

– Som lagkapten och en av de rutinerade krafterna tar jag ansvar på och utanför plan. Utöver det bidrar jag med den taktiska delen, som jag är duktig på som mittnia. Och att göra mitt vid kontring och i försvarsrollen.

Är Kungälv ett bra val för uppladdningen?

– Ja, hittills har allt varit super. Vi har bott bra på Fars hatt och käkat jättegod mat. Det är en härlig omgivning och vi går till hallen, säger Skuru-fostrade Strömberg, som efter fem år i danska Viborg nu flyttar till franska Nantes.

Hon var en av de tjejer som spelade hem VM-guld 2010 med U18-landslaget. Då fanns Kungälvs HK-spelarna Marie Wall och Ame Ogbomo med i laget.

Marie Wall senaste det begav sig i landslagströjan 2019.
Marie Wall senaste det begav sig i landslagströjan 2019. Bild: LUDVIG THUNMAN

– Marie och jag har spelat ihop i U- och A-landslaget. Jag har varit hos Marie som bor i Kode, men det är längesedan nu. Hon ska förhoppningsvis titta förbi någon dag.

Är hon saknad?

– Ja, det är klart. Det är en av mina nära kompisar, så absolut. Och många här har spelat i klubblaget med henne i Köpenhamn och H65 Höör.

Var tror du om OS för Sveriges del?

– Svårt att säga. Vi är i en uppbyggnadsfas, men vi har en jättetuff grupp (Spanien, Ryssland, Frankrike, Brasilien och Ungern). I ett OS är alla matcher supertuffa. Kommer vi upp i nivå i gruppspelsmatcherna och eftersom vi har de tuffaste gruppen, så kanske vi kan få ett mänskligt lag i åttondelen eller kvartsfinal.

Blir ni lika folkkära som landslaget brukar bli när ni visar er?

– Hoppas det. Det är många som ser fram emot en sportsommar.

ANNONS