Stefan Vennström tog upp Skärhamn från division 5 till division 4. Nu lämnar han Tjörn-klubben för Kongahälla.
Stefan Vennström tog upp Skärhamn från division 5 till division 4. Nu lämnar han Tjörn-klubben för Kongahälla. Bild: Pontus Soderman

Han tar över IK Kongahälla när Hayek tackar för sig

Muataz Hayek lämnar huvudtränarposten i IK Kongahälla. In kommer Stefan Vennström, senast i Skärhamns IK.

ANNONS

Muataz Hayek plockades in som tränare för IK Kongahälla inför den här säsongen. Tanken var att hitta tillbaka till en IKK-anda som gått aningen förlorad med många spelare utifrån. Det har till viss del lyckats, flera unga egna spelare har tagit plats i laget, även om det har varit ett turbulent år med sena avhopp och en del skador. Men sejouren blev bara ettårig. Kongahälla tar en ny tränare, som klubben var ute efter redan för ett år sedan. Stefan Vennström blir nästa coach för IKK. Han har varit i bland annat Stenungsunds IF, som han var med på en resa från division fyra upp till tvåan, sedan följde jobb i Stala när laget hängde ihop med Myckleby – där ledde han laget ihop med Ytterbys avgående tränare Robert Tartagni – och nu senast i Skärhamn.

– Det var lite snack förra året, men då hade jag tagit upp Skärhamn en division (från femman till fyran) och det var inte läge att hoppa av då. Sedan hörde Kongahälla av sig igen, Jag fick bra intryck förra året och det ska bli roligt att jobba lite mer långsiktigt. Det tar sin tid om det ska göras på rätt sätt. Tanken är att en del unga spelare ska flyttas upp och slussas in. Jag är inte intresserad av lycksökare som inte deltar i träningarna. Det är fullt blås som gäller. Det är inte så att jag inte vill värva spelare, men det kommer att krävas rätt mentalitet, säger Stefan Vennström, som tycker det är synd att han inte får möjlighet att möta Tartagni i Ytterby nästa säsong.

– Den skalpen hade jag gärna velat ta. Men han har gjort det kanon i Ytterby.

Varm Villa-supporter

Hans hjärta klappar för Aston Villa och det kan bli så att han får hand om en spelare med förflutet i Birmingham-klubben.

– Tobias Mikaelsson. Han känner jag. Vi får se, han har varit skadad en del. Vi ska köra träning i december för att få lite mer koll på det. Det är en rolig tanke att använda egna spelare och bygga på sikt, tycker Stefan Vennström.

Han har rykte om sig att vara bra på att ta hand om unga spelare.

– Jo, så har det varit. Det är viktigt att de får tid på sig. Bara de vill uppåt och har tålamod så brukar det funka. Jag är inte rädd för att ge unga spelare chansen om de visar att de är där och förtjänar det. Men man bör ha en bra mix i laget, det är inte så att en som är 30 år inte är spelbar, säger Stefan Vennström.

Muataz Hayek har ett ettårskontrakt som går ut efter säsongen.

– Han har gjort det fantastiskt bra. Men nu kommer vi ha en lite annan struktur för hur vi sätter herrtruppen. Vi lyfter upp många egna juniorer och stärker vårt ledarskap. Vi har varit mycket noga med profilen för en ny tränare, säger IK Kongahällas ordförande Lennart Hallgren.

Muataz Hayek säger att han och klubben skiljs som vänner.

– Det är inga konstigheter. Jag hade ett kontrakt 1+1 år som kunde brytas från båda hållen. Och vi väljer båda att det räcker. Nu är det bara att återgå till ett vardagsliv. Jag har en liten kille där hemma på tre år som tar tid. När jag hoppade på det var det en bra lösning för Kongahälla och för mig, säger han.

ANNONS