Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jultomten kommer som traditionen bjuder med KP-sportens hårda och mjuka paket. Bild: Anita Börjesson
Jultomten kommer som traditionen bjuder med KP-sportens hårda och mjuka paket. Bild: Anita Börjesson

Här kommer tomten med KP-sportens årliga julklappar

Vi vet inte vad våra idrottsprofiler önskar sig i julklapp. I stället har Kungälvs-Posten traditionsenligt fyllt en egen julklappssäck med både hårda och mjuka paket att dela ut på julafton. Häll upp glöggen och känn stämningen. En riktigt sportig God Jul önskar KP-tomten.
Bild: Pontus Söderman
Bild: Pontus Söderman

Stefan Vennström – En Claret & Blue Villa-tomte


Stefan Vennström är ny tränare för IK Kongahälla. Samtidigt klappar hjärtat intensivt för norra Birminghams stolthet Aston Villa FC. Överst på önskelistan står att KP-tomten ska försöka locka över superstjärnan Jack Grealish till Kongevi, en ikon född på Villa park som det måste vara olidligt plågsamt för Vennström och andra Villains att numera se i Manchester Citys tröja. En sådan värvning skulle dessutom spilla över med klickmaterial även till Kungälvs-Posten, som i sin tur ger den överhettade it-servaren jobb i år framöver. Win-win på alla sätt. Tyvärr, hur vi gärna än skulle vilja, så sitter vi inte på den dryga miljard kronor det skulle kosta att signa Jack Grealish till Kongahälla. Och det skulle vara svårt till och med om vi lockade med lagkamrater som förre Villa-spelaren Tobias Mikaelsson och Johan Kaage, IKK:s egen Paul McGrath (legendarisk mittback på Villa park, uppburen av alla utom sina egna knän, men spelade ändå). Det vi minsta kan göra för att pigga upp julstämningen i det Vennströmska stöket är att bjuda på en bild på budbäraren: En jultomte i Aston Villas färger.
Bild: Linus Olsson
Bild: Linus Olsson

Anders Liw – Här är ditt Liw

Den alltid lika ödmjuke tränaren i IFK Kungälv Anders Liw har livet fullt upp med bandy. IFK kör sina träningar några gånger i veckan med examen varje helg i form av en eller två allsvenska matcher. Och på det har han plikter som idrottsförälder när dottern Hanna Liw vaktar målet i KS bandy. Inte ens julen går fri, för bandytomtar innebär julen annandagsbandy, lika säkert som skinkan på en stadig libero. Därför överraskar vi Anders Liw med ett eget miniatyravsnitt av klassiska porträttprogrammet Här är ditt liv. Fast här blir det med fokus på Liws andra profession: den som grävmaskinist. Och eftersom salig Lasse Holmqvist inte längre finns ibland oss får vi ta till en annan lösning: vinylsingeln där Lasse Holmqvist pratar grävmaskiner. På andra sidan singeln får vi höra den voluminöse skåningen sjunga om sin kärlek till en grävmaskin, som han liknar vid en kvinna: "Hon spinner gott när munnen full hon fått, av sprängsten och rullstensås". Vem vill inte ha en egen grävmaskin efter sådana rader?

Lovisa Lindh – Vardagar 1-5 av Ulf Lundell


Lovisa Lindh hade gjort allt rätt och var i sin bästa form. Hon kvalade tekniskt sett in till OS i Tokyo. Men vad hjälper det när de som bestämmer i Svenska olympiska kommittén (SOK) sitter på en öde ö och spelar Svälta räv om vem som ska få en OS-biljett. Som det verkar … De vill inte skicka några turister till OS, vilket ändå de flesta i en trupp lik förbannat blir. Lovisa Lindh fick nobben av SOK. Det fick henne att via sociala medier totalsåga SOK och släpa dess okunnighet i ljuset. Det var bitskt och välformulerat. Däremot finns det en del som har det värre, till exempel lätt åldrade vita kulturmän. Mångkonstnären Ulf Lundell tar folkilskan till nya nivåer i sin dagboksserie Vardagar. Där tar han heder och ära av samtiden på ett utsökt gubbsurt och stundtals briljant sätt. Kanske finner Lovisa Lindh en inspirerande själsfrände i en man som heter Uffe? Vi hoppas och tror det – och att det ger ett raketbränsle som räcker ända fram till mållinjen i Paris 2024.
Bild: Egmont, Privat
Bild: Egmont, Privat

Kode IF – En vildsvinsjägare i världsklass


Kodes fotbollsdamer fick ett träningspass ingen hade bett om. I stället för övningar med bollkontakt blev det till att rada upp sig på led och stampa jord. Lunnevi-planen såg ut som den fallit offer för ett träningsläger med överviktiga mittbackar från gärdsgårdsserien. Men det var värre än så. Precis som de flesta andra, så föredrar vildsvinens brunkarlag naturgräs före konstgräs och hade ordnat en bökarfest på fotbollsplanen, under svarta natten när inget elljus kan se dig. Lunnevi hade möjligtvis varit ”good enough” för en Tipsextra-match mellan Stoke City och Wolverhampton 1972, men för dagens konstgräsgödda fotbollsungdom skulle planen snarare ha varit förenad med livsfara.
Kode IF är en lösningsorienterad förening. För att täcka upp utebliven träningstid, fick några flicklag möjlighet att i stället träna på Hålta IP, som i dagsläget oftast står tom. Det ryktet spred sig tyvärr snabbt till skogens huliganer. Vildsvinen kollade upp träningstiderna på laget.se och gav sig av till Hålta för ett rejält fyspass. Kode behöver akut hjälp, men inte av någon mental coach eller videoanalytiker, utan av en stridslysten vildsvinsjägare. Endast den bäste duger – och det är Obelix, bautastenshuggare från Normandie i Gallien. Han erbjuder dessutom en helhetslösning: från vittring till vildsvinsstek.
Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Kungälvs simsällskap ¬ Kö till Baddaren och badare

Den största turistattraktionen i Kungälv är inte någon av våra fästningar. Inte heller att flera stora dansbands vagga har gungat i takt här eller att Selma Lagerlöfs brorsa en gång i tiden bodde på Västra gatan 13. Nej, det är Bräckboden och dess slickmonster Baddare. Nu försvinner kexfabriken bort i Orklas oklara marknads-mumbo jumbo och vi behöver något nytt. Vad sägs om Baddaren? Kungälvs sim är inte bara badare, de fixar även Baddaren, simmärket alltså. Gör det till årets happening: Nu släpper vi årets Baddaren! Och med lång kö och livesändning direkt från älven i december, för att samtidigt haka på den hetaste …nja, snarare kallaste trenden: vinterbad. Vinterbad är det nya padel och Baddaren det nya Baddare.
Bild: Michael Erichsen, Daniel Ahlström
Bild: Michael Erichsen, Daniel Ahlström

Pontus Wernbloom – Monopol


Pontus Wernbloom avslutade karriären av den enkla anledningen att rehab-träning inte på långa vägar är lika kul som fotboll. Och det hade blivit för mycket av den varan. Nu ger han sig in i en helt ny bransch: den som investerare. Hur ska det gå när det inte längre går att ringa tränarikonen Hasse Öhgren från IK Kongahälla och fråga om råd? Här får han starta om från pojklagsnivå. Pontus Wernbloom får något som har varit Årets julklapp i princip sedan det kom ut på marknaden. Spelet Monopol. Risken är dock att Wernbloom, som valt Skon som spelpjäs, sparkar Hatten av spelplanen i höjd med Norrmalmstorg, rånar banken och får sedan gå direkt i fängelse utan att passera Gå.
Bild: arkivfoto
Bild: arkivfoto
Bild: Niklas Ohlson, Walti Hösli/Rockfoto
Bild: Niklas Ohlson, Walti Hösli/Rockfoto

Kungälvs HK – Medelmåttan från Hisingen


Kungälvs handbollsklubbs sportchef Christoffer Persson uttryckte en gång under Silly season att om det är någon klubb som man inte lämnar Kungälvs HK för, så är det Kärra HF, några niometersskott bort på andra sidan älven. Nu säger i och för sig verkligheten något annat, eftersom spelare och tränare har kommit och gått mellan klubbarna mer än en gång, men vi vill ändå gärna skicka lite bränsle till den rivaliteten. Det ständiga trafikstockningsarbetet med motorvägsbron är ett exempel på hur Kungälv gör sitt bästa enbart för att reta Kärra-bor som är på väg norrut till Kongahälla center. Ett ljusskyggt uppdrag i försök att byta ut Kärra HF:s handbollsklister mot såpa inför dubbelderbyt i SHE efter nyår kanske kan finnas på agendan, vem vet? I den psykologiska krigföringen bjuder vi KHK att bevittna komikern Niklas Anderssons enmansshow Medelmåttan från Hisingen, för att spä på fördomarna om Hisingsbornas i allmänhet och Kärra HF:s i synnerhet oomstridda underlägsenhet. Som bilden ovan visar, Kungälvs HK är alltid som gladast när de gett Kärra på julnöten.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.