Kungälvsbon Jonas Hansson tog guld i para-SM, samt brons i dubbel och silver i lag.
Kungälvsbon Jonas Hansson tog guld i para-SM, samt brons i dubbel och silver i lag. Bild: KARL NILSSON

Guldmakare från Kungälv siktar mot OS-pingis i Paris

Kungälvsbon Jonas Hansson har nått ett av sina mål – SM-guld i bordtennis för paraidrottare. Nu siktar han framåt.

ANNONS
|

Jonas Hansson har en CP-skada som hämmar rörligheten på höger sida och två klumpfötter. Han står upp och spelar i klass 7 i parabordtennis. I helgen blev det tre medaljer vid para-SM i Eslöv. Jonas Hansson spelade hem brons i dubbel, tog silver i lag med sin klubb BTK Linné/Partille och framför allt den största vinsten – guld i singel.

– Det var mitt bästa SM. Det var första gången jag tar guld i seniorklassen. Det var roligt. Man vill vinna, det är något man alltid strävar efter, säger Jonas Hansson.

Han var förhandsfavorit till att vinna SM och höll för trycket.

ANNONS

– Det är en press i sig. Jag spelade avslappnat och kunde hålla taktiken hela matchen, säger Jonas Hansson.

Jonas moderklubb är Stenungsund, där han växte upp. Numera bor han i Kungälv och spelar för Linné/Partille, som han representerar i division 2. I parabordtennis siktar han på att tävla utanför Sverige.

– Jag vet inte vad som händer internationellt, men målet är inställt på OS 2024 i Paris. Jag spelar bara pingis, jag fokuserar på det och tränar sex dagar i veckan, säger Jonas Hansson.

LÄS MER:Från Sandbackaskolan till världseliten – och hem igen

Han har varit med på träningarna när förre storspelaren Erik Lindh kört träningshelger i Sandbackaskolan med spelare från Kungälvs BTK, Svanesund, Bohus och Linné/Partille.

– Det var kul. Det var första gången jag träffade honom. Det mest positiva var att höra berättelser från den tiden. Det han säger, det har han upplevt.

Anton Grankvist, Hålta IK, tog brons vid para-SM i bordtennis.
Anton Grankvist, Hålta IK, tog brons vid para-SM i bordtennis. Bild: Privat

Vid SM i Eslöv fanns också Hålta IK:s Anton Grankvist på plats. Det blev brons i singel och dubbel i juniorklassen, samt en femteplats i singel på seniorsidan för Anton.

LÄS MER:Stipendiaten Anton Grankvist: ”Otroligt skönt”

LÄS MER:De får Kungälvs kommuns idrottspris

Hansson och Grankvist var däremot inte först i Kungälv med SM-medaljer i bordtennis i år. Vid veteran-SM i Karlskrona veckan innan var Kungälvsbon Bo-Göran Ek, till vardags i BTK Warta, med och vann dubbeln i HD55-klassen. I par med Stellan Jeanson tappade Bo-Göran Ek bara ett set under hela SM, i en match i gruppspelet. Från kvartsfinalen till guldmatchen gick de helt rent fram till segern.

ANNONS