Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Guld i Världsungdomsspelen – nu väntar eliten för Engla Nilsson

Höjdhopparen Engla Nilsson, 17 år, från Kungälv visar formbesked. I helgen tog hon guld i sin klass under Världsungdomsspelen och nu väntar större tävlingar. Ett plötsligt avhopp ger henne chansen att tävla i lag-SM där den absoluta eliten gör upp om medaljer.

I våras kom Kungälvs-höjdhopparen Engla Nilsson tillbaka från en skada och knep åt sig en silvermedalj i inomhus-SM i F17 klassen. Den gången hoppade hon 1,68 meter och förlorade knappt mot Huddinges Lina Bjerkestam. I helgen avgjordes Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg, och denna gång lyckades Engla, som tävlar för Öis, slå samma Lina Bjerkestam, och plocka hem guldet efter att ha hoppat 1,70. Målsättningen inför tävlingen i helgen uppfylldes – till både Engla Nilssons och hennes tränare Fredrik Haraldssons glädje.

– Jag ville hoppa 1,70 igen, eftersom att det var längesedan jag gjorde det. Först var jag skadad och den senaste tiden har jag varit nära men inte riktigt kommit upp på den höjden, säger Engla Nilsson.

Tävlingen blev en riktig rysare då även rivalen Lina Bjerkestam klarade 1,70 meter och tävlingen gick till omhoppning. I omhopp fyra stod det klart att guldet gick till Engla. Tränare Fredrik Haraldsson berättar att han är nöjd med helgen.

– Om man tittar på hennes nivå så är hon alltid en vinnarkandidat. Sen var ju målet att ta sig upp på höjden 1,70 så man kan bocka av det och jobba sig vidare därifrån. Detta var säsongens andra tävling och vi var i Tyskland och hoppade förra helgen. Då hoppade hon 1,66 utan riv så vi kände att 1,70 var på gång, säger han.

Med guldet i handen fortsatte de glada nyheterna för Kungälvsduons del. Förra årets OS-finalist i höjdhopp, Maja Olsson som också tävlar för Örgryte IS hade fått skadekänningar och valde att stå över veckans lag-SM tävlingar. Något som öppnade upp för en plats för Engla.

– Det känns bra faktiskt. Jag hade inte alls förväntat mig att det skulle bli lag-SM, och jag fick reda på det direkt efter Världsungdomsspelen. Det ska bli kul att möta eliten, för det har jag inte gjort innan, säger hon

Övat på ett liknande scenario

Listan kan göras lång över kända namn som i veckan ska göra upp om pallplaceringar för sina respektive klubbar under tävlingarna i Uppsala. Från Kungälv deltar, förutom Engla Nilsson, även löparna Lovisa Lindh och Patrik Andersson, som tävlar för Ullevi FK. Andra namn som dyker upp är bland annat stavhopparen Armand Duplantis och OS medaljörerna i diskus, Daniel Ståhl och Simon Pettersson.

Engla och hennes tränare Fredrik har dock bara ett mål med veckan. Att göra sin tävling i tävlingen. Fredrik berättar att det är kan vara svårt att åka och möta eliten när man fortfarande är ung, och att Englas fokus måste ligga på henne själv.

– Vi var i Tyskland just för att träna inför en sådan här situation och så helt plötsligt dök den upp, lite snabbare än vad man hade förväntat sig. Tanken var att åka ner, lite grön i sammanhanget och öva på att göra sin tävling i tävlingen. Så den resan till Tyskland kom väldigt lägligt, säger han.

Klockan 17.30 på tisdagen tävlar Engla Nilsson för sitt Öis uppe i Uppsala. Tävlingarna sänds på CMORE och TV12 för den som är intresserad. Men det är inte bara lag-SM som står på agendan under sommaren. För Engla och Fredriks del blir det några mindre tävlingar, bland annat Trekungamötet i Kungälv, uppe på Kongevi nu på söndag. Sen väntar utomhus-SM i augusti och lyckas hon få med sig ett bra resultat där, kan även fler tävlingar tillkomma.

– Jag hoppas att jag kan placera mig bra på SM så att jag kan få en plats till Ungdomsfinnkampen. Det är det jag siktar på, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kraftmätning av Engla i sista hoppet

LÄS OCKSÅ: Engla Nilsson är Sverigetvåa i höjdhopp

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.