Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Gemenskap, glädje och vinnarskalle på handbollsfesten – Kungälvs HK trivdes på Partille cup

Två mil bort väntar handbollsäventyret nummer ett.
Kungälvs-Posten tog vägen till Kviberg och Partille cup för att träffa ett av Kungälv HK:s lag – som delats upp i två.

Kungälvs HK:s F14-tjejer åkte till Partille cup med två rätt jämna lag. När det vita lag 2 spelade sin sista gruppspelsmatch mot RK Zagreb, satt lagkamraterna i det gröna lag 1 vid sidan och hejade på. Och det behövdes, för det kroatiska laget var riktigt bra.

– Kroaterna var svårast hittills i vår grupp i alla fall, säger Nova Erixon i KHK 2, som sedan skulle ta sig till Heden för att stötta KHK 1 i deras matcher.

Maritza Mattsson är målvakt i KHK 1. Hon gillar Partille cup, som är en fest på och vid sidan av planen.

– Det är jätteroligt, med många matcher och att få heja med laget. Det har varit mycket folk som kollat på alla matcherna. Det är så många lag att man får spela fem matcher seriespel, sedan plus (minst) en. Det finns jättemycket att göra. Man sitter vid matcherna och kollar på andra spelare, käkar glass och hänger med laget. Vi har väldigt bra gemenskap i laget, säger Maritza Mattsson i KHK 1 som till slut blev tvåa i sin grupp och gick vidare.

Lär man sig något på cupen?

– Ja, att man måste ha en vinnarskalle, måste alltid vara med och på tå. Det kan förändras väldigt fort. Vi möter många nya lag och nya personer. Väldigt roligt att möta lag vi inte har mött innan. Vi mötte ett lag från Egypten. Jag höll nollan där, det var väldigt roligt, säger Maritza Mattsson om 10–0-segern mot New Giza, som bara hade spelat handboll i ett år.

KHK 2 hade sina bra stunder i matchen mot blivande gruppsegraren RK Zagreb. Moa Kristensen var en av tjejerna som inte visade alltför stor respekt för motståndet.

– De var väldigt duktiga och bättre än oss, snabbare, men jag tycker att vi hängde med hyfsat bra. Vi har haft det ganska tufft och hamnat i en svår grupp. Fast det är roligt. Det är världens största cup och vi möter nya lag som vi aldrig mött förr.

Nova Erixon håller med motståndet från Kroatien, som till slut vann med 20–13.

– Det var nog den tuffaste matchen. Jag tycker ändå att vi spelade bra, vi visste att de skulle vara jättebra, säger hon.

Hur är ni som lag?

– Vi är ett jättebra lag, vi är snälla mot varandra, peppar varandra om man gör fel, tycker Nova Erixon.

Vad är det bästa med Partille cup?

– Vi får vara med alla kompisar och spela matcher. Det är det bästa med handbollen. Och gemenskapen, säger Nova Erixon.

Kungälvs HK F14 1 fortsatte sedan med att slå ut Guif i 32-delsfinalen, men åkte ut i nästa omgång mot isländska Stjarnan. KHK skakade av sig Zagreb-matchen och vann fyra raka matcher i B-slutspelet. Där blev det stopp i finalen mot tyska TSG Münster.

Kungälvs HK kom till Partille cup med fyra pojklag mellan 16 och 21 år, utöver de två flicklagen. Det yngsta och äldsta laget gick till åttondelsfinal i B-slutspelet, de andra två till 16-delsfinal i B-slutspelet.

Det fanns ytterligare ett Kungälvsinslag i centrum redan på invigningen i Scandinavium. Kungälvsgymnasterna deltog med fandansare när alla länder presenterades.

– Tjejerna har verkligen legat i med stor möda och lyfte nästan taket på Scandinavium. I år var vi även med på ett stort fredsnummer mitt i showen. En sån show det blev tillsammans med dansare, soloartister, sångare, musiker och allt som hör en gala till, berättar Jessica Camsel, en av ledarna i Kungälvsgymnasterna.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.