Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gaisprofilen trivs i Kongahälla

Gaisprofilen Reuben Ayarna spelar fotboll igen efter ett och ett halvt års uppehåll. Sedan återstarten av division 3 har han hjälpt IK Kongahälla ta tre raka segrar.

När säsongen återstartat har ett namn kanske stuckit ut lite extra i Kungälvslagens startelvor. Reuben Ayarna i IK Kongahälla. Med flera års erfarenhet från högsta nivån i både Sverige och Finland är 35-åringen en rutinerad förstärkning på mittfältet.

– Det är kul att spela fotboll och att hjälpa laget och tränarna. Jag försöker framför allt hjälpa de unga killarna. Det är kul att vara en mentor för dem, säger Reuben Ayarna.

– Än så länge har det gått bra och förhoppningsvis kan vi fortsätta trenden nu.

Med den tidigare Gaismittfältaren i startelvan har IKK vänt på säsongen. Sedan återstarten har laget tagit tre raka segrar jämfört med en vår där laget vann en match och förlorade fyra.

– Division 3 har bra spelare. I de matcher vi spelat har man sett några bra unga spelare som kan utvecklas. Några av spelarna vi spelat mot har spelat i division 1 och superettan. Det måste man respektera även om man varit på högsta nivån, säger Ayarna.

– Det är en ganska bra nivå på serien. Men jag hade inte förväntat mig något annat heller.

Från Ghana till Göteborg

Reuben Ayarna är född i Accra i Ghana och kom till svensk fotboll första gången 2008. Innan dess hade han spelat collegefotboll i Boston, USA. Då var det drömmen om att spela i Europa som lockade och sedan dess blev han kvar.

I Gais blev det uppemot 140 matcher och Reuben Ayarna var en del av det lag som slutade femma 2011. Dessutom gjorde Ayarna en halv säsong i Häcken och fyra år i den finska högstaligan där han avslutade sin karriär 2019.

– 2011 när vi kom femma är nog mitt bästa minne från Gais. Då kunde vi gjort det ännu bättre tror jag, vi hade ett så bra lag. Matcherna vi förlorade var matcher som vi borde vunnit. Då kände jag att laget ville växa och vinna, säger han.

– Det var många som kom in och många som lyfte sitt spel. Till exempel Mervan (Celik) och jag. Men alla i laget lyfte sig det året. Det var förmodligen mitt bästa år.

Inte lämnat fotbollen helt

Fotbollen har han däremot inte lämnat helt. Förra året hjälpte han till i Angered MBIK. När han flyttade till Kungälv blev det IKK istället.

– Jag bor här i Kungälv nu och hade inte spelat fotboll på länge. Jag ville spela och träna igen, säger Ayarna och fortsätter:

– Förra året tränade jag med Angered MBIK och hjälpte till på deras träningar. I år flyttade jag hit till Kungälv och kände att jag ville göra samma sak här. Jag har haft kul och när frågade de om jag ville spela så jag kände att ”varför inte hjälpa dem?”

Säsongen 2011 är Reubens bästa minne från tiden med Gais. Då slutade laget femma i Allsvenskan. Bild: LENNART MÅNSSON
Säsongen 2011 är Reubens bästa minne från tiden med Gais. Då slutade laget femma i Allsvenskan. Bild: LENNART MÅNSSON

Reuben Ayarna avslutade karriären med att vinna guld i finska ligan med KuPS (Kuopion Palloseura) 2019. Men under sina drygt ett och ett halvt år borta från matchspel har han hållit igång fysiken.

– Jag pensionerade mig från professionell fotboll, inte från att träna. Så fysiken har inte varit ett problem. Jag tränar varje dag både kondition och styrka. Det var inte så svårt med fysiken nu, säger Ayarna och tillägger:

– Sen är det ju ett lägre tempo här (i division 3) än i de högsta ligorna.

Ledare på mitten

Från det centrala mittfältet har han en viktig roll för spelet på plan. Med sin erfarenhet är han också en viktig ledare på planen.

”Även om han inte är ledare utan spelare, så tar han en ledarroll på planen. Han styr mycket och berättar var någonstans på planen han vill ha folk. Vi har sagt till honom att detta är helt OK” sa IKK:s assisterande tränare Joakim Holm till Kungälvsposten om Ayarnas roll efter matchen mot Skene.

– Jag försöker bidra med min erfarenhet och få ihop laget. Bidra med positivitet och försöka hjälpa de andra spelarna, framförallt de unga, att bli bättre spelare, säger Ayarna själv om sin roll i Kongahälla.

Nyinflyttad i Kungälv

Reuben flyttade till Kungälv i somras. Då möttes han av en stad som utvecklas sedan hans senaste sejour i området.

– När jag spelade i Göteborg brukade jag hälsa på vänner här ibland. Men då var det inte lika utvecklat som det är nu. Allt är nytt nu, säger Ayarna.

– Jag kom i somras och Kungälv känns bra. Det är lugnt och trevligt. Jag är lite överraskad faktiskt över hur mycket som hänt och hur många som bor här nuförtiden.

Sex år sedan svensk fotboll

Det var sex år sedan Reuben Ayarna senast spelade svensk seriefotboll. Då i Superettan med Gais, sedan dess har han följt sina tidigare lag på avstånd.

– Jag tittar på Gais och Häcken. Jag har en del vänner som fortfarande spelar i Häcken. Jag spelade både med och mot Martin Ericsson (sportchef i Häcken idag). Jag spelade i ju båda lagen. Då är man alltid intresserad av hur det går, säger Ayarna och tillägger:

– Jag tittar på alla lag i Allsvenskan. Till och med IFK Göteborg, men det vill nog inte Gais-fansen läsa, haha.

Skulle blivit en säsong till

Egentligen hade Ayarna kanske hoppats på att göra en säsong till i Finland, 2020. Men när Corona-pandemin tvingade ligan att ställa in blev han kvar i Sverige och Göteborg.

Nästa mål är att fortsätta karriären inom fotbollen, men i annan roll. Vid sidan om proffskarriären har Reuben två examen. En i Human Resource Management och en i Sports Management.

– Mitt långsiktiga mål är att ta få ett jobb inom fotbollen. Det kan vara scouting, rekrytering eller att bygga lag. Inte coacha, men vara en del av laget i bakgrunden. Medan jag letar efter ett sådant jobb kan jag hjälpa Kongahälla, säger Ayarna.

– Jag har varit i Göteborg sedan 2008, så det är mitt andra hem efter Ghana. Om jag får ett jobb i Göteborg är det bra, men skulle det vara utanför Sverige funkar det också.

Hur gör man för att få ett sådant jobb?

– Det handlar mycket om att nätverka. Efter corona nu finns det inte så många vakanser. Många klubbar har det svårt just nu men då kan jag få erfarenhet med IKK medan saker blir mer normala. Man får vara tålmodig och se vad som händer, säger Ayarna.

Reuben Ayarna i match mot Åtvidaberg under sin debutsäsong. Bild: DANIEL STILLER
Reuben Ayarna i match mot Åtvidaberg under sin debutsäsong. Bild: DANIEL STILLER

Av årets säsong återstår mer än hälften av matcherna. IK Kongahälla har börjat klättra och ligger inför helgens omgång på femte plats i serien. Reuben Ayarna räknar med att spela med IKK säsongen ut, och han trivs i Kongahälla.

– Vi får se hur det går. Om jag inte hittar ett jobb som passar mig, och IKK vill att jag stannar, så kommer jag stanna. Om jag kan hjälpa klubben kommer jag hjälpa dem. Om de vill att jag ska spela, så spelar jag, säger Reuben Ayarna.

Nästa match för IK Kongahälla är på lördagen borta mot Hisingsbacka.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.