Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gärna kval – men först krävs elitlicens för IFK Kungälv

Om IFK går till elitseriekval krävs också en förnyad elitlicens. Just nu är IFK Kungälv och rivalen TB Västerås under granskning.
Svaret från Svenska bandyförbundets licensnämnd ska komma senast 25 februari, samma dag som avgörandet.

IFK Kungälv och TB Västerås, alias Tillberga, är de två största rivalerna om en plats i elitseriekvalet, i kamp med IFK:s motståndare i sista omgången Örebro SK. Men varken IFK eller TB Västerås har papper på sin elitlicens för säsongen 2023/24, som krävs för att överhuvudtaget få spela kvalet. Jämte Ljusdals BK, Surte BK, GT 76/Tellus Bandy och Västanfors IF BK ligger de två kvaljagande klubbarna under granskning hos licensnämnden.

– Vi är under granskning sedan i augusti (2022). Under processen ska vi skicka in material tre gånger: balansräkningen 31/12 2022, vad jobbar med för strategi januari till april och underlag som styrker de grejerna. Prognosen visar att vi har ett positivt eget kapital. Beskedet kommer senast 25 februari, på lördag, säger IFK Kungälvs ordförande Ola Dagliden.

För exakt ett år sedan fick IFK Kungälv elitlicensen för säsongen 2022/23, det var första gången på sju år som föreningen klarade det. Däremellan har IFK tvångsnedflyttats från elitserien, beviljats en rekonstruktion och sakta byggt upp en hållbar föreningsstruktur igen, både sportsligt och ekonomiskt.

”Osvuret är bäst”

Ola Dagliden är försiktigt optimistiskt inför licensnämndens nya beslut gällande kommande säsong.

– Ja, men man ska inte säga att man räknar med något. Jag känner mig väldigt trygg i det vi har jobbat med. Vi har ett positivt eget kapital, det är en förutsättning. Vi har stärkt ekonomin med avtal med nya sponsorer och vissa saker har gått bättre än planerat. Men det ger inga garantier, osvuret är bäst, säger han.

Den allsvenska upplösningen på lördag lär bli en rysare. För att få spela vidare i mars måste IFK Kungälv vinna mot Örebro, samtidigt som TB Västerås tappar poäng mot Falu BS, som vill slippa negativt kval och vann stort senast, men det var mot ett sargat Kalix.

– Det skulle betyda oerhört mycket sportsligt om vi fick chansen att vara med och spela för att gå upp, men även ekonomiskt, konstaterar Ola Dagliden.

IFK Kungälv flyttar också sista matchen från ett ostadigt Skarpe nord till stabilt inomhusspel i Ruddalens ishall, med start klockan 17.00.

LÄS OCKSÅ: IFK Kungälv stormade fram till en solklar seger

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.