Friskt terräng-DM i Fontin – ”Perfekt löparväder”

Oktober är här och terräng-DM i Fontin med den. Ett 70-tal löpare tog sig ut i den friska höstluften.

ANNONS
|

Terräng-SM i Fontin är en hösttradition. Inte ens pandemin stoppade tävlingen vare sig 2020 eller 2021.

– Vi har haft perfekt löparväder, inte för varmt, inte för kallt och inget regn. Och många glada löpare, väldigt många från Mölndals AIK och klubbar inne i Göteborg också. Mölndal vann lagtävlingen för både damer och herrar, säger Lisa Flagg, tävlingsledare och sekreterare hos arrangörsklubben Kongahälla AIK.

Ständigt detta Mölndal… Fast det fanns hemmalöpare som gjorde bra ifrån sig.

– Vi hade en segrare, Alice Samuelsson som vann F14 2,1 kilometer och pojkar 13 två och trea, Lucas Gopo och Dominic Runfors. Det var de som varit på pallen, säger Lisa Flagg.

ANNONS

Färre löpare än vanligt

Löparmässigt var det något färre i årets upplaga av DM.

– Vi hade 73 anmälda, men några har fallit bort, så det var runt 60-70 löpare. Vi hade nog räknat med i alla fall över 100. Det är vad det brukar vi ligga på. Det kan bero på pandemin, att det har gått ner för varje år. Sedan kan det vara att det bara är ett distriktsmästerskap i år. Tidigare har vi haft Maxi-loppet för de som är lite yngre eller som inte är med i en friidrottsklubb, säger Lisa Flagg.

Anders Soovik från Kaik fanns på plats, men han stod över 10 kilometer och sprang enbart 4 kilometer, för maratonmannen Soovik att likna med en springtävling.

– Det gick hyfsat bra, jag kom väl femma i min klass, säger han.

Du hann blir varm?

– Jo, det blev jag. Jag ville ha ett snabblopp i benen idag, förklarar Anders Soovik, som har en deltävlingar kvar innan han snörar av skorna för säsongen.

– Jag har några lopp kvar. Det blir Hytteplanmila i Norge och Finalloppet, 19 kilometer i Skatås i november.

I milloppet var det tänkt en gemensam start för både herrar och damer. Salem Al-Murisi, Ullevi, och Geert Tunistra, Sävedalen, var de enda två löparna som kom till start. Där var 20-årige Salem Al-Murisi som till slut vann klart på en tid strax över 37 minuter.

– Jag älskar att springa långt, jag gillar mer halvmaraton och maraton. Jag har fortfarande bara tränat i ett år. Jag testade Göteborgsvarvet och sprang på 1,14. Just nu belastat mig för mycket och lagt med träning, berättar han.

Peppar tvåan i målgången

Under samtalet springer tvåan Geert Tuinstra in i mål.

– Kom igen. Bra jobbat, ropar Salem till sin konkurrent i slutspurten.

– Jag var med i fem kilometer, till andra varvet och den långa backen, säger Geert Tuinstra.

Salem Al-Murisi har bara tränat löpning på allvar i två år, som egentligen bara är 1,5 år, eftersom han också var skadad i ett halvår.

– Jag hade inte hållit på med några sporter. Jag har alltid haft kondition när jag var yngre, men friidrott dök aldrig upp i mitt huvud. Jag började när jag var 18 år, men sedan var skadad i sex månader. Jag kunde inte ens gå och bara hoppades att jag skulle kunna gå igen. Fast jag är glad att jag fick skador när jag var yngre, så att jag vet hur det känns och hur man borde undvika det, berättar han.

– Sedan läkte mitt knä och jag tränade ett år och kvalade in till junior-SM. Hinderlöpning skulle roligt, men i framtiden blir jag nog maratonlöparen.

LÄS MER:Anton Arvidssons debut – SM-silver i militär femkamp

LÄS MER:Kungälvs lagkapten besviken efter förlusten i SHE-premiären: ”För få minuter som är bra”

LÄS MER:Emir Ribic gjorde två mål när Hermansby vann mot Marstrand

ANNONS