Sarah Edsberger sprang 5 000 meter på SM i Borås.
Sarah Edsberger sprang 5 000 meter på SM i Borås. Bild: Privat

Frisk Edsberger nöjd SM-jumbo

Sarah Edsberger har gjort comeback på tävlingsbanan. Hon var med i SM i helgen – och fick se ryggen på Meraf Bahta.

ANNONS
|

Sarah Edsberger har dragits med efterhängsna skador i flera år. Fast det senaste halvåret har hon fått vara frisk och tränat fullt ut. Siktet var på Göteborgs-Varvet, men det ställdes som bekant in även i år.

LÄS MER:Sarah ser ljuset i tunneln på en lång väg tillbaka

I helgen testade hon krafterna på 5 000 meter i direktfinalen i SM på Ryavallen i Borås.

– Det var en helt ny distans för mig. Eftersom jag har varit skadad så länge vågade jag inte springa 10 000 meter, säger Sarah Edsberger.

Långdistansaren från Marstrand, som tävlar för Hälle IF, fick se ryggtavlan på klubbkamraten och blivande guldmedaljören Meraf Bahta i alla fall 200 meter i början av loppet. Sarah Edsberger hade däremot ingenting med täten att göra i loppet och det kom inte som en överraskning för henne.

ANNONS

– Jag kom sist, men det visste jag innan att jag skulle göra. Jag försökte inte ens haka på. Det gick lite fort i början och benen stumnade de sista två kilometerna. Men det löser jag till nästa SM. Jag var väldigt nöjd med hur jag sprang loppet och att jag fick loppkänsla. Det var väldigt roligt att vara tillbaka, även om jag hade hoppats på att springa 14 sekunder snabbare än jag gjorde, men klarade inte det. Fast jag är jättenöjd. Nu ska jag fortsätta att träna och springa fem kilometer på Fredsloppet till helgen, säger hon.

Hur kändes kroppen?

– Bra. Framför allt känns det bra att ha fått vara skadefri en längre period. Men det var snålt med träning för ett SM, 30 veckor. Jag vill träna hela året.

Fick du några tips av Meraf Bahta för distansen?

– Nej. Vi skrattade mest och pratade om helt andra saker innan vi sprang.

Hon hoppas också kunna springa ICA Maxi-loppet i Kungälv 2 oktober – om hon hittar ett sätt att anmäla sig.

– Jag har inte lyckats göra det än. Det ska bli riktigt kul att springa på hemmaplan. Och 10 kilometer är min distans.

ANNONS