Jonathan Hartwig och Florian Brahimi i Kongahälla kommer möta Victor Anderssons Ytterby i heta derbyn enligt nuvarande förslaget till serieindelning för division 3 mellersta.
Jonathan Hartwig och Florian Brahimi i Kongahälla kommer möta Victor Anderssons Ytterby i heta derbyn enligt nuvarande förslaget till serieindelning för division 3 mellersta. Bild: Niklas Ohlson

Fotbollstrean kommer till skott – med derby direkt

Division 3 startar första helgen i juni. Då möts Ytterby och Kongahällas herrar för första gången på 13 år.

ANNONS

Fotbollsmatcher kan spelas från 1 juni. Det har Svenska fotbollförbundet gått ut med. Och förbundsserien division 3 ser ut att börja fredag 4 juni med derbyt Ytterby och Kongahälla på Yttern, det första mellan Kungälvs storklubbar sedan 2008.

– Det lutar åt det, det här är tredje eller fjärde vändan efter att det blivit uppskjutet. Det blir en kanonmatch direkt. Det ska bli riktigt kul, säger Muataz Hayek, tränare för IK Kongahälla.

Kanske beskedet kan gjuta energi i IKK-laget. Där har det varit si och så med intensiteten under våren med alla olika besked.

Delvis dålig närvaro

– Generellt har vi varit missnöjda med hur det sett ut med närvaron på träningarna. Det finns till och med killar som har tappat sugen, där vi enats om att de tar en time out, eller att vi går isär och då frigör för andra spelare. Ett par har haft alldeles för dålig närvaro och det måste funka fullt ut på den här nivån. Vi ska ha samtal med dem, men en del har jobb och familj och har valt att tacka nej till fotbollen, säger Muataz Hayek.

Han efterlyser mer information om hur det blir med samling i omklädningsrummen.

– Det är trevligt och social att byta om samtidigt. Det är kul att snacka tillsammans. Det är viktigt för många killar, säger Muataz Hayek, som troligen inte komma få till någon träningsmatch innan.

– Det blir tajt. Vi sparar allt kraft till Ytterby.

Tränaren Robert Tartagni i Ytterby ser fram emot derbypremiären, men ser det mer som en match i raden.

LÄS MER:Enkelserier för fotbollen – Kode-Blixt: ”Löjligt”

– Ja, men det är roligt för Kungälvsborna och det är eftertraktat med lokalfotboll. Och det ska bli jätteroligt bara att få spela, det känns skönt. Men det har gått från 0 till 100 väldigt snabbt, från helt stängt till att spela dubbelserie, säger han.

Stark kärna av kompisar

Ytterby har inte haft några problem med träningsnärvaron. Kompiskärnan är stark, gruppen gillar att umgås och vara tillsammans. Däremot har det varit svårt att bibehålla intensiteten med kvalitet rakt igenom.

– Ena träningen är man som ledare överlycklig. Nästa kliar man sig i håret och undrar varför det inte är så bra som vi önskar, så som vår ambitionsnivå. Spelare kan göra sina bästa och värsta månader, men det blir ingen konsekvens av det. Fast spelarna har nött och gnuggat i oerhört bra ändå, därför har vi inte valt att vila, säger Robert Tartagni.

ANNONS