Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nathalie Säfsten i mål i Postnord U6 i Tidaholm. Hon slutade fyra totalt efter sex etapper, där hon vann första racet och kom tvåa i sista. Bild: Johan Linhart
Nathalie Säfsten i mål i Postnord U6 i Tidaholm. Hon slutade fyra totalt efter sex etapper, där hon vann första racet och kom tvåa i sista. Bild: Johan Linhart

Fin etappseger – men totalt krävs bättre taktik

Nathalie Säfsten fortsätter att utmana cykeleliten. Fast hennes utmaning har inte nått ända upp på prispallen – än.

I juni var hon fyra på SM. Förra triathlon-stjärnan och numera cyklisten Nathalie Säfsten från Romelanda har fortsatt att imponera på större tävlingar. Nyligen avgjordes Postnord U6, ett sexdagars etapplopp i Tidaholm, med deltagare från Sverige, Island, Danmark, Nederländerna och Tyskland.

– Man kunde vinna både dagsetapper och i sammanställningen totalt. Jag vann första etappen och kom tvåa i sista. Jag hade totalledningen fram till torsdagen. Det var ett struligt lopp och då blev jag av med den. Jag kom fyra i slutändan, säger Nathalie Säfsten.

Fyra igen, alltså.

Hur tar vinnarskallen det?

– Både och. Placerings- och resultatmässigt är jag inte nöjd. Samtidigt är jag ödmjuk inför cykelsporten. De andra cyklisterna är en del erfarenheter rikare. Jag åker hem med nya erfarenheter och med tanke på min orutin inom cykel så är det ett okej resultat, även om jag på sikt vill mer, säger Nathalie Säfsten, som fokuserade fullt ut på cykel först i år.

Vad är det som skiljer dig från den absoluta toppen?

– Främst är det den taktiska biten i cykel som jag behöver lära mig.

Överst på pallen i etapp 1, sedan föll Nathalie Säfsten tillbaka i Postnord U6. Bild: Privat
Överst på pallen i etapp 1, sedan föll Nathalie Säfsten tillbaka i Postnord U6. Bild: Privat

Blött Belgien-äventyr

Tidigare i sommar var Nathalie Säfsten i Belgien med Team Bingoal ladies, där hon har en plats i laget, och körde Districtenpijl. Där kom en föraning av det som skulle bli en översvämningskatastrof ett par veckor senare.

– Det bar en stökig historia i Belgien. Jag körde första loppet, som var på 130 kilometer. När vi hade 15 kilometer kvar bröt de loppet på grund av ett oväder. Himlen öppnade sig och det kom ett skyfall. Folk kraschade i vattenpölar och det blev väldigt mycket olyckor. Det fylldes upp väldigt fort med vatten.

Efter det ovädret blev det lugnt och bättre väder fram till häromveckan, då översvämningskaoset bröt ut i Belgien, där hennes lagkamrater är kvar.

– Lyckligtvis var inte jag drabbad, men jag lider med dem. Synd bara att vi inte kunde slutföra loppet. Jag låg i förstaklungan. Men jag har inte riktigt lärt mig det taktiska ännu, det var inte för taktiken jag låg i förstaklungan, utan för att jag är stark. Det var en nyttig erfarenhet och absolut ett steg framåt för mig som cyklist, tycker Nathalie Säfsten.

Nästa internationella utmaning väntar bakom hörnet.

– Om två veckor är jag med på en tvådagarstävling i Frankrike. Sedan blir det tempo-SM 5 augusti.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.