Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Sjöberg, eldsjäl i Kungälv volley. Bild: Niklas Ohlson
Annika Sjöberg, eldsjäl i Kungälv volley. Bild: Niklas Ohlson

Fick två dygn att tänka – spelet när Sjöberg blev volleybollbas

Annika Sjöberg fick två dygn att bestämma sig om hon skulle tacka ja till att kandidera som ordförande för Svenska volleybollförbundet.
– Det kom hastigt på för mig. Det var rätt turbulent. Ordföranden som satt ville egentligen inte sluta, säger hon.

Valberedningen skulle inte föreslå omval av sittande ordföranden Lennart Neovius och kontaktade Annika Sjöberg, stor volleybollprofil i Kungälv, med en förfrågan om hon ville kandidera som ordförande i Svenska volleybollförbundets styrelse, där hon redan satt som ledamot. Allt skedde ganska nära inpå årsmötet. Och det var bråttom. Hon skulle först få ett dygns betänketid. Annika Sjöberg bad om två. Sedan tackade hon ja.

Annika Sjöberg tar över som ordförande i Svenska volleybollförbundet, men har kvar uppdragen för Kungälv volley. Bild: Frida Ekborg
Annika Sjöberg tar över som ordförande i Svenska volleybollförbundet, men har kvar uppdragen för Kungälv volley. Bild: Frida Ekborg

– Det kändes som att det de letade efter hade jag med mig. Det var ledarskapet – och jag har mångårig erfarenhet av ledarskap. Valberedningen hade gjort ett gediget jobb med vad de tror är bäst för volleybollen, vad för styrning den behöver just nu, säger Annika Sjöberg.

Tänkte inte ta strid

Hon informerade Lennart Neovius att hon inte planerade att ta upp någon kamp, utan tänkte låta årsmötet bestämma. Det blev spännande in i det sista.

– En annan på årsmötet föreslog Lennart Neovius och det blev votering (rösterna 14–12 till Annikas favör).

LÄS MER: Toppuppdrag för Kungälv volleys eldsjäl

För Annika Sjöberg gäller nu att sätta sig in i arbetet. Hon är just nu mellan två jobb och kommer så vara fram till i höst, då hon går in som verksamhetsutvecklare i Mölndals kommun.

Hon är vald som ordförande på ett år.

– Det är svårt att uträtta något på ett år, men då kan vi känna om det är rätt eller om förbundet vill något annat. Jag ska försöka träffa så många som möjligt och få struktur på arbetet, säger Annika Sjöberg, som hoppas och tror att det inte kommer vara några hard feelings framöver mellan henne och Lennart Neovius, som också är engagerad i Europeiska volleybollförbundets styrelse.

Dottern Sofie spelar EM

Sveriges damer, där dottern Sofie Sjöberg finns med, tog sig till ett historiskt EM-slutspel senare i sommar. På herrsidan är det något tunnare, framgångarna finns främst inom beachvolley.

LÄS MER: Sofie Sjöberg har landat efter svenska kvalsuccén – klara för EM efter 38 års väntan

– Volleyboll är en liten sport. Det krävs både ett hyfsat brett underlag och att det finns talanger. Det måste komma fram talanger som Lazic (Alexandra och Rebecka). På herrsidan är underlaget svagare, då blir det tuffare. Vi satsar på att få fler killar till sporten, samt att få ett stabilare landslag. Herrarna gjorde en bra insats (EM-kval, men där de inte nådde ända fram) och spelade bättre och bättre. Framgångarna har varit på beachen.

Sveriges damer hamnade i EM-gruppen med Nederländerna, Turkiet, Ukraina och hemmalaget Rumänien. Går laget vidare är slutspelet i Kroatien.

Kommer du vara på plats under EM?

– Någon del av det, det pågår mellan 18 augusti och 4 september. Vi ska prata om det på styrelsemötet. Det beror lite på hur det är med coronan.

Vad väntar först i uppdraget som ordförande?

– Jag ska sätta mig in i allt möjligt för att få en bra planering av vad som ska komma. Sedan fyller förbundet 60 år, vi är lika gamla. Vi vet inte hur vi ska göra med det. Det viktigaste är att komma igång igen efter alla restriktioner, samt ta vara på framgångarna både i beachvolley och EM, för att se hur vi kan använda det på bästa sätt.

Hur blir det med engagemanget i Kungälv volley?

– Jag är kassör och omvald på två år. Jag tror att jag klarar det. Vi får se hur det blir med Trekungaslaget, om det går att genomföra. Som tränare får jag göra så mycket jag kan och se om någon kan ta över så småningom.