Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Felicia och Henny är redo för att tävla igen: ”Så himla kul att köra igång”

Felicia Andersson, 19, och Henny Hedlund, 17, har fått vänta länge på att tävla igen. Men under SM i Kyokushin Karate får de återigen chansen, och målet är klart.
– Det är guldet man vill komma tillbaka med, säger Henny Hedlund.

Felicia Andersson, 19, vann JSM i Kyokushin Karate senast det gick, 2019. Sedan dess har det mesta varit inställt, men nu väntar snart mästerskap igen.

– Jag har varit med två gånger tidigare vunnit båda gångerna. Nu är det mycket hårdare och tuffare motstånd. Det är klart att man siktar på guld. Men det viktigaste känner jag är att gå upp på mattan och känna att man gör en bra match, säger Felicia Andersson.

Klivet upp till knockout-klass

I år tar Felicia Andersson klivet upp till U21-klassen. Det innebär bland annat att hon kommer tävla med full kontakt och att knockout är tillåtet.

– Det är min första knockdown tävling, så det blir spännande. Det är tillåtet att knocka både kropp och huvud genom sparkar. Men inga slag mot huvudet, säger Felicia Andersson och fortsätter:

– Innan har jag tävlat i barn och juniorklass. Nu får man sparka genomgående sparkar och det gör att det blir hårdare matcher så nu blir det lite annan taktik.

Tillbaka från hjärnskakning

I Felicias klass har de som slåss har suspensoar, bröstskydd och tandskydd. I övrigt är det inga skydd.

– Jag tänker en del på att det kommer smälla och kännas mer. Jag fick en hjärnskakning i slutet av 2019 och det har tagit tid att repa sig från det, säger Felicia.

– Det är jag nervös för. Det har gjort att jag fått tänka på om jag verkligen ska göra detta. Samtidigt är det detta jag älskar att göra. Det är inga slag mot huvudet, och visst man kan bli knockad, men det är ju inte bara det det går ut på.

Hur ofta är det någon som blir knockad?

– Det är inte så ofta. Får någon en spark och tappar det lite gills det som en halv poäng. Men det är inte många som blir knockade så de ligger på marken. Sen är det klart att det händer på VM och så. Men om man jämför med till exempel MMA så är det ju alls lika vanligt, säger Felicia Andersson.

SM-debut för Henny Hedlund

Ett par år yngre är Henny Hedlund. 17 år gammal ska hon göra debut på SM.

– Det är väldigt spännande. Det blir en ny utmaning och något jag inte har gjort innan, säger hon och tillägger:

– Jag har tävlat lite internationellt innan, men aldrig på SM. Guld är målet såklart. Det hade varit jättekul och det är det man får kämpa för.

Tidigare har det varit 16-årsgräns för att delta i SM. Så gammal var Henny förra året, men då var SM inställt på grund av pandemin. Därför är hennes SM-debut ett år förskjuten.

– Det var tråkigt. Men nu ska det bli så himla kul att köra igång igen. Man är ju så taggad nu, säger hon.

Höstterminens första pass

Måndagen då Kungälvs-Posten är på besök i Kungälvs Kyokushins dojo är det första träningspasset för säsongen. För Felicia och Henny innebär det att träningen trappas upp från sommaren.

– Nu är det minst ett pass varje dag. Under sommaren har det varit mest egenträning, säger Henny.

Första fighterna på länge

SM blir första gången på länge som Felicia Andersson och Henny Hedlund fightas på riktigt. Sedan pandemin kom har all fighting ställts in.

– Det har inte varit tillåtet att köra fighting så det är lite ovant. Men man har det i sig så det går nog bra, men det ska bli kul att köra igen, säger Felicia.

– Vi har kört mycket fysträning och så men ren fighting har det inte varit på länge.

Hur förbereder man sig för det igen då?

– Man får tänka sig tillbaka på hur det var. Man kommer in i det väldigt snabbt men nu har vi ju inte kört på länge. Men man blir väl lite chockad i början av att man får ont igen, säger Henny Hedlund.

Tränat sedan de var åtta

Felicia och Henny har båda tränat karate sedan de var åtta år, det innebär 12 år för Felicia och nio år för Henny. De tränar flera gånger i veckan och har båda valt bort andra sporter för karaten.

– Man får hela tiden nya utmaningar. Antingen vill man nå en högre grad så man kan börja tävla eller så vill man tävla på en högre nivå. Det kommer hela tiden nya saker som håller det intressant, säger Henny Hedlund.

Hon fortsätter:

– Det kan vara att man får plocka av skydd eller får hårdare motstånd. Världen blir liksom större och större nästan för sedan får man börja åka utomlands och tävla. Det händer hela tiden saker.

Förutom de rent träningsmässiga och sportsliga utmaningarna lyfter båda två karaten som livsstil.

– Budon är ju väldigt stor och den handlar ju om hur man ska vara som person även utanför dojon. Man tar alltid med sig karaten var man än är. Det är som en livsstil, säger Felicia Andersson.

Karaten växer i Kungälv

Samtidigt som intervjun görs pågår terminens första nybörjarpass för barn och efter den följer ett pass för såväl nya som erfarna vuxna. Under terminens första dag får klubben in upp emot 70 nya medlemmar. Kanske är det någon av dem som kommer tävla på SM nästa gång.

– Här i Kungälv har karaten blivit väldigt stor. Sen tycker jag allmänt att kampsport borde visas mer i TV. Det har så mycket med livsstil att göra som jag tycker att andra sporter inte alltid har, säger Felicia Andersson.

– Det känns som det bara växer. Det är ju hur många barn som helst som tränar och det är säkert flera av dem som stannar kvar som vi gjorde, säger Henny Hedlund.

Avgörs i Stora Höga

SM i Kyokushin Karate avgörs 25 september i Stora Höga. Där har både Felicia och Henny varit många gånger tidigare.

– Vi har varit både där och tränat med klubben men också på tävlingar. Jag tror det är samma hall som vi brukar vara i, säger Felicia.

– Det har varit lite tradition att man är med på tävlingarna där nästan varje år sedan man började, fyller Henny i.

Hoppas på publik

Dessutom hoppas båda två att det kan innebära att det blir publik.

– Det är kul att fler kommer kunna kolla. Det är hela dagen där den 25:e. Det är ganska stort så det borde gå, säger Felicia Andersson.

– De som inte brukar kunna kolla kan komma nu så det är jätteskönt, säger Henny Hedlund.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.