Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Nordin blir bas för IFK Kungälvs nystartade akademi. Bild: SEBASTIAN LAMOTTE
Magnus Nordin blir bas för IFK Kungälvs nystartade akademi. Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

Förre förbundskaptenen chef för IFK Kungälvs nya akademi

IFK Kungälv startar en akademi för unga spelare. Och det är ett etablerat namn som akademichef – Magnus Nordin, tidigare förbundskapten för damlandslaget och mångårig kollega med Anders Uhlin i IFK Vänersborg.

IFK Kungälv utvecklar ungdomssidan med att starta upp en akademi. Tanken är att utbilda spelare och ledare till en gemensam spelmodell och utbildningsståndpunkt och i förlängningen stärka klubbens i utveckling, där utbildning av egna spelare till A-truppen är ett huvudsyfte.

Det blir Magnus Nordin som ansvarar för akademin. Han har förflutet i IFK Vänersborg, GAIS Bandy, Villa Lidköping och Gripen. Senast var han förbundskapten för damlandslaget.

Viktigt uppdrag

Så här ser han på sitt nya engagemang i IFK Kungälv:

– Ett spännande och viktigt uppdrag. Det finns en del material i föreningen idag. Det handlar inte om att skapa något helt nytt, utan titta på det som finns i föreningen och komplettera med det som behövs. Vi uppgraderar, jag tillför mina kunskaper och vi tittar på andra föreningar som har lyckats och hämtar inspiration därifrån.

Vad skiljer en akademi mot en vanlig ungdomssektion?

– Det ligger väl i tiden. Akademi är ett samlingsnamn, vi samlar allt till ett koncept, allt från övningar, spelidé och filosofi, till ledarutbildningar. Det är en helhet som finns under akademin, en röd tråd och föreningstanke som ska vara till stöd för både spelare och ledare. Det är viktigt att ta fram egna spelare, det är vägen till framgång, och sedan krydda med spelare utifrån. Och det är bra att kunna erbjuda ungdomsidrott, bredden är lika viktig som eliten.

Magnus Nordin, som kamperat ihop med IFK-tränaren Anders Uhln i många olika konstellationer genom åren, ställer upp ideellt för IFK. Parallellt med uppdraget i IFK är Magnus Nordin även bas för det nystartade damlandslaget i Storbritannien.

– Jag har jobbat som tränare och ledare i så många år och kände att om jag skulle fortsätta med bandyn, så behövde det vara något annat än tidigare. I IFK blir det något annorlunda, liksom i det brittiska landslaget.

Bandyns ”hemland” utan bandy i 100 år

Bandyn har sitt ursprung på brittiska öarna, men efter första världskriget har verksamheten varit i princip lika med noll. Det finns inga klubblag eller liga, men herrarna har ett landslag och nu även damerna, med VM som mål.

– Det handlar om att skola om hockeyspelare till bandy. Och det sker på distans eftersom spelarna befinner sig i Storbritannien och jag i Trollhättan.

Magnus Nordin bestämmer övningarna som leds av en kollega på plats i England, Tom Parker. Träningarna filmas och utvärderas av teamet i Sverige.

– De kör några gånger i månaden. Senare kommer de till Sverige för läger i Katrineholm. Eventuellt åker vi över till England senare. Sedan kommer VM fort (9-16 januari i Stockholm).