Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Blomgren i pingistagen vid racketlon-VM i Zürich. Det blev silver i veteranklassen över 65 år. Bild: Rene Zwald
Stefan Blomgren i pingistagen vid racketlon-VM i Zürich. Det blev silver i veteranklassen över 65 år. Bild: Rene Zwald

En fena på fyra racketsporter – hemma med färskt VM-silver

Stefan Blomgren från Kungälv är en mästare på racketsporter. Han har precis spelat hem ett silver i veteran-VM i kombinationssporten racketlon.

Racketlon är de fyra stora racketsporterna bordtennis, badminton, tennis och squash i ett. Padel är populärt just nu, men har inte kvalat in som en delgren i racketlon. Matcherna går till 21 i respektive sport. Spelaren som samlar ihop flest poäng i de fyra sporterna vinner. Det innebär att en spelare kan gå till 21 i tre grenar, men ändå förlora om det går helt pipan i den fjärde.

The Federation of International Racketlon (FIR) anordnar tävlingar runtom i Europa. VM i Zürich var det första stora mästerskapet efter pandemiuppehållet.

Trött efter VM

Stefan Blomgren, 66 år, fanns på plats i Zürich för spel i veteranklassen för män över 65 år. Det blev ett silver i konkurrens med tio andra spelare från sex olika länder.

– Jag känner mig väldigt trött. Det är aldrig roligt att förlora en final. Men jag är ganska nöjd ändå. Jag mötte en engelsman, Julian Clapp, i finalen. Jag mötte honom för några år sedan och då lyckades jag vinna. Han har nog tränat hårt under pandemin, säger Stefan Blomgren, som känner igen många av konkurrenterna sedan tidigare tävlingar.

– I år var det några nya från Holland, annars är det ett kärngäng som återkommer.

Han ser pingis som sin bästa gren.

– Det är där jag brukar ta flest poäng. Jag har aldrig spelat på elitnivå på något sätt. Men nu tränar jag i alla grenarna.

Spelade badminton i korpen

Stefan Blomgrens karriär som racketlon-spelare började i Göteborg.

– Jag spelade korpen i badminton och såg anslag om racketlon. Det fanns en del folk som höll på med racketlon i Göteborg och jag tyckte det var väldigt roligt.

Han vann EM för sex år sedan och kom tvåa i EM 2017.

– Racketlon är större i Österrike, Schweiz och England. Där är det många som spelar. Det finns också elitklasser, det är en dansk som bäst just nu. Det är stort i Danmark också.

Stefan Blomgren håller i gång med träning fyra gånger i veckan. I Alelyckan finns möjlighet att träna samtliga grenar, så det har blivit något av en hemmaplan. Där slipar han formen till nästa stortävling.

– Det spelas mästerskap varje år. Jag får ta revansch nästa år, då går VM i Österrike.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.