Lagledaren Louise Johansson, Ytterby, och hoppryttarna Ella Johansson och Sanna Delemark, båda från Romleanda, ska tävla i lag-SM på Strömsholm.
Lagledaren Louise Johansson, Ytterby, och hoppryttarna Ella Johansson och Sanna Delemark, båda från Romleanda, ska tävla i lag-SM på Strömsholm. Bild: Niklas Ohlson

Ella och Sanna redo för stora ryttaräventyret i lag-SM

Hoppryttarna Ella Martinsson och Sanna Delemark från Romelanda ska tävla mot Sveriges bästa på klassisk hästsportmark. I helgen avgörs lag-SM för ponnyhoppning på Strömsholm och de är på plats med Göteborgs hästsportklubb.

ANNONS
|

Ella Martinsson, tolv år, och 16-åriga Sanna Delemark är uppe i sadeln på elitnivå i sin tävlingsklass. Tjejerna och deras klubb har som nykomlingar i elitallsvenskan för ponnyhästar gått från klarhet till klarhet, från lätta till medelsvåra banor, och vunnit allt.

– Vi vann alla tre omgångarna. Det var inte många som trodde det om oss. Billdal var våra största konkurrenter, men vi löste det bra, konstaterar Sanna Delemark nöjt.

Det har gett en finalplats till helgens lag-SM på Strömsholm.

– Det är en av de finaste anläggningarna i Sverige, tycker lagledaren Louise Johansson från Ytterby.

Red i blöjor

Ella Martinsson och Sanna Delemark är födda in i ridningen och satt på hästryggen när de ännu bar blöjor.

ANNONS

– Mamma rider och jag är uppvuxen med hästar. De har alltid funnits där. Styrka? Jag är både ödmjuk och tuff. Jag vill göra det här. Och så får jag bra hjälp, menar Ella Martinsson och skickar en tacksam tanke till mamma Anna Martinsson, som har ett stort engagemang i dotterns idrott.

Ella Martinsson i aktion med Tosca KL.
Ella Martinsson i aktion med Tosca KL. Bild: Privat

Sanna har en liknande historia och god backning av sin mamma Jenny.

– Jag satt på hästryggen när jag var två år. Och jag är en vinnarskalle. Jag går alltid i tankar om att jag ska vinna, sedan gör jag mitt bästa, säger hon.

– Sanna vill ”antingen vinna eller dö”, flikar Louise Johansson in med en liten glimt i ögat.

De tävlar för Göteborgs hästsportklubb som har sin bas vid Säve flygfält. Det är den närmsta anläggningen med internationell standard. I laget finns också Ida Garcia, Landvetter, och Isak Walter, Lilla Edet, båda är 18 år. Reserv är Ytterbytjejen Julia Hjertberg, 20 år. Laget har hyrt ett hus i närheten av Strömsholm, där de kan ladda upp inför tävlingarna.

Sanna Delemark på Designs Smokie.
Sanna Delemark på Designs Smokie. Bild: Privat

– Vi har en väldigt bra sammanhållning i laget. Alla peppar och stöttar varandra, säger Sanna.

Ella rider ung häst

Ella rider på Tosca KL, en ung häst som håller på att lära sig sporten. Hon anpassar sig till sin ponny när banan ska rekas innan hoppningen.

– Min häst är rätt ”tittig”. Om den tycker att något hinder är läskigt så travar vi runt det så att hon ser det. När vi rider mot hindret får jag vara extra övertygande, menar Ella.

– Hästarna märker när det är tävling och taggar till, säger Sanna.

De lägger fyra-fem timmar med hästarna varje dag. Och då ska skolan ändå gå först. Träningen består inte bara av hoppning och hinder.

– Hoppning är det vi gör minst. Vi klättrar i backar och tränar upp andra muskler och kör dressyr. En allsidig träning, förklarar Sanna, som rider på Designs Smokie.

– Och vi hoppar inte dagen innan tävling. Då spar vi hästen. Träningen är mycket uppbyggnad, säger Ella.

Det lär inte blir samma resa vid finalpassen på Strömsholm, som i elitallsvenskan. Motståndet är de allra bästa från distrikten, vissa håller mästarklass på flera nivåer, både sportsligt och ekonomiskt. Det finns ekipage som värderas till flera miljoner kronor och där ligger Romelandaduon i lä.

– Det blir spännande. Det är stor konkurrens, säger Ella Martinsson och ser det som en bedrift att bara ta sig dit.

Sanna håller med.

– Det kommer att bli spännande. Och det blir en bra erfarenhet, säger hon.

– Banorna är tekniska. Det är inte bara att ta höjden rätt. Det ska vara rätt avstånd, rätt avstamp och så gäller att rida ponnyn rätt, säger Ella.

Om laget är bland de sex bästa i första omgången går de vidare till andra omgången. Det är ett mål.

– De ska inte vara besvikna om de inte vinner, tycker Louise Johansson.

ANNONS